Düşük çaplı ani düşüşler ve sonrasında ardı arkası gelmeyen geri çekilmelerle Bitcoin (BTC) fiyatının yeni dipler gördüğüne şahit olduk. Her seferinde bir önceki zirvede neden satış yapmadım diyen yatırımcıların isyanlarını duyuyoruz. Peki bu zirveleri belirlemek ne kadar kolay? Örneğin 63.000 dolar zirvesinde satış yapmayı başaran bir yatırımcı 28.000 dolarda giriş yapabilseydi çok daha fazla para kazanabilirdi. Ancak iş o kadar kolay mı?
Bitcoin (BTC) Zirvesini Tespit Etmek
Analistler bu zirveleri en doğru şekilde tespit edebilmek için göreceli güç endeksini yani RSI’ı kullanıyor. En basit fiyat eylemi göstergelerinden olan RSI, döngüleri izlemede bize daha net cevaplar veriyor. Twitter’da @TechDev_52 takma adını kullanan anonim bir kripto analisti Bitcoin (BTC) fiyatının makro döngü zirvelerini ve diplerini net olarak bulabileceğini söylüyor. Yalnızca basit bir göstergeyle bunun tespitinin mümkün olduğuna inanan TechDev_52’ye kulak verelim.
Bugün analist, Göreceli Güç Endeksi‘nin (RSI) Bitcoin (BTC) fiyat zirvelerini ve diplerini tahmin etmedeki rolü hakkındaki düşüncelerini paylaştı. Grafiğinde, amiral gemisi kripto para biriminin fiyat dinamikleri, 14 günlük bir zaman dilimi kullanılarak logaritmik bir ölçekte görüntüleniyor. İki azalan çizgi RSI grafiğine eklenir; biri “aşırı alım bölgesinde”, biri “aşırı satım bölgesinde”.
Yukarıdaki paylaşımında grafiği de görüyorsunuz. Analistin görüşlerine göre, RSI çizgisi “kanal”ın üst sınırına dokunduğunda Bitcoin (BTC) fiyatı zirve yapıyor. Aksi takdirde, en alt sınıra dokunmak şu veya bu döngünün sonu anlamına gelir.
2022 Yılı Bitcoin (BTC) Hedefi
Peki bu yöntemle zirveler kolayca tespit ediliyorsa 2022 ilk çeyreğinde Bitcoin (BTC) fiyatı kaç dolar olur? Bu modele göre Bitcoin (BTC) fiyatı 2022 yılının ilk üç ayında 140.000 ile 160.000 dolar arasında yeni bir zirve yapacak. Bugün RSI 70’in biraz altında ve orta dereceli aşırı alım bölgesine yaklaşıyor.
1978’de icat edilen RSI, boğalar veya ayılar tarafından oluşturulan gücü ölçmede kullanılıyor. Yani fiyat değişikliklerinin büyüklüğünü ölçen bir momentum göstergesidir. Elbette RSI’ın tek başına böylesi büyük bir sonuç vermesi olası değildir. Bunu destekleyici farklı göstergeleri de kullanmak tahminlerdeki doğruluk payını artırır. Örneğin piyasadaki korku ve aç gözlülük endeksi buna destekleyici örnek olabilir. Ekim ayında 24 seviyesine 84 bölgesine zıplayan endeks yedi ayın en tepe noktasına ulaşmıştı.