Asya’daki kripto para piyasasının tüm dünya için çok önemli olduğunu söylemek yanlış olmaz. Asya’daki bazı firmalar yatırımcı koruması sebebiyle kripto para piyasasından uzak duruyor. Ancak bazı firmalar da Asya’nın bir kripto para vadisi olacağını düşünüyor ve yatırımlar yapıyor.
Dolayısıyla bu bölgedeki ülkeler şu sıralar bir unvan yarışına girmiş durumda: “Asya’nın Kripto Vadisi”. Kripto para alanına yeni giren Filipinler ve Tayland’ın yanı sıra kripto para dostu ülkeler Japonya, Vietnam ve Singapur adeta bu unvan için yarışıyor.
Tepeden aşağı yaklaşım
Bölgede zincirlerinden kurtularak kripto para ve Blockchain alanına yatırım yapmaya başlayan son ülke Filipinler oldu. Ağustos ayında Filipinler hükümeti, Filipinler Cagayan Özel Ekonomik Bölgesi ve ülkenin kuzeyinde yer alan Freeport’ta kurulacak Blockchain ve kripto merkezine 100 milyon dolar yatırım yaptığını açıkladı. Kurulacak merkezin, Ethereum’un doğum yeri İsviçre/Zug’u model alacağı ve bunun için 25 teknoloji şirketinden şimdiden güvence alındığı da yapılan açıklamalar arasında yer alıyor.
Filipinli hükümetin bu girişimi belki de yakın gelecekte kripto paraların kitlelerce benimsenmesini sağlayacak en hızlı yolu sunan yukarıdan aşağıya bir yaklaşım benimsiyor. Bu merkez sadece farkındalığı arttırmakla ya da kitleleri eğitmekle kalmayacak. Aynı zamanda fintech ve Blockchain teknolojisinin geliştirilmesi için altyapı desteğiyle özel bir alan sağlayacak. Dolayısıyla tüm dünyadaki kurumsal oyuncuların katılımını kolaylaştıracak.
Filipinler’in yanında Güney Kore’de Jeju adasında kurulacak olan Blockchain ve kripto merkezi için hemen hemen aynı umutlara sahip. Konuyla ilgili Jeju adasının valisi Won Hee-ryong bölgeyi “kripto para birimleri ve Blockchain işletmeleri için özel bir alan” haline getirme arzusu olduğunu yakın zamanda dile getirdi. Öte yandan Güney Kore hükümeti pilot projeler ve veri analitiği üzerine kurulu bir platform geliştirmek için 2019 yılında 4 milyar dolar yatırım planları olduğunu açıkladı.
Singapur da kripto para gelişmeleriyle ilgilenen bir başka hükümet olarak karşımıza çıkıyor. Ekim ayında Binance Singapur’da bir şube açtığını açıkladı.
Kuralları yıkmak
Bitcoin’i ilk kullanan ülkeler arasında yer alan Japonya, düzenlemeleri elverişli hale getirme ve şirketler için adeta kripto cenneti haline gelme konusunda diğer Güney Doğu Asya ülkeleri arasında bir adım önde gidiyor. Kripto para birimleri Japonya’da yasal statüde yer alıyor ve ülkede kripto para borsalarının kendi kendilerini düzenlemelerine imkan tanıyan bir kuruluş var.
Japonya ile aralarındaki açığı kapatmak isteyen bazı Güneydoğu Asya ülkeleri de yurtdışındaki fintech firmalarını çekmek için düzenlemeler yapmakla meşgul. Örneğin, Ağustos ayından bu yana Tayland’daki yerel bankalara kripto para yatırımı yapabiliyor ve dijital token’lar yayınlayabiliyor.
Bunun yanında mantıklı düzenlemeler kripto para birimlerinin hızlı ve güvenli şekilde benimsenebilmesi için oldukça önemli… Bu düzenlemeler sayesinde kripto para ve Blockchain işletmeleri daha sağlıklı bir ortamda gelişebilir.
Öte yandan düzenlemelerin başlarda sıkı olmaması yenilikleri teşvik eder. Sonrasında biraz sıkılaştırılması da riskleri azaltma konusunda yardımcı olur. Bu dengeyi doğru şekilde kurabilen Asya ülkesinin de hedeflediği unvana kavuşması muhtemelen daha kolay olacaktır… Ancak “destekleme” ve “baskılama” arasındaki dengeyi bulmak çok da kolay olmayacak gibi görünüyor.
Filipinler’in, Tayland’ın ve Güney Kore’nin son zamanlarda kripto paralarla ilgili attığı adımlara rağmen, eğer “Asya’nın Kripto Vadisi” yarışını kimin kazanacağı üzerine bir bahis açılsa muhtemelen kazanan Japonya olur.
Bölgenin en güçlü ülkelerinden Çin’deki engelleyici düzenlemeler de göz önüne alındığında bölgede yatırım yapmak isteyenlerin Japonya’yı tercih etmesi çok da şaşırtıcı değil…
Kaynak: Cryptoglobe