Kripto para piyasalarında 9 Nisan düşüşü manşetini attığımızda henüz dün akşam saatleriydi. Bugün geldiğimiz noktada Çin’e %104’lük tarife devreye girdi ve Çin ek yüzde 50 vergiyi gecikmeden duyurdu. Üstelik daha fazla ABD şirketini kara listeye aldı. Hazine Bakanı ise yazı hazırlandığı sırada bu acı faturayı ödeyeceksiniz diyor. Peki ekonomide neler oluyor?
JPMorgan ve Hazine Bakanı Açıklamaları
ABD Hazine Bakanı 40 yıldır Wall Street zenginleşti ve şimdi önümüzdeki 4 yıl için sıra “ana cadde de” dedi. Hisse senedi piyasalarındaki düşüş, yaşanan kayıplar onun umurunda bile değil. Nitekim Trump da buna kulaklarını kapatmıştı. Şimdi Japonya ve Kanada yakınlaşırken AB, Çin ile ilişkilerini geliştirebileceğini söylüyor. ABD’nin yıkıcı duruşu ülkeleri ABD dışında bir ittifaka itebilir.
JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon biraz önce yaptığı açıklamada gümrük vergilerinin muhtemel sonucunun resesyon olduğunu söyledi. Fed’in faiz indirimlerine gitmesini söyledi ve şimdi Apollo CEO’su Rowan da Fed’in devreye girmesini beklediğini söylüyor.
“Piyasalar her zaman haklı değildir, ancak bazen haklıdırlar.
Bence bu kez haklılar çünkü makro düzeyde belirsizliği ve mikro düzeyde, gerçek şirket düzeyinde belirsizliği fiyatlıyorlar ve sonra bunun tüketici duyarlılığını nasıl etkilediğini görüyorlar.
Resesyon hakkında konuşulduğunu duyuyorum. Uzun zamandır olmadığı kadar çok kredi sorunu bekliyorum. Henüz temerrüt görmüyorum ama bekliyorum.
Muhtemelen resesyon olası bir sonuç.”
Japonya ve G7 Başkanı Kanada, küresel piyasalarda ve finansal sistemde istikrarı korumak için yakın iş birliği yapma konusunda anlaştı.
Ekonomide Ne Oluyor?
Güncel şartlar kısa ve Fed’in hareketsiz kaldığı orta vade senaryosunda kripto paralar için daha fazla düşüş anlamına geliyor. Sadece 3 gün içinde, 10 Yıllık Tahvil Getirisi 60 baz puan artarken S&P 500 -%8 düştü. Bu, 1982’den bu yana EN BÜYÜK 3 günlük artışa ve tarihteki en büyük ayrışmalardan birine işaret ediyor. Basis trade bozuldu.
The Kobeissi Letter şunları yazdı;
“Daha spesifik olarak, dün gece bir şeyler bozuldu. Akşam 7 ile sabah 12 arasında 10 yıllık tahvil getirisi +25 baz puan daha arttı. Borsa vadeli işlemleri çökerken bile 30 yıllık tahvil getirisi %5,00’in üzerine çıktı. Bu son derece sıra dışı bir fiyat hareketi, bir şeyler yolunda gitmiyor.
Bu, 10Y tahvil getirisini Eylül 2024’te “Fed pivotu” başladığında seviyelerin 60+ bps ÜZERİNE çıkardı. Resesyonu fiyatlayan bir piyasada tahvil fiyatlarının yükselmesi ve getirilerin düşmesi gerekir. Şu anda son on yılların en hızlı hareketlerinden birinde bunun tam tersini görüyoruz.”
Basis trade hedge fonların nakit Hazine tahvilleri ve vadeli işlem fiyatları arasındaki küçük boşlukları “arbitraj” etmek için kullandıkları bir stratejidir. Bu tanımı geçen ki CME BTC Basis Trade bozulmasından hatırlıyoruz. O günlerde bozulan strateji hedge fonların BTC satmasını sağlamıştı. BTC için bu sorun milyarlarca dolarlık ETF çıkışı ve düşüş demekti. Birkaç milyar dolarlık pozisyon kapatıldı ve sorun o günlerde atlatıldı. Peki ABD için de bu sorun birkaç milyar dolarlık mı? Elbette hayır.
“Mevcut tahminler, Basis trade’in ÇOK BÜYÜK olduğunu ve 800 milyar dolar civarında olduğunu gösteriyor.
Buradaki kilit nokta, bu pozisyonların yüksek kaldıraçlı long pozisyonlar olmasıdır. Bu kaldıraçlı pozisyonlar çözüldüğünde, birinin dışsal şok etkilerini absorbe etmesi gerekir.
Kısa vadede, bu pozisyonlar aracı kurumlar tarafından absorbe ediliyor. 800 milyar dolarlık baz ticareti, ana aracı kurumlarda mevcut olan 2 trilyon doların ~%40’ını yansıtıyor. Sorun şu ki, aracı kurumların kendileri sermaye kısıtlıdır ve bu kadar hızlı bir hareketi karşılayamazlar.”
800 milyar dolarlık değerlemeden bahsetmiyoruz, 800 milyar dolarlık nakitten bahsediyoruz. Fed kaçınılmaz biçimde faizlere müdahale etmek zorunda. Faizleri dengeleme için kullanmakta geç kalırsa faiz indirimleri tek başına yeterli olmayacak ve parasal genişlemeye hızlı biçimde gidecek. Yazı hazırlandığı sırada piyasaların Mayıs ayında faiz indirim beklentisi %60’a dayandı.
Fed’den gelecek açıklamalar önemli. Ve kripto paralarda kısa vadede çok daha büyük volatilite görebiliriz. Bu volatilite muhtemelen düşüş yönlü olur çünkü ABD Başkanı ve kurmayları delirmiş gibi görünüyor. Bessent biraz önce şunu söyledi;
“İspanya’nın Çin’e daha fazla uyum sağlama konusundaki yorumu ‘kendi boğazını kesmek’ olur.”
AB de bunun sinyalini vermişti. Çin bu kadar güçlü biçimde sert tepiler verirken ABD müttefiklerini kaybederse tek sorunumuz kripto para piyasalarındaki düşüş olmaz. Akşamki gelecek Fed Tutanakları daha yumuşak ek gümrük vergileri projeksiyonuna dayandığı için piyasaların satış tepkisini tetikleyebilir.
Nitekim durumun ciddiyeti kavranmış değil ve şu dakikalarda Fed’den Kashkari yangın her şeyi sararken saçmalamaya şu şekilde devam ediyor;
“Enflasyon beklentilerinin sabitlenmemesi riski belirgin şekilde artmış görünüyor. Ekonomi ve işgücü piyasası zayıflasa bile faiz indirimi için çıta daha yüksek. Gümrük tarifeleri nedeniyle politika faizini değiştirmenin önündeki engel arttı.”