Sei Foundation, layer-1 ağı Sei’nin arkasındaki kar amacı gütmeyen kuruluş ve iflas aşamasındaki kişisel genomik şirket 23andMe’i satın alma sürecini değerlendiriyor. Kuruluş, 15 milyon kullanıcının genomik verilerini blockchaine entegre etmeyi hedeflerken, girişimin merkezi fikri verilerin şifrelenmiş transferle korunması ve kullanıcıların kendi verileri üzerinde tam kontrol sahibi olması yönünde yoğunlaşıyor.
Sei Coin Haberleri
Kuruluş, bu girişimi duyururken planı “şimdiye kadar yapılan en cesur DeSci atılımı” olarak nitelendirdi. Eğer satın alma gerçekleşirse, 23andMe’in verileri Sei blockchaine aktarılacak. Bu sayede kullanıcılar, verilerine sahip çıkabilecek ve bu verilerin nasıl değerlendirileceğine kendileri karar verebilecekler.
Popüler kripto paralardan olan SEI için bu gelişme iyi bir reklam olur. Aynı zamanda blockchain‘in geleceğine dair sağlık alanında iyi bir örneğe de sahip oluruz.
Veri Güvenliği ve Kullanıcı Hakları
Kuruluş, genomik veri güvenliğinin ulusal güvenlik boyutuna sahip olduğunu vurguladı. Finansal sıkıntılar yaşayan 23andMe’in iflas koruması başlatması yakın zamanda gerçekleşti. Bu durum, verilerin güvenliği konusunda endişeleri artırdı ve çeşitli eyalet savcıları, 23andMe kullanıcılarına verilerini silmeleri yönünde uyarılarda bulundu.
Sei Foundation, genomik verilerin korunması ve bireylerin veriler üzerinde kontrol sahibi olması sürecinde, teknolojik altyapıyı kullanarak yeni bir veri güvenliği modeli oluşturmayı amaçlıyor. Kuruluşun açıklamasında yer alan ifadenin detayları, dijital çağda kişisel verilerin nasıl korunacağına yönelik tartışmaları da beraberinde getiriyor.
“Bu sadece bir şirketi kurtarmakla ilgili değil, en özel verilerinizin kontrolünün size ait olduğu bir gelecek inşa etmekle ilgili” -Sei Foundation
Ayrıca, duyurunun ardından Sei ağının yerel tokenı SEI’nin değeri yaklaşık %3 artış gösterdi ancak bu artış kalıcı olmadı. Fiyat üzerindeki etkisinden bağımsız olarak bu tarz büyük adımlar emsal teşkil edecek türden ve veri gizliliği, güvenliği, blockchain’in sağlık alanındaki kullanımı gibi konularda oldukça önemli.
Kurulmuş olan bu yapı, genomik verilerin merkeziyetsiz ve şifreli bir platformda saklanması sayesinde ulusal ve bireysel veri güvenliğine katkı sağlamayı hedefliyor. Girişim, teknolojik altyapının sağladığı imkanlarla, gelecekte veri yönetimi ve güvenliği uygulamalarında örnek oluşturabilir.