90 Ethereum (ETH) değerinde varlığı çalınan bir mağdur polis ve siber yetkililerin yardımıyla hacker’ın Tether (USDT) adresini kara listeye aldırdı. Dondurulan fonların tamamının mağdura iade edilmesi bekleniyor.
Tether, 107 Bin 306 Dolar Değerinde USDT’yi Dondurdu
X’te (eski adıyla Twitter) L3yum adını kullanan kurban, hacker’ın sıcak cüzdan tohum ifadesini ele geçirmeyi başarmasının ardından cüzdanı ilk olarak 16 Mart’ta boşalttı. Daha küçük projelerden bazı kripto paraların ve diğer NFT’lerin yanı sıra Yuga Labs ile ilgili birkaç NFT‘nin bulunduğu cüzdandaki fonların büyük bir kısmı satılarak USDT’ye dönüştürüldü.
L3yum, 11 Ağustos tarihli bir X paylaşımında, hacker’ın Ethereum tabanlı USDT adresinin kara listeye alındığını belirterek “Bugün ülkemdeki polis ve siber yetkililerle birlikte çalıştıktan sonra USDT‘ye dönüştürülen fonlarımı dondurmayı ve kara listeye aldırmayı başardım.” dedi. Bu yazının hazırlandığı sırada 90 ETH yaklaşık 166 bin dolara karşılık gelirken, kara listeye alınan cüzdanda 107 bin 306 dolar değerinde USDT bulunduğu görülüyor. Bu, mağdurun çalınan fonlarının tamamını olmasa da büyük bir kısmını geri alma şansının bulunduğunu gösteriyor.
Dondurulan USDT’ler Yakılacak
Mağdura geri ödeme yapılıp yapılmayacağı henüz kesinleşmiş değil anca benzer koşullar altında bir USDT adresinin kara listeye alındığı önceki durumlarda, Tether kara listeye alınan USDT’leri yakmış ve asıl sahibine eşit miktarda USDT’yi yeniden ihraç yoluyla geri verdiği görülmüştü. Bu noktada Tether’in bir USDT adresini kara listeye alması için genellikle mahkeme kararı gerektiğinin altını çizelim.
Paylaşımı altındaki yorumlarda kara listeye alınarak dondurulan fonların kendisine iade edilip edilmeyeceği sorusuna da yanıt veren L3yum bunun ileriye dönük muhtemel seçenek olduğunu belirtti, ancak henüz bu seçeneğin kendisi için onaylanmadığını belirterek “Emin olmadığım kısım bu ama evet anladığım kadarıyla bu şekilde işliyor ve kara listeye alınan fonlar esasen yakılıyor. Siz yine de bu konuda söylediğime güvenmeyin ama benim anladığım bu.” dedi.
Hacker’ın mağdurun sıcak cüzdan tohum ifadesine nasıl eriştiği belirlenebilmiş değil. Genel kanı, kurbanın SIM değiştirdiği ve tohum ifadesini yanlışlıkla iCloud’da yedeklediği ya da cüzdanı birden fazla cihazda kullandığı yönünde.