Kripto para yatırımcıları 2025 yılından henüz istediğini alamadı ve ilk çeyreğe dair iyimserlik baltalanıyor. İlk çeyreğin neredeyse yarısına ulaştık ve altcoinler yılın ilk gününe göre daha düşük seviyelerde oyalanıyor. Peki önümüzdeki gün ve saatlerde ne gibi gelişmeler yaşanacak? Yatırımcıları bu hafta neler bekliyor?
Kripto Paralarda Önemli Gelişmeler
Öncelikle bugünlerin en önemli gelişmeleri Trump tarafındaki açıklamalar. Yeni ABD Başkanı ülkelere ek gümrük vergileri açıkladı ve bu durum misillemeleri beraberinde getirdi. Kanada ve Meksika ile 1 aylık müzakere süreci piyasaları desteklediyse de Çin ile artan gerilime Japonya’nın dahil edilmesi ve Trump’ın tüm ülkeleri ilgilendiren kararlar alacağını açıklaması moral bozucu.
10 Şubat Pazartesi
- Çin, ABD’ye misilleme olarak ek gümrük vergileri uygulamaya başlıyor.
- XRP ve SOL Coin CME Vadeli İşlemler Lansmanı (Potansiyel)
11 Şubat Salı
- 16:50 Fed’den Hammack Konuşacak
- 18:00 Powell Konuşacak (Kongre’ye Sunulan Altı Aylık Para Politikası Raporu)
- 23:30 Fed/Bowman ve Williams
12 Şubat Çarşamba
- 16:30 ABD Enflasyon (Beklenti ve Önceki: %2,9)
- ABD Çekirdek Enflasyon (Beklenti: %3,1 Önceki: %3,2)
- 20:00 Fed/Bostic
13 Şubat Perşembe
- 16:30 ABD ÜFE (Beklenti: %3,2 Önceki: %3,3)
- NFT Paris Etkinliği
14 Şubat Cuma
- 16:30 ABD Perakende Satışlar (Beklenti: -0,1% Önceki: 0,4%)
Kripto Paralarda Beklenti Ne?
Bu hafta enflasyon verisinden dolayı volatilite artışı görebiliriz. Eğer sürpriz bir rakam gelirse beklentinin ötesinde veriyle iki uçtan birine hareket olabilir. Fed üyelerinin önemli bir kısmı Trump’ın gümrük tarifelerinin enflasyonda işleri daha da zorlaştırabileceğinden bahsediyor. Şaşırtıcı olmayan bir sonuç çünkü erken aşamada dışarından gelen ithal ürünlerin içeride fiyatının artması beklenir.
Mal fiyatlarına eğer hızlıca bu gümrük vergisi artışları yansıtılmaya başlanırsa önümüzdeki aylarda enflasyon rakamlarında bunları net biçimde görebiliriz. Dahası yazı hazırlandığı sırada Beyaz Saray’dan Hassett yakında Hindistan için de harekete geçilebileceğinden bahsediyor.
Tüm bunların ortasında Trump faizlerin düşmesini istiyor. Peki enflasyon baskı artarken bu mümkün mü? Enerji fiyatlarını aşağı çekerek Trump bunu başarabileceğini iddia etse de bugünlerde tatsız bir belirsizlik hakim. Bu negatifliğin ortasında beklenti üstü enflasyon rakamları görmemiz işleri daha da karmaşıklaştıracaktır.