Türkiye’deki kripto para ekosistemi, gece yarısı gelen bir yönetmelik ile sarsıldı. Resmi Gazete üzerinde de yayınlanan bu yönetmelik kripto para birimlerinin artık resmi anlamda tanındığını gösterse de birtakım korkutucu gelişmeleri de beraberinde getirdi.
Yeni Kripto Para Yönetmeliği Neleri Kapsıyor?
Yönetmeliğin en dikkat çekici maddesi olarak görülen Madde 4, şu ifadeleri içeriyor:
” (1) Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz.
(2) Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez.”
Bu madde tahmin edilebileceği gibi bankalar da dahil bütün ödeme kurumlarının artık kripto para alım satımlarına izin vermeyeceğinin düşünülmesine neden oldu. Kripto para sektöründeki bilgisi ile de tanınan Avukat Oğuz Evren Kılıç ise durumun tam olarak böyle olmadığını ifade etti. Kılıç, aslında bankaların kripto para ödemelerinden hariç tutulmadığına vurgu yaptı.
Bankalar, Kripto Para İşlemlerine Devam Edecek
Bu durumda da sanıldığı gibi bankaların kripto para alım satımlarına daha fazla aracılık etmeyeceği düşüncesinin doğru olmadığı görülüyor. Kılıç, yeni kripto para yönetmeliği beraber direkt olarak kripto paralar üzerinden alım satım yapılamayacağını, elektronik ödeme hizmeti sağlayıcılarının ise hiçbir şekilde kripto para hizmeti veremeyeceğini belirtti.
Bankalar ise hukuki olarak bu durumun dışında kalıyor ve kullanıcılar yine bankaları kullanarak kripto para borsalarına para gönderebilecek veya para çekebilecek. Kripto para borsaları da Kılıç’ın ifadesine göre “elektronik ödeme sistemi” tanımına dahil değil ve kripto para borsaları da güvenceye alınmış durumda.
Bu durumun endişe verici bir gelişme olmadığını vurgulayan Kılıç, yine de devletin artık kripto para sektörüne çok daha yakın markaj uygulayacağını ifade etti. Bunun devamında ise kullanıcılar artık Binance’e direkt olarak Papara üzerinden para göndermeyebilir. Türkiye’nin önde gelen girişimlerinden Digilirapay de bu durumdan etkilenmiş durumda.
Kripto Para Yatırımcılarını İlgilendiren Gelişmeler
Durumu madde madde özetlemek gerekirse yeni yönetmelik ile Türkiye’deki kripto para sektöründe değişen unsurlar şöyle sıralanabilir:
- Kripto paralar artık “kripto varlık” şeklinde resmi bir tanıma sahip oldu.
- TCMB, kripto para yatırımcılarını korumak adına böyle bir adım attığını duyurdu.
- Papara gibi elektronik ödeme sağlayıcıları üzerinden 30 Nisan 2021 tarihinden sonra kripto para alım satımı yapılamayacak.
- Kripto paralarla direkt olarak ürün veya hizmet alışverişi (araç, çiğ köfte, uçak bileti vb.) yapılamayacak.
- Bankalar üzerinden kripto para alım satımı YAPILABİLECEK.
Türkiye’nin bu kapsamda küresel basında da eleştirildiği görülüyor. Ünlü kripto para analisti PlanB, Türkiye’ye yönelik planladığı tekne tatilini de bu yasak sonrasında iptal ettiğini açıkladı. Küresel basında da Türkiye’nin direkt olarak kripto para alışverişini yasakladığı vurgulanmakta.