İnsanlar olarak hayal dünyalarımız çok geniş ve özellikle son yıllarda “hayal edebildiğiniz her şey gerçek olabilir” mottosunun içine doğru adım adım ilerlediğimizi ben çok net bir şekilde hissediyorum. Bizden birkaç nesil önceki büyüklerimize parayı fiziksel olarak kullanmadan alışveriş yapabileceksiniz deseydik ya da torununu küçücük bir ekrandan canlı olarak görebileceksin deseydik nasıl tepki verirlerdi? Peki şimdi size, bundan yıllar sonra konserleri gözünüze bir gözlük takarak izleyeceksiniz, toplantılara çizgi film karakterlerine benzeyen kopyalarınız katılacak ya da markete gitmeden reyondan sizin seçtiğiniz ürün arada bir birey olmadan size ulaştırılacak dense ne dersiniz?
Bence büyüklerimizin vereceği tepki ile şu anda teknolojinin bizim kadar içinde olmayan kişilerin vereceği cevap aynı olurdu: “Hadi ordan” 🙂
Ben hala çevremdeki insanlara, özellikle de belli bir yaşın üzerindeki büyüklerime kripto para birimlerinin gerçek olduğunu ve insanları dolandırmadığımı anlatamıyorum… Nitekim yaşıtlarımdan da hala anlattıklarıma rağmen soru işaretleri ile sohbeti bitirenler oluyor. Dolayısıyla bir yandan kripto para birimlerinin ve blockchain teknolojisinin oluşturduğu dünyayı hala çevreme anlatmaya çalışırken bir yandan da çok hızlı ilerleyen bir sistem var ve kendim de bu sisteme ayak uydurmaya çalışıyorum. Kabul ediyorum, kolay değil… Belki de biraz hayalperest olmak gerekiyor bizi içine çeken dünyayı sindirebilmek için. Ama zaman zaman bazı projeler, attıkları adımlarla “Gel, bu dünya gerçek” diyor… Yakın zamanda ekip üyeleri ile sohbet etme imkanı bulduğum Ceek VR da beni etkileyen projelerde biri oldu.
Ceek VR’dan bahsetmeden önce bu yazımın sponsorlu bir yazı olmadığını belirtmek isterim. Yatırımcılar ya da projeye ilgi duyan okurlar mutlaka projenin sitesini ziyaret etsin, topluluğuna katılsın ve kendi araştırmasını mutlaka yapsın.
Şimdi, “Ceek beni neden etkiledi? Uzun zamandır var olan bir proje neden şimdi dikkatimi çekti? Ceek nedir? “sorularının yanıtlarına bakalım…
Ceek Beni Neden Etkiledi?
Ceek VR, aslında 2018 yılından bu yana ekosistemde olan, adım adım ama sessiz sakin ilerleyen bir proje. Son dönemde metaverse’ün duyulması ile de ciddi bir bilinirlik kazandı. Peki, Ceek bana ne zaman göz kırptı? Öncelikle burada pozitif bir ayrımcılık yapacağım. Ceek VR’ın başında gerçekten başarılı bir kadın bulunuyor: Mary Spio. Ayrıca Ceek VR’ın Türk Telegram grubunun yönetiminde de bir kadın bulunuyor: Neslihan Hanım.
Her ne kadar projede kadınların bulunması beni etkileyen ilk noktalardan olsa da aslında araştırmaya başladıkça Ceek VR’ın henüz metaverse’den kimsenin haberi yokken metaverse ile ilgili planlar yapmaya başladığını gördüm. 2018 yılında henüz metaverse’ün m’si yokken proje bu konu üzerinde çalışmaya başlamış. VR gözlüklerin geleceğini görmüş ve VR setler üretmek üzere harekete geçmiş. Dolayısıyla benim ilgimi çeken bu projeyi sizlerle de paylaşmak istedim.
Ceek VR Nedir?
Ceek VR aslında en temel anlamda, müzik sanatçılarının, spor alanından isimlerin ve içerik üreticilerin hayranları ile doğrudan etkileşime girmesine izin vermek amacıyla yola çıktı. Bunun için de proje, DeFi, metaverse, NFT ve VR teknolojisinden faydalanılıyor. Ayrıca VR gözlük ve kulaklık setleri de işin içine dahil ediliyor. Böylece filmlerde izlediğimiz, gözlük ve kulakları takarak, evimizin konforunda, sevdiğimiz sanatçıları dinleme ve izleme hayalimiz hayata geçirilmiş oluyor. Ayrıca Ceek VR sadece konserlere değil, spor karşılaşmalarına, içerik üreticilerin etkinliklerine ve dizi/film etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor.
Bu noktada benim ilgimi çeken bir konu da şu oldu. Ceek VR’ın patentli bir gözlük ve kulaklıktan oluşan VR seti bulunuyor. Yani proje tam bir paket halinde tüm imkanları kullanıcılarına sunuyor. Ayrıca Ceek VR, dünyaca ünlü Universal Music ile de işbirliği içinde bulunuyor ve bu sayede Bon Jovi, Lady Gaga, U2, Sting, Ziggy Marley ve daha pek çok popüler isim Ceek’te canlı performanslarını sergileyebiliyor. Örneğin; Lady Gaga’nın platformda klipleri bulunuyor ve VR set sahipleri bu klipleri sanki klibin içindeymiş gibi izleyebiliyor. Ayrıca Ceek VR gelecekte çok daha fazla popüler isimle de işbirliği kurmayı hedefliyor.
Burada bir şeyi belirtmek istiyorum. Ceek VR platformunda şu anda halihazırda yayınlanmış olan performanslar VR setler olmadan da izlenebiliyor. Ama bunun, YouTube’da video açıp izlemekten bir farkı bulunmuyor. Dolayısıyla eğer hayranı olduğunuz kişinin yanında hissetmek istiyorsanız VR setleri almanızda fayda var. Şu anda VR gözlükler Ceek VR’ın sitesinde 100 dolardan ve VR kulaklıklar da 250 dolardan satışa sunuluyor.
Buna ek olarak Ceek’in NFT pazar yeri yani bir NFT market place’i de bulunuyor. Böylece kullanıcılar nadir ve sınırlı sayıdaki NFT’leri koleksiyon olarak toplayabiliyor, en sevdikleri ünlü isimlerin deneyimlerine ve içeriklerine özel erişim hakkı elde edebiliyor ve içerik üreticiler, telif haklarını takip edebiliyor.
Binance Smart Chain tabanlı çalışan Ceek VR projenin CEEK adlı bir kripto para birimi de tabii ki bulunuyor ve CEEK kullanılarak, blockchain sayesinde doğrudan ve gerçek zamanlı ödemeler yapılıyor. Böylece sanatçılar ve içerik oluşturucular hızlı, verimli ve sorunsuz şekilde emeklerinin karşılığını alabiliyor.
Ceek’in sanal gerçeklik platformu akıllı sözleşmeler ile yönetiliyor ve kullanıcılar BEP-20 tabanlı CEEK token’ı sayesinde çeşitli avantajlar elde edebiliyor. Ceek token sahipleri; ünlü isimlerin konserlerine, ödül gösterimlerine, teknoloji sohbetlerine, bağış toplama etkinliklerine, spor etkinliklerine ve çeşitli eğitimlere katılabiliyor. Böylece Ceek, gerçek dünya ile dijital dünyayı bir araya getirmiş oluyor. Ayrıca Ceek, biletlerin de tokenlaştırılmasını sağlıyor. Böylece biletlerin satışları blockchain ile doğrudan takip edilebiliyor ve etkinlik sahipleri, telif haklarını da korumuş oluyor.
Tüm bunlara bakıldığında aslında Ceek VR hem emek sahiplerinin hem de hayranların haklarını korumak için doğrudan iletişime izin veriyor. Kripto para birimleri de aslında finans alanında tam olarak bunu yapmaya çalışmıyor mu? Merkezi olmayan bir dünyaya adım adım ilerlerken ve hatta artık koşarken bu alanda pek çok projenin ortaya çıktığına ve tabii ki pek çoğunun da yitip gittiğine şahit olacağız. Bazı firmaların ve önemli isimlerin bu alanda çalışmak için gerek isim değişikliği yaptığını gerekse de işlerini bıraktığını şimdiden görüyoruz. Örneğin; sosyal medya devi Facebook’un adı geçtiğimiz günlerde Meta olarak değişti ve Twitter CEO’su Jack Dorsey kripto para birimleri ve merkezsiz ekosistemle daha yakından ilgilenebilmek için işinden istifa etti. Bu kadar büyük isimler dolandırıcılık olduklarını düşündükleri bir dünya için her şeylerini riske atıyor olamazlar 🙂
Ceek VR Ekibi
Başta da bahsettiğim gibi Ceek VR’ın başında bir kadın bulunuyor. Mary Spio, Ceek VR’ın CEO’luğunun yanı sıra CTO’luğunu da yürütüyor. Bir dijital sinema öncüsü olan Spio’nun 10’un üzerinde patenti bulunuyor. Boeing ve Intelsat’ta teknik liderlik görevlerini yürütmüş olan Spio aynı zamanda ABD Hava Kuvvetleri Kıdemlisi ve Derin Uzay Mühendisi. Ayrıca Spio’nun şirketlerinin Microsoft XBOX 360 ve Tribune Haberleri gibi alanında uzman pek çok firma ile çalıştığını da belirtmek gerekiyor. Bunlara ek olarak Spio’nun Oculus VR for Good, Amazon Launchpad, Scientific Reviewer DOD (CDMRP) ve ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yönetim Kurullarında yer aldığına da değinmekte fayda var. İçeriden elde ettiğim bir bilgiye göre de Mary Spio, “geleceğin Elon Musk’ı” olarak nitelendiriliyor.
Spio’nun yanı sıra ekipte başka güçlü isimler de yer alıyor. Örneğin; markaların kültür yoluyla dönüştürülmesine yardımcı olma konusunda uzmanlaşmış bir pazarlama ajansı olan TEN35’in kurucu ortağı ve yönetici ortağı olan Sherman Wright marka stratejisti olarak projede yer alıyor. Ayrıca çalıştığı şirketler arasında HP, Yell Adworks, Three Uk, Vodafone, Telefonica (02), Technical Specialist Thames Water gibi isimler bulunan Tina Brown, Ceek’in içerik ve topluluk yöneticisi olarak görev yapıyor. Buna ek olarak projenin halka ilişkilerini Keren Poznansky üstlenirken; Harold Ofori, Stratejik Ortaklıklar Müdürü; Joe Ortiz VR Üretimi ve Sanya Bajaj Pazarlama Yöneticisi olarak görev yapıyor.
Öte yandan Ceek VR’ın topluluğunun da güçlü olduğunu görüyoruz. Özellikle Türk isimlerin girişimi ve Mary Spio ile görüşmelerinin ortak sonucu şeklinde oluşan Türk Telegram grubu oldukça ilkeli bir şekilde ilerliyor. Mesela Türk Telegram grubunda kripto para tavsiyelerinin verilmesine izin olmaması ve dolayısıyla manipülasyona ya da spekülasyona izin verilmemesi benim çok ilgimi çekti.
CEEK Token
CEEK token’ın sınırlı bir arzı bulunuyor ve toplam arzın 1.000.000.000 adet olacağı biliniyor. Yazının yayına hazırlandığı sırada ise yaklaşık olarak 744,1 milyon adet CEEK dolaşımda bulunuyor.
Buna ek olarak ilgimi çeken bir noktadan daha bahsetmek istiyorum. Normal koşullarda kripto para birimleri büyük borsalara başvuruda bulunarak kripto para birimlerinin listelenmesini talep edebilir. Ancak Mary Spio’nun açıklamalarına göre büyük borsalar CEEK’i listelemek için projeye başvuruyor. Ancak yine yapılan açıklamalara göre Spio her şeyin bir zamanı olduğunu düşündüğü için şimdilik bu durumu erteliyor.
Ayrıca CEEK şu anda resmi anlaşmalı olarak sadece Gate’de listeleniyor. PancakeSwap, MEXC, Lbank ve Hotbit gibi borsaların ise kendi inisiyatifleri dahilinde CEEK’i listelediği ifade ediliyor.
“Hiçbir Şey Tesadüf Değil”
Ceek VR ekibindeki kişiler ne projenin 2018 yılında ortaya çıkmasının ne de 2021 yılında popülerlik kazanmasının tesadüf olmadığını ifade ediyor. Bu noktada Mary Spio’nun çok titizlikle çalıştığı ve attığı her adımı defalarca gözden geçirdiği ifade ediliyor.
“CEEK token ne zaman 10 kat artar, CEEK token alınmalı mı ya da CEEK yatırımcısını zengin eder mi?” gibi soruların yanıtları ben de yok. Ama gerek ekip ile kurduğum bağlantılar gerekse de projenin kendi rayında ilerleyişi beni etkiledi. Gelecekte de Ceek VR’ın adını sıkça duyacağımızı düşünüyorum.
Ama en başta da belirttiğim gibi bir hype’a kapılıp yatırım yapmadan önce lütfen öncelikle kendi araştırmanızı yapın ve sorumluluğu kendiniz alarak adımlar atın.