Hepimizin bildiği gibi dünyanın en popüler kripto para birimi Bitcoin’den sadece 21 milyon adet üretilecek. Fakat 9 yıldır çok zorlu süreçleri atlatan Bitcoin için durum bundan biraz daha farklı olabilir. 7500 adet Bitcoin’inin bulunduğu bilgisayarı çöpe atan ve Bitcoin’in fiyatının 2013 yılında 1,000 dolara ulaşmasıyla çöplükte bilgisayarını arayan James Howels’in hikayesini duydunuz mu?
Howels’in 7500 Bitcoin’in değeri şu anda 64,8 milyon dolar. Fakat bu rakamlar bile olayın ciddiyetini anlatmaya yetmiyor olabilir. Toplamda 21 milyon adet üretilecek olan Bitcoin’in %81’inden fazlası çoktan üretildi bile. Fakat kaybolan, unutulan Bitcoinleri de hesaba katarsak biz insanlara 21 milyondan daha az Bitcoin kalıyor.
Üretilecek toplam Bitcoinlerin %20’lik kısmı geçen 9 yılda çoktan kayboldu bile. İşlemleri asla geri döndüremeyeceğimiz için Bitcoinlerinizi kontrolünü kaybettiğiniz bir cüzdana yollamak onları sonsuza kadar yok eder. Üzgünüm fakat onları geri almanız imkansız bir hâl alacak.
Bitcoinlerin kaybolmasının ana nedeni uygunsuz depolama şartları.
Coinmarketcap verilerine göre şu anda dolaşımda 17 milyon adet Bitcoin var. Acaba bunların hepsi erişilebilir mi? Chainanalysis’in geçtiğimiz yılın Kasım ayında paylaştığı araştırma verilerine göre 2,8 ile 3,8 milyon Bitcoin kaybolmuş durumda. Bu ne anlama geliyor biliyor musunuz? Güncel kurdan hesaplayacak olursak bu 25,2 milyar doların çöpe atılmış olması demek. Bitcoin blok zincirinin derinlerinde bir servet yatıyor fakat gerçek hayattan farklı olarak onu hiçbir define avcısı bulamayacak.
Bitcoinlerinizi güvende tutun.
Bitcoin ve diğer kripto paralar geleneksel para birimleri gibi bir değer depolama işlevi görüyor. Bu yüzden altın yada geleneksel para birimlerini saklarken de aynı ciddiyeti korumalıyız. Kripto paralar dijital doğalarından ötürü fiziksel bir yük icra etmediklerinden dolayı sadece cüzdanınızın özel anahtarının yazılı olduğu küçük bir kağıtta, bellekte milyarlarca dolar para saklayabilirsiniz. Bitcoin fiziksel bir yapıya sahip olmamasına rağmen çevrimdışı depolamayada oldukça elverişli.
Şunu bir açıklığa kavuşturalım. Bitcoin sadece kendi blok zincirinde var olabilir. Bir adresten diğer adrese kolayca aktarılabilir. Yani özel anahtarda saklamak onları ağın dışına çıkarmak anlamına gelmiyor. Bitcoinleriniz hala Bitcoin zincirinde sizin özel anahtarınızla şifrelenmiş bir cüzdanda sizi bekliyor olacak.
Donanım cüzdanları şimdilik kripto paralarınızı saklamak için en iyi seçenek
Paper wallet olarak adlandırılan kağıt cüzdan kullanmak kimilerine göre güvenli bir yöntem olarak kabul edilsede kağıt cüzdanlar güvenli bir ortamda saklanmadığı sürece tehlike altındasınız. Fakat dijital ortamdaki cüzdanlar gibi siber saldırı tehlikesi barındırmaz. Çünkü dijital ortamda saklanan veriler hackerlar için potansiyel bir hedef haline geliyor. Eğer bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılımlar bulaşmışsa özel anahtarınızı bir flash diskte saklasanız dahi onu bilgisayara bağladığınızda tehlikeyle direkt olarak karşı karşıya kalacaksınız. Donanım cüzdanları sağladıkları özel koruma sayesinde şu an için kripto paralarınızı saklamak için en iyi yol olarak karşımıza çıkıyor.
Donanım cüzdanları kağıt cüzdanlara kıyasla teknolojik olarak gelişmişlik ve kullanılabilirlik açısından belirgin bir avantaja sahip. Kağıt cüzdandanki fonlarınızı borsalara aktarmak isterseniz özel anahtarınızdaki karakterleri bilgisayarınıza elinizle girmek zorunda kalırsınız. Donanım cüzdanları bunu sizin yerinize otomatik yapar.
Kripto paralarınızı depoladığınız ortamı güvenli bir şekilde saklamayı unutmayın. Bir kaç yıl sonra onları çöplükte aramak zorunda kalabilirsiniz. Ledger yada Trezor gibi donanım cüzdanlarından birini kullanıyorsanız cihazı kaybetseniz bile özel anahtarınızı başka bir donanım cüzdanına girerek kripto paralarınıza tekrar kavuşabilirsiniz.
Unutmayın! Şunu hatırlatmakta fayda görüyorum; Özel anahtarlarınız (Private key) kişiye özeldir. Başkalarıyla paylaşmanız durumunda cüzdanınızın kontrolünü kaybetme riskiye karşı karşıya kalacaksınız.
Kaynak: Medium