16 Nisan 2021 tarihinde yayımlanan “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik”, yerli kripto para sektöründe birçok kesimin tepkisini çekti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından atılan bu adım yatırımcılarda kısa süreli bir panik yaratsa da bunun en çok elektronik ödeme sağlayıcılarını ve genç girişimleri etkileyeceği görülüyor.
TCMB’nin Son Yönetmeliğine Gelen Tepkiler
TCMB tarafından yayınlanan kripto para yönetmeliğinin 4. maddesinde özellikle elektronik ödeme hizmeti sağlayıcılarının bundan sonra kripto para alım satımına aracılık edemeyeceği belirtildi. Bu da Türkiye’nin bu alanda önde gelen şirketlerinden Papara ve DigiliraPAY‘in direkt olarak durumdan etkilendiğini ortaya koymakta.
Konu hakkında ilk açıklama ise DigiliraPAY CEO’su Serkan Bayar’dan geldi. Bayar, bu yönetmeliğin DigiliraPAY’i direkt olarak etkilediğini vurguladıktan sonra çok üzgün olduğunu ancak alternatif çözümler üreteceklerini vurguladı.
DigiliraPAY CEO’su, bu basın açıklaması öncesinde tam olarak bu ay sonunda Türkiye’de bulunan 15.000 otelde direkt olarak kripto para ödemesi ile konaklama imkanına sahip olunacak bir hizmeti duyurmaya hazırlandıklarını da ifade etti. Bayar, bu açıklamanın devamında ise duruma yönelik hayal kırıklığını şu şekilde ortaya koydu:
“Bunca emek, kan, ter, gözyaşı… Tüm ekibimin çabası ve dünyanın en iyi blokzincir ödeme geçidini yapabilmek için vazgeçtikleri kariyerleri. Tabii ki yılmayacağız, vazgeçmeyeceğiz! Burada yapamazsak yapabileceğimiz yerlerde işimizi hakkıyla yapacağız.”
Papara CEO’su, Yönetmeliği Yorumladı
Bu durumdan belki de en çok etkilenenlerden birisi de Papara oldu. Daha önce birçok kripto para borsasına TL göndermek veya çekim yapmak için kullanılan Papara, 30 Nisan 2021 tarihinden itibaren devre dışı kalacak. Papara CEO’su Ahmed Faruk Karslı ise konu hakkında yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
“Bir düzenleme yapma gereği hasıl olmuş ve yapılacak en kolay düzenleme de yasaklamaktır. Uğraşmaktansa yasaklamayı tercih etmek çok daha kolay. Bunlar regülatörle aramızda tartışılan şeyler bile değildi. Böyle bir düzenleme beklemiyorduk. Tamamen sürpriz oldu. Bir hukukçu ve 5 yıldır fintek dünyasında yer alan birisi olarak beni ülke adına endişelendiren bir düzenleme bu.”
Karslı, TCMB tarafından yayınlanan ve bunun aslında kullanıcıların güvenliği için yapılan bir güncelleme olduğu ifadesine de şu şekilde yanıt verdi:
“Papara’da yaklaşık 10 milyon adet kripto para alım veya satım işlemi yapılmış. Bu 10 milyon işlemde hiçbir kullanıcı Papara’ya başvurup da “Benim cüzdanım çalındı” dememiş.
Yönetmelikte belirtilen cüzdanların çalınması sorununu biz görmüyoruz, o sorunu paylaşmıyoruz. Yaratılmaya çalışılan faydayı gerçekten anlayabilmiş değilim. Bence biraz anlama eksikliği var. Daha çok zaman geçirmek, sektör paydaşlarıyla konuşmak, anlamak gerekirdi diye düşünüyorum.”
Paribu’dan Bankalarla Yatırma ve Çekme İşlemi Açıklaması
Son olarak Paribu kripto para borsası da duruma yönelik bir açıklamada bulundu. Paribu‘nun son açıklamasında bunun bankalar üzerinden yapılan TL yatırma çekme işlemlerini etkilemeyeceği, 30 Nisan sonrasında ise artık elektronik ödeme aracılarının kullanılamayacağı belirtildi.
Bu duruma Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bir tweet ile tepki gösterdiği görüldü.
30 nisandan sonra paribu btcturk veya binance gibi kripto para borsalarindan yatirma cekme islemleri yapamayacak miyiz
Merhaba,
30 Nisan 2021 tarihinden itibaren ilgili borsalardan yatırma ve çekme işlemi yapabileceksiniz. Ancak daha önce aracılık hizmeti sunan Papara gibi kurumları şu anki açıklamaya göre 30 Nisan tarihinden sonra kullanmanız mümkün olmayacak. Sadece bankalar üzerinden TL yatırma ve çekme işlemi yapılabilecek.
türk borsalarından kripto para yatırma çekme işlemleri ne olacak?