Her geçen gün non-fungible token’lar (NFT) popülerliklerini artırıyor. “Değiştirilemez token’lar” olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz NFT’ler, esasında tekillik token’larıdır ve diğerlerinden farklı olarak sadece 1 tane bulunan dijital ögeleri temsil ederler.
NFT’ler koleksiyon ürünlerini ya da bir sanat eserini temsilen kullanılabilirken aynı zamanda mülkiyet ispatı ve bir şeyin orijinalliğini kanıtlamak için de kullanılabiliyor.
Yapay Zeka Robotu NFT Üretti
Hanson Robotics’in yapay zeka destekli insansı robotu Sophia, geçtiğimiz günlerde 688.888 dolara bir NFT portresi sattı. Yapılan açıklamalara göre Sophia, bu eseri 31 yaşındaki İtalyan dijital sanatçı Andrea Bonaceto ile birlikte yarattı.
Bonaceto’nun eserlerinden, sanat tarihine ait unsurları, kendi fiziksel çizimleri veya çeşitli yüzeylerdeki resimleriyle birçok kez “evrimin yinelemeli döngüleri” olarak tanımlanan bir süreçte birleştirdi. Sanat eseri “Sophia Instantiation” başlıklı ve Bonaceto’nun portresinin Sophia‘nın dijital resmine dönüşümünü gösteren 12 saniyelik bir MP4 dosyası ve Sophia tarafından boyanmış fiziksel bir sanat eseri içeriyor.
Dünyanın İlk NFT Galerisi
Ortaya çıkan son bilgilere göre New York City’de bulunan Superchief Gallery, NFT’leri sergilemeye karar veren dünyadaki ilk sanat galerisi oldu. Galerinin kurucu ortağı Ed Zipco konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:
Soho’da ilk dijital sanat galerimizi 2016’da açtığımızdan beri Superchief, dijital yerel sanat eserlerinin çağımızın daha büyük sanat hareketinin bir parçası olarak dahil edilmesi gereken önemli bir sanat formu olduğu inancına sahipti.”
Bunlara ek olarak Zipco, ticari projeler dışında dijital sanattan para kazanmanın net bir yolu olmadığını yıllardır bildiklerini ancak bu sanatçıların sanat camiasının bir parçası olması gerektiğine inandıklarını dile getirdi.
Season 1 Starter Pack başlıklı ilk sergide galeri, 300 sanatçının her gün gösterilecek ve yüksek çözünürlüklü 4K ekranlarda sergilenecek eserlerini ilgililere sunuyor. Öne çıkan parçalar arasında ise uluslararası üne kavuşan ve ilk kadın sokak sanatçısı olarak tanınan American Swoon’un stop motion animasyonu Mask Splitting ve Rusya’dan Mashkow’un tasarladığı NFTesla yer alıyor.