Ülkemizde kripto para düzenlemeleri hiç olmadığı kadar yoğun tartışılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından dolayı ana gündem maddesi bu oldu. Gündem bu denli yoğunken popüler kripto para borsalarından biri şaşırtıcı bir yasak kararı aldı. Peki Türkiye için de benzer bir durum uygulanabilir mi? Türkiye’deki kripto para düzenlemesinde böyle bir yasak maddesi bulunacak mı?
Kripto Para Borsasından Şaşırtan Yasak
Güney Koreli kripto borsası Coinone, Ocak ayından itibaren tokenlerin doğrulanmamış harici cüzdanlara çekilmesine izin vermemeyi planladığını duyurdu. Çarşamba günü yaptığı bir duyuruda Coinone, kullanıcıların 30 Aralık ile 23 Ocak arasında harici cüzdanlarını borsaya kaydettirmeleri gerektiğini ve bu süreden sonra para çekme işlemlerini kısıtlayacağını söyledi. Borsa, kripto kullanıcılarının yalnızca kendi cüzdanlarını kaydedebileceğini ve doğrulama sürecinin “biraz zaman alabileceğini” ve gelecekte değişebileceğini belirtti.
Coinone’a göre, kripto işlemlerinin “kara para aklama gibi yasa dışı faaliyetler için kullanılmadığından” emin olmak için tüm Güney Kore sakinlerine verilen kullanıcıların adlarını ve ikamet kayıt numaralarını doğrulamayı planladı. Borsadaki müşteriler, KYC önlemleri olmadan cüzdanlarına para çekemezler. Bu kısıtlama, popüler donanım cüzdanı Ledger için de geçerlidir.
Mart ayında, Güney Kore hükümeti, yerel kripto borsalarının gerçek ad hesabı ve SMS kimlik doğrulaması için gereksinimleri karşılamasını ve altı ay içinde operasyonları hakkında rapor vermesini gerektiren önceden kabul edilmiş bir yasa tasarısını uygulamaya koydu. Ülkedeki kripto kullanıcıları, Ocak ayında yürürlüğe girmesi planlanan bir vergi kuralının uygulanmasını da görecekler. Artık 2.300 doların üzerindeki tüm kripto yatırım kazançlarına sermaye kazancı vergisi uygulayacak. Bithumb dahil olmak üzere birçok borsa, o zamandan beri Koreli milletvekillerinin kriptoyu düzenleme baskısına yanıt olarak kısıtlamalar ve daha güçlü KYC ve Kara Para Aklamayı Önleme kurallarını duyurdu.
Türk Yatırımcıları Etkileyecek Mi?
Güney Kore hükümetinin yasalaştırdığı bu kurallar aslında ülkemiz için de tartışılıyor. Sızdırılan taslak metinlere bakılırsa çok daha kapsamlı bir transfer kısıtlamasına maruz kalabiliriz. Bugün mecliste yapılan toplantıda birçok bürokrat ülkemizden kripto paralar aracılığıyla ciddi para çıkışı olduğuna değindi. Bunu kısıtlamak ve kara para aklama ile mücadele etmek için yerel düzenleyiciler kapsamlı kurallar getiriyor.
Taslak metne göre muhtemel kısıtlamalar şunlar olacak:
- Global borsalardaki varlıklar ülkemizde faaliyet izni alan borsalara taşınacak.
- 6 ay gibi bir süre verilecek ve yabancı borsalardaki TC vatandaşlarının hesaplarının kapatılması istenecek.
- Soğuk cüzdanlara ve yabancı borsalara token, coin veya stablecoin çıkışı engellenecek.
Eğer taslak metin bu şekilde yasalaşırsa Binance globalde bulunan yatırımlarınızı belirtilen süre içinde Binance TR hesabınıza transfer etmeniz gerekecek. Bununla birlikte detayları (veya gerçeklik payı) netleşmemiş olsa da Binance global borsasındaki hesaplar kapatılabilecek. Güney Kore örneğinde en azından transfer kısıtlamasının uygulanabildiğini gördük. Umarız ülkemizde bu durum KYC ve AML politikaları sebep gösterilerek daha katı düzenlemeleri doğurmaz.