Trump ek vergilerle ticaret ortaklarını yola getirmeye çalışırken karşı hamleler de geliyor. Ciddiyetini göstermek için ciddi bir pazarlık sürecine girmeden Trump direkt olarak ek vergileri yürürlüğe koydu. Nisan ayında da Avrupa Birliği ve diğerleri için ek tarifeleri başlatacak. Ancak AB boş durmuyor.
AB ve Gümrük Vergisi
ABD’nin çelik ve alüminyum vergilerine yanıt geldi. AB yetkilileri daha önce hızlı, sert, ani, güçlü cevaplar vereceklerini söylese de son derece gecikmeli bir tepki görüyoruz. ABD büyük ölçüde küresel ticarette vazgeçilmez olduğunun farkında. Ancak Trump’ın uzlaşılması zor oluşu ve imkansıza yakın talepleri diğer devletleri mücadeleye mecbur bırakıyor. Örneğin Kanada 51’inci eyalet olacak veya ticaret savaşına girecek? İkinci seçenek daha mantıklı geliyor.
Avrupa Birliği Nisan ayından itibaren Kentucky viskisi ve Harley-Davidson motosikletlerine %50 gümrük vergisi uygulamayı planlıyor. Burada amaç tanınmış ürünleri hedef alarak anlamlı bir cevap vermek.
Misilleme kararına mecbur olan Avrupa Birliği bunu yaparken ABD için tarifelerin siyasi ve ekonomik maliyetini en üst düzeye çıkarırken bölgelerindeki şirketlerin, tüketicilerin daha az zarar görmesini hedefledi.
1 Nisan itibariyle Amerikan viskisi, motosiklet ve motorlu tekne ithalatına %50 gümrük vergisi gelecek. İkinci vergi dalgası Nisan ortasında yürürlüğe girecek ve Amerikan sakızından kümes hayvanlarına, beyaz çikolatadan soya fasulyesine, halıdan karpuza kadar çeşitli ürünler ek gümrük vergisinden etkilenecek.
İşte Ticari Adalet
Trump bütçe açığını daraltmak için ek gümrük vergileriyle ihracatını artırmayı istiyor. Şirketleri tehdit ederek “gelip üretimi ABD’de yapın” Amerika ve siz kazanın diyor. Fakat dünya Amerika’dan ibaret değil. AB yetkilileri, AB’nin karşı önlemlerinin birlikte ele alındığında yaklaşık 24.5 milyar dolar değerindeki ihracatın (ABD’nin) önünü kesmiş oldu.
Bu rakam 28 milyar dolara kadar çıkarılabilir. Bu rakamı anlamlı kılan şey ABD’nin metal tarifelerinden etkilenen AB ihracatının toplam faturasına denk olması. Böylece ABD 28 milyar dolarlık ithalatı ek gümrük vergileriyle engellerken aynı zamanda 28 milyar dolarlık ihracattan da geri kalmış olacak.

AB Ticaret Komiseri Maros haftalardır verdikleri müzakere çabasının ardından ABD’nin anlaşma yapmaya istekli görünmediğini söyledi. AB’deki Amerikan Ticaret Odası Çarşamba günü yaptığı açıklamada iki tarafın da istihdam, refah, güvenlik anlamında zarar göreceğini söyledi.
Trump yönetiminin ilk çelik ve alüminyum gümrük vergilerine karşılık olarak 2018 yılında da ABD karşı hamle yapmıştı. Biden göreve geldikten sonra yapılan anlaşmayla ek vergilerden geri adım atılsa da bu özel hazırlanmış listedeki ürünler bugün tekrar ek gümrük vergisiyle tanıştı.