Bitcoin madenciliği, kripto para alanında gündemden düşmeyen ve en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Bu yazı dizisi ile ilk olarak madenciliğe giriş konusunu ele alıyoruz, takibindeki diğer konular ise şu şekilde olacak: Türkiye’de madencilik karlılığı, cihazların karlılık açısından değerlendirilmesi ve bulut madencilik.
Bitcoin Giriş
Bitcoin ortaya çıktığında, Amerika kıtasının keşfinden sonra Kaliforniya’da başlayan altına hücum hareketi gibi kripto para madenciliğine hücum başladı. Madenciliğin teknik detaylarına bu adresten ulaşabilirsiniz. Önceleri işlemciler ile yapılabilen madencilik, sonrasında ekran kartları ve günümüzde ASIC denilen sadece madencilik için tasarlanmış cihazlara yerini bıraktı. Bu dönüşüm madencilerde de yaşandı. Önceleri yazılımcılar ve genç bilgisayar dâhileri madencilik yaparken, ASIC cihazlar ile teknolojiye aşina olup, biraz maddi kaynağı ve yeri olanlar madencilik ile uğraşmaya başladı. Şimdilerde ise milyon dolarlık yatırımlar yapan şirketler elektriğin ucuz olduğu İzlanda gibi ülkelerde madencilik faaliyeti yürütmekteler. Bitcoin ve diğer kripto paralara giriş yapmak için Binance platformunu güvenle kullanabilirsiniz. Binance; Türkçe dil desteği, düşük komisyon ücreti ve dünyanın en yüksek işlem hacmiyle ön plana çıkmaktadır ve son dönemin gözde kripto para platformudur.
Bitcoin Madencilik Cihazları
Madencilik faaliyeti yürüten bu şirketlerin neredeyse hepsi kullandıkları cihazları kendileri geliştirdiler ve yaptılar. Bu firmalardan bir kısmı yaptıkları cihazları bireylere satmaya başladılar. Bu satışlarda Bitcoin fiyatının da yükselişi ile çok yüksek rakamlarda gelirler elde ettiler. Örneğin bugünlerde 2 TH güç ile çalışabilen bir Antminer S4 ü 700-800 € civarında alırken, 2 TH güç ile çalışabilen başka cihazları 2013 sonu 2014 başlarında, 3000-4000 € gibi rakamlara satışa sundular. Hatta satışa sunarken stoktan değil ön sipariş şeklinde bireylerden teslimden önce ödemeleri aldılar. Çoğunlukla da ön sipariş sürecinde belirttikleri tarihten 1-2 ay geç teslim ettiler. ASIC şirketleri sorunsalı.
Bu firmalardan Amerika Birleşik Devletleri merkezli Butterfly Labs.; müşterilerin şikayetleri nedeniyle incelemeye alındı. İsviçre merkezli KNC Miner ise cihazların bireylere satışını durdurdu ve sadece büyük ölçekli madencilik faaliyetleri için cihaz geliştirmeye ve üretmeye devam ediyor. Bu firmalar haricinde Bitfury gibi tamamen büyük ölçekli madencilik faaliyetleri için ASIC cihazlar geliştiren ve üreten firmalar bulunmaktadır. Büyük ölçekli madencilik yapan bu firmalar genellikle yatırımcılardan aldıkları fonlar ile sürekli madencilik faaliyetlerini büyütme yatırımları yaptıkları gibi isteyen yatırımcılara anahtar teslim maden alanları da kurmaktalar. Türkiye`den bile Bitfury`ye yatırım yapan grupların olduğu bilinmektedir.
Bireysel satışı bırakmayan Bitmain, Spondoolies, Hashcoins, Avalon, Gridseed, Butterfly, ASICMiner, Rockminer, XBTec ve ZeusMiner gibi şirketler ise bireylere ASIC cihazlar satarken, aynı zamanda cihazları çalıştırabilecek yeri olmayan bireyler için bulut madencilik hizmeti vermeye başladılar. Bulut madencilikte temelde bireylere, ürettikleri cihazları belirli süreli kontratlar ile kiralama veya süresiz satış yaparak sonrasında aylık elektrik bedelini fatura etmeye başladılar. Bu durumda cihaz sanki evinizde çalışıyor gibi uzaktan erişebiliyor, pool ayarlarını yapabiliyorsunuz. Bir kısmı ise işi daha da basitleştirip sadece hash gücü satın alınması, sonrasında bireyin almış olduğu hash gücü oranınca günlük üretilen Bitcoin’lerden masraflar çıktıktan sonra, kazancını günlük Bitcoin hesabına otomatik göndermeyi tercih ettiler. Kimisi de günlük göndermeyip bulut madencilik hesabında tutmayı ve bireylerin manual isteklerine istinaden göndermeyi tercih ettiler. Bunlar haricinde farklı stratejiler üreten bulut madencilik şirketleri de vardır.
Bitcoin Bulut Madencilik
Hangi yöntem olursa olsun, bulut madencilik bireysel yatırımcılar için büyük riskler içermektedir. Diğer taraftan ne yazık ki bulut madenciliği yaptığını iddia eden şirketlerin bir kısmının ponzi oyunu veya piramit yatırım veya saadet zinciri olduğu söylenebilir. Ancak temelde cihaz üreten ve cihazların tesliminde sorun yaşatmayan bu firmaların bulut madencilik hizmetlerinin daha az risk içerdiği söylenebilir. Buna en iyi örnek cihaz üreticisi firmaların ponzi firmalara karşı aralarında bir şeffaflık anlaşması yapmalarıdır. Bu şeffaflık derecesi Bitmain`in işlettiği Hashnest gibi üretilen her bloğun numarasına kadar paylaşmasından tutunda, hiç bir bilgi paylaşmadan hesabınıza Bitcoin gönderen arasında gidip gelmekte ve tamamen şirketlerin tercihine ve doğal olarak bireylerin güvenine kalmaktadır.
Özellikle işi kolaylaştırdığını iddia edip, masrafları direk kesen ve günlük üretilen Bitcoin’leri hesaba gönderen şirketlerden bazıları geçtiğimiz Bitcoin fiyatında yaşanan düşüş sonucunda bulut madencilik hizmetlerini durdurdular. Örneğin Cex.io bulut madencilik hizmetini durdurdu. Cex.io bulut madencilik hizmetini durdurmadan önce toplam hash gücünün %45`lerini üretirken günümüzde %4 civarına kadar gerilemiştir. https://blockchain.info/pools
Sonuç olarak bilgisayarlar ile başlayan madencilik günümüzde sanayileşmiş, büyük şirketler tarafından cihazlar bireysel kullanıcılara satılır veya kiralanır olmuştur. Bu dönüşüm devam edeceği gibi, Bitcoin kullanımı yaygınlaştıkça, muhtemelen parasal değeri de artacağı için birçok küçük yatırımcının da madencilik işine girebileceğini söyleyebiliriz.