Solana ağı üzerinde oluşturulmuş merkezi olmayan finans (DeFi) projeleri yüksek performanslı bir gün geçirdi. Veri toplayıcı DeFiLlama’ya göre, ağ üzerinde geliştirilen tüm DeFi projelerindeki toplam kilitli değer (TVL), 12,7 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştı.
En Çok Öne Çıkan Proje Raydium (RAY)
Solana ekosistemindeki en baskın proje, popüler bir merkeziyetsiz borsa (DEX: Decentralized Exchange) olan Raydium’dur (RAY). Raydium, Solana ekosistemindeki kilitli 12,7 milyar doların, ortalama %14’üne denk gelen 1,8 milyar dolarını oluşturuyor.
Güncel durumda, Solana ağı üzerinde geliştirilmiş ve her biri 1 milyar doların üzerinde olan 6 DeFi projesi var. Solana, Ignition adlı en son hackathon’unda 568 projeye daha ev sahipliği yaparken, ekosistem de zaman ilerledikçe hızlı bir büyüme kaydediyor.
SOL Neden Yükseliyor?
Bu DeFi projelerinden herhangi birini kullanmak için, kullanıcıların ağın yerel kripto para birimi olan SOL tokenına da sahip olmaları gerekir. Solana ağında işlem yapmak isteyen kullanıcılar, her işlem için SOL token ile işlem ücreti öder. Örneğin Raydium’da yapılan işlemler belirli bir SOL token mal olur. Böylece her işlem için ödenmek üzere alınan tokenlar, SOL tokena olan talebi arttırır.
Ağın İşlem Ücretleri, Ethereum’a Kıyasla Oldukça Düşük
Burada söz konusu olan Solana ağındaki işlem ücretleri, Ethereum $3,126 ağına nazaran oldukça düşüktür. Blok zinciri ağları ile ilgili çeşitli istatistikleri gösteren göstergelere bakıldığında, Solana ağındaki çoğu işlemin 0,000005 SOL veya 0,00095985 dolar ücret ile gerçekleştirildiği görülebilir.
Ethereum’a alternatif olmak amacıyla ortaya çıkan açık kaynak projesi Solana, yazının yazıldığı an itibariyle CoinMarketCap verilerine göre 57 milyar dolarlık bir piyasa değeri ile 190 dolar fiyat seviyelerinden işlem görüyor.
Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto paraların yüksek volatiliteye sahip olması dolayısıyla risk taşıdıklarını bilmeli ve işlemlerini kendi araştırmaları doğrultusunda gerçekleştirmelidir.