Mart ayında tokenleştirilmiş altın piyasasında, piyasa değeri 1.4 milyar dolara ulaşırken işlem hacmi yıllık en yüksek seviyelere çıktı. Fiziksel altının ons fiyatı 3.000 doların üzerine çıkarak piyasadaki yükselişi destekledi. Tether’e ait altın destekli token XAUT 749 milyon dolar, Paxos’un PAXG tokenı ise 653 milyon dolar piyasa değerine ulaştı.
Altın Tokenlarında Artış
Tokenleştirilmiş altın ürünlerinde artış, fiziksel altının değer kazanmasıyla paralel seyrediyor. Raporda, Mart ayı içerisinde altın tokenlarının toplam işlem hacminin 1.6 milyar doları aştığı belirtiliyor. Bu gelişmeler, piyasada alternatif yatırım araçlarına ilginin artmasına işaret ediyor.
Stablecoinler
Stablecoin piyasası, 231 milyar doların üzerinde piyasa değerine ulaşarak 18 aylık artışı sürdürdü. Tether’in USDT tokenı rekor düzeyde 144 milyar dolarlık arz ile işlem görürken, kripto paralar Mart ayında yeni dipler gördü. Circle’ın USDC tokenı ise aylık %7’lik büyüme ile 60 milyar dolara yaklaştı.
Stablecoinlerde Son Gelişmeler
Ethena’nın yeni başlattığı USDtb adlı stablecoin, BlackRock’ın tokenleştirilmiş para piyasası fonu BUIDL’i rezerv varlık olarak kullanıyor. Bu ürün, kısa sürede 1 milyar doları aşan rezerv değeriyle piyasa sıralamasında 8. sıraya yerleşti. Merkezi borsalarda USDT’nin işlem hacmi hakimiyeti hafif düşerken, USDC ve Hong Kong merkezli First Digital’ın FDUSD’si yükseliş kaydetti.
Avrupa pazarında, kripto varlıklar regülasyon çerçevesine uyum sağlama çabaları sürerken, Kraken başta olmak üzere Coinbase ve Cryptocom gibi borsalar uyumsuz stablecoinlerden olan USDT’yi delist etti. Circle’ın EURC adlı euro endeksli stablecoini ise %30 artış göstererek 157 milyon dolarlık piyasa değerine ulaştı ve euro bazlı stablecoinler arasında %45 paya sahip oldu.
Raporda yer alan veriler, piyasanın çeşitli alanlarında farklı eğilimlerin gözlendiğini ortaya koyuyor. Hem tokenleştirilmiş altın hem de stablecoin piyasalarında yaşanan büyüme, yatırımcıların alternatif çözümlere yönelik ilgisinin arttığına işaret edebilir.
Piyasa verileri, artan işlem hacmi ve genişleyen ürün yelpazesi ile sektörde rekabetin şekillendiğini göstermektedir. Düzenleyici gelişmelerle birlikte, piyasada yer alan ürünlere yönelik ilginin ve çeşitliliğin artması gözlemlenmektedir. Veriler, yatırımcılar için piyasayı anlamaya yönelik önemli bilgiler sunabilir.