Metaverse ve NFT gündemimize bomba gibi düştü. Dünya çapında şirketler bu alanda çalışmalar yapmaya başladı. Elbette Türkiye’de faaliyet gösteren markaların da metaverse hedefleri oluşuyor. Son olarak DeFacto ve NFT sanatçısı Fırat’ın iş birliği açıklandı. Peki açıklamanın detayları neler?
DeFacto ve Fırat Ailesi
Şirket bugün akşam saatlerinde yaptığı duyuruyla dijital dünyadaki modaya da yön vermek istediğini söyledi. Web 3.0 dünyasına ise sevilen karikatür karakterlerinden Fırat’la giriş yapacaklar. DeFactoxFırat isimli proje kapsamında NFT karakterlerini giydirecek olan DeFacto aşağıdaki paylaşımı yaptı.
Fırat ise anlaşmayı doğrulayarak bizi takipte kalın mesajı verdi.
DeFacto ve Metaverse
Şirket sadece ürün satışı veya pazarlama için metaverse ile ilgilenmiyor. LinkedIn hesaplarından bugün yapılan duyuruda Talent Up Tech programı kapsamında 14 MT için DeFacto Business Academy Metaverse üzerinden ilk eğitimin tamamlandığı bilgisi paylaşıldı.
“Online Genel Müdürümüz Önder Şenol’un, DeFacto’nun dijital marka olma yolculuğuna ilişkin değerli aktarımları ile açılışını yaptığı programımızda “Wow” Dedirten Global ve Dijital Moda Markası Olmanın ayrıcalığını birlikte yaşadık. Eğitim ve gelişim programımıza ilk adımımızı DeFacto Business Academy Metaverse üzerinden IT MTlerimiz ile başlatmanın heyecanını paylaştık. Tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz”.
Şirket geçtiğimiz yılın Eylül ayında “akıllı mağaza” konseptini hayata geçirmiş sanal gerçeklik (VR) gözlükleriyle ürünlerin dijital kopyalarının detaylı incelenmesine olanak tanımıştı. İstanbul Akasya’da açılan akıllı mağaza ile müşteriler robot satış danışmanları, akıllı aynalar ve sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde daha farklı bir alışveriş deneyimi yaşıyor.
DeFacto CEO’su İhsan Ateş şunları söylemişti;
“Yüzden fazla Türk mühendisin görev yaptığı Ar-Ge şirketimiz DeFacto Teknoloji, global hedeflerimize ulaşmak için kendi dijital iş modelimizi geliştiriyor. Bugüne kadar yapay zekayı kullandığımız perakende yazılımlarını oluşturduk. Omni-channel, e-ticaret ve mağaza entegrasyonu, tam otomatik depo gibi yerli projelere imza attık. Bu sayede DeFacto, moda üreten bir şirket olmanın yanı sıra ihtiyaç duyduğu teknolojiyi kendi bünyesinde üreten bir yapıya kavuştu. Bugün itibariyle açılışını yaptığımız DeFacto Akıllı Mağaza’da tüm alışveriş süreci tamamen dijital altyapı ile sağlanıyor. Burası 180 metrekareyle DeFacto’nun en küçük mağazası konumunda ancak en çok ürün çeşidinin olduğu mağazamızdır. Bu uygulamayı bir deneme olarak değil uzun vadeli bir iş planı olarak görüyoruz”.
Anlaşılan o ki, DeFacto bunu bir adım daha ileriye götürerek akıllı mağazaları “metaverse” alanına taşımak istiyor. Belki dünyada ilk olmayabilir ancak ülkemiz için güzel bir çalışma.