Öncelikle yönetmelik yayınlandığı anda oluşan panik havasına sebep olan “Kripto paralar yasaklanıyor mu?” sorusuna yanıt vermek gerekiyor: Hayır, şu an için öyle bir durum söz konusu değil. Peki, yasaklanan şey ne: Kripto para birimleri ile yapılan alışverişler ve ödeme kuruluşlarının borsalar ile çalışması.
Ödemelerde Kripto Varlıklarının Kullanılmamasına Dair Yönetmelik
Son zamanlarda sıklıkla karşılaştığımız gibi bir gece vakti ülkemizde yayınlanan bir yönetmelikle, kripto para birimlerinin ödemelerde kullanılması ve ödeme kuruluşlarının kripto para işlemlerine aracılık etmesi yasaklandı.
Bu yönetmelik her ne kadar “yasakçı” bir yaklaşımı benimsediği için olumsuz olsa da belgede “kripto para” teriminin ilk kez kullanılması ve kripto para borsalarının tanınmış olması önemli bir duruma işaret ediyor: Türkiye, kripto para birimlerinin varlığını ve kripto para borsalarının varlığını tanıyor.
Bu belge birçok kişi tarafından “Burada yasak diyor, kripto paralar yasaklandı mı?” şeklinde yorumların yapılmasına ve gereksiz bir telaşın oluşmasına sebep oldu. Ancak konu hakkında açıklama yapan pek çok hukukçunun da belirttiği gibi sadece Papara gibi ödeme kuruluşlarının kripto para borsaları ile çalışması engellenmiş oldu ve artık ülkemizde muhtemelen “Bitcoin ile araba aldı, kripto para ile ev sattı” gibi haberleri göremeyeceğiz.
Bunlara ek olarak pek çok önemli hukuk ismi yönetmeliğin oldukça hızlı ve özensizce hazırlanmış olduğunu ve aceleye getirilmiş olduğunu da ifade ediyor.
Peki; aceleyle, bir gece vakti yayınlanan ve 30 Nisan’da yürürlüğe girecek olan yönetmelik hukukçuların gözünden ne diyor?
Yönetmeliğin Yorumu
Hukukçular tarafından yapılan açıklamalara göre 30 Nisan itibari ile ülkemizde hizmet veren elektronik ödeme sistemlerinin hiçbiri kripto para alım satımına izin veremeyecek. Yani kripto para borsalarına Papara gibi ödeme kuruluşları ile ödeme yapılamayacak.
Ancak bu noktada bir çelişki var: Kripto para birimleri elektronik olarak çalışan sistemler, hatta Bitcoin’in teknik dokümanının başlığı bile “kişiden kişiye elektronik nakit sistemi”. Dolayısıyla elektronik varlıklarda, elektronik ödeme sistemlerinin yasaklanmış olması bir çelişki olarak nitelendiriliyor.
Bunlara ek olarak yapılan açıklamalara göre kripto para borsaları, elektronik ödeme sistemlerinin içinde yer almıyor ve dolayısıyla vatandaşlar borsaları kullanarak işlem yapmaya devam edebilir.
Bu Belge Neden Önemli?
Bu yönetmelik ile “kripto para” terimi ilk kez bir resmi belgede geçmiş oldu. Ayrıca belgede kripto para birimlerinden, kripto varlık olarak bahsedilmesi de önemli bir nokta olarak ele alınıyor. Yapılan yorumlarda kripto para birimlerinin ülkemizde birer para birimi olarak değil de varlık olarak değerlendirildiği ifade ediliyor.
Kripto para birimlerine ek olarak kripto para borsaları da bu belge ile ülkemizde ilk kez tanınmış oldu.
Dolayısıyla her ne kadar olumsuz ifadeler kullanılsa da kripto para birimleri adına ülkemizde bir adım atılmış ve yasal olarak ilk kez kripto para birimlerinden bahsedilmiş olması pozitif bir yön olarak değerlendirilebilir.
Ezcümle, kripto para borsaları ile işlemlere devam edebilirsiniz, kripto paralar ülkemizde yasadışı varlık statüsünde bulunmuyor, paniğe gerek yok…