ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) hangi kripto paraları menkul kıymet olarak sınıflandırması gerektiğini tanımlamaya dönük çalışmalar yağarken, bir Blockchain projesi olan Chia coin’in CCO’su Gene Hoffman, Twitter’dan bu durumun neden olduğu kafa karışıklığını gidermek için görüşlerini paylaştı.
Menkul Kıymet Olan ve Olmayan Kripto Paralar
Gene Hoffman, kişisel Twitter hesabından özellikle Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Dogecoin (DOGE) ve XChange Coin‘e (XCH) değinerek bunların birer menkul kıymet olmadığını belirtirken, Ethereum (ETH), Ripple (XRP), FTX Token (FTT), Solana (SOL), Avalanche (AVAX) ve Cardano‘nun (ADA) “her zaman” menkul kıymet olduğunu iddia etti.
Tecrübeli bir teknoloji yöneticisi olan Hoffman, farklı kripto paraları menkul kıymet olanlar ya da menkul kıymetler olmayanlar olarak sınıflandırmaya çalışmanın ötesinde, projelerin ABD’de yasal olarak fon toplamak için token’larını ya da coin’lerini yatırımcılara satıp satmadıklarına bakılması gerektiğinin altını çizdi. Ona göre potansiyel yatırımcıları riske atmadan fon toplamanın iyi bilinen yolları var, bu yolların kullanılması gerekiyor.
SEC’in Ripple’a Açtığı Davayı Kazanmasını Bekliyor
Hoffman, bundan kısa bir süre önce SEC‘in XRP ile kayıt dışı menkul kıymet satışı yaptığı iddiasıyla Ripple’a ve iki üst düzey yöneticisine açtığı davayı kazanacağı öngörüsünde bulunmuş, federal bir yargıcın en sonunda XRP’nin bir menkul kıymet olduğu sonucuna vararak SEC’in zaferini ilan edeceğini söylemesiyle gündeme gelmişti.
Çoğu kripto para net bir şekilde menkul kıymet olma özellikleri barındırıyor olsa da bu durumunun tamamı için geçerli olmadığını belirtmek gerekiyor. Özellikle Bitcoin genellikle merkeziyetsiz ve menkul kıymet olmayan bir para birimi olarak kabul edilmektedir; yani yatırımcılara bir projede mülkiyet payı ya da projenin girişiminden elde edilen kârın bir kısmı sağlanmaz.
Öte yandan SEC’in İnternet Uygulama Ofisi’nin eski başkanı John Reed Stark, bundan kısa bir süre önce piyasa değeri bakımından en büyük kripto paranın da bir menkul kıymet olarak sınıflandırılması gerektiğini öne sürerek dikkat çeken bir çıkışta bulunmuştu.