Dün itibariyle Bitcoin Cash ağında hard fork (sert çatallanma) aktive edildi. Hard fork’la birlikte blok boyutu 8 MB’dan 32 MB’a çıkacak ve kod tabanına yeni OP kodları eklenecek.
İlk olarak Kasım 2017’de kamuoyuyla paylaşılan hard fork planına OP kodları nisan ayında eklendi. OP kodlarının eklenmesi, BCH ağında akıllı sözleşmelerin devreye girmesi anlamına geliyor. Bu büyük yeniliğe rağmen yatırımcıların en çok ilgilendiği konu blok boyutunun artırılması oldu. Zira bu artışla birlikte işlem ücretlerinin düşebileceği konuşuluyor. Ancak blok boyutunun 4 katına çıkarılmasını eleştirenlerin sayısı hiç de az değil. Bu durumun bazı dezavantajlar doğurabileceği ve büyük blok boyutlarının güvenlik tehdidi yaratabileceği dillendiriliyor.
Bitcoin ABC ana geliştiricisi Amaury Séchet “büyük blok taraftarlarının” başında geliyor. Séchet konuya ilginç bir bakış açısı getiriyor:
İnsanlar daha büyük blokları bu blokların kaşı gözü için değil, getirdiği fayda için istiyor. Tıpkı insanların daha büyük bir arabayı büyük arabanın kaşı gözünden ziyade, içine daha fazla insan veya eşya sığdırmak için istemesi gibi.
OP kodları ve akıllı sözleşmeler
BCH ağında OP_Return’ün veri taşıma limiti artırılıyor ve Ethereum’la özdeşleşen “akıllı sözleşmeler” özelliği getiriliyor. Akıllı sözleşmelerle işlemler koşullu olarak gerçekleşiyor ve geliştiriciler dinamik ödeme anlaşmaları yaratabiliyor. Satoshi Nakamoto BTC protokolünün ilk geliştirme dönemlerinde akıllı sözleşmeleri kaldırmaya karar vermişti. OP kodları, geliştiricilerin üzerinde mesai harcamak istemediği bir saldırı yüzeyi oluşturdukları gerekçesiyle 2010’da kaldırılmıştı.
BCH geliştiricileri OP kodlarını yeniden ekleyerek akıllı sözleşmeleri tekrar hayata geçirmeye hazırlanıyor. Olası güvenlik sorunları sebebiyle OP kodlarının adım adım devreye gireceği belirtiliyor. Her ne olursa olsun şurası kesin: Bitcoin Cash tarihinde hard fork’la birlikte yepyeni bir sayfa açılıyor.