Bitcoin (BTC) 2022’de yerinde sayarken, Uluslararası Para Fonu (IMF), 2023’ün dünya ekonomisinin çoğu için daha zor bir yıl olacağı konusunda uyardı.
IMF: Çin, AB ve ABD Aynı Anda..!
IMF raporuna göre, ABD, AB ve Çin ekonomileri aynı anda yavaşlama sürecine girebilir. IMF başkanı Kristalina Georgieva ”Dünya ekonomisinin üçte birinin resesyona girmesini bekliyoruz. Resesyonda olmayan ülkelerde bile yüz milyonlarca insan resesyon sürecindeymiş gibi hissedecek” dedi. Uluslararası Para Fonu (IMF) İdari Direktörü Kristalina Georgieva, Pazar günü CNBC ile yaptığı röportajda IMF’nin ABD, AB, Çin ve dünya ekonomisine ilişkin tahminlerini paylaştı. Yöneticiye göre, 2023 zor bir yıl olacak. 2003, dünya ekonomisinin çoğu için geride bıraktığımız yıldan daha zorlu bir yıl olacak. Çünkü üç büyük ekonomi, ABD, AB, Çin aynı anda yavaşlıyor. Rapora göre, ABD en dayanıklı ekonomi konumunda. ABD resesyondan kurtulabilir. İşgücü piyasasının oldukça güçlü kaldığı belirtildi. Ancak bu karışık bir durum çünkü işgücü piyasası çok güçlüyse, Fed enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmak zorunda kalabilir. Bu durum Bitcoin için yine felaket senaryosu anlamına geliyor.
Uzmana göre, AB, Ukrayna’daki savaştan çok ciddi şekilde etkilendi. Avrupa Birliği‘nin yarısı gelecek yıl resesyona girecek. Çin bu yıl daha da yavaşlayacak. 2003, Çin için zor bir yıl olacak. Bu durum, küresel olarak olumsuz sonuçlar doğuracak. Georgieva’ya göre, gelişmekte olan ekonomilerdeki pazarlara baktığımızda, orada tablo daha da vahim. Çünkü her şeyden önce, yüksek faiz oranları ve doların değer kazanması bu ülkeleri vuruyor. Bu durum, gelişmekte olan ülkeler ve ekonomiler için bir yıkımdır. Özellikle Çin ile ilgili olarak Georgieva şunları söyledi:
Kısa vadede kötü haberler var. Çin, sıkı sıfır Covid politikası nedeniyle 2022’de önemli ölçüde yavaşladı. 40 yıl sonra ilk kez, Çin’in 2022’deki büyümesi muhtemelen küresel büyümeyle aynı veya altında olacak. Bu, daha önce hiç olmamıştı.
Diğer Ülkeler..!
IMF genel müdürü, ABD ekonomisinin “tüm bu risklere rağmen resesyona girmemesini” umduğunu vurguladı. Uzmana göre, dünya ekonomisinin üçte birinin resesyona girebilir. Resesyonda olmayan ülkelerde bile yüz milyonlarca insan resesyonun etkilerini hissedebilir. Georgieva, “dünyanın dramatik bir şekilde değiştiğini” ekledi ve “ekonomik şoklara daha eğilimli bir dünya” olduğunu kaydetti. Bu şokların Covid, Rusya-Ukrayna savaşı ve yaşam maliyeti krizinden kaynaklandığını belirtti. Kurumun hedefi, Covid öncesi döneme geri dönmek. Ancak, daha fazla belirsizlik ve kriz bizi bekliyor. Kemerlerimizi bağlamalı ve daha çevik, ihtiyatlı bir şekilde hareket etmeliyiz.