29 yaşındaki bir Rus vatandaşı, on milyonlarca doların toplandığı kripto para fidye yazılımının kazançlarını da içerecek şekilde kara para aklama suçlamasıyla karşı karşıya kalmasının ardından Hollanda’dan ABD’ye iade edildi.
Fidye Yazılımı Ryuk
ABD Adalet Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rus vatandaşı Denis Dubnikov’un 70 milyon dolarlık bir planın parçası olarak fidye yazılımı Ryuk’un kullanılarak gerçekleştirilen siber saldırılarından toplanan 400 bin dolardan fazla parayı aklamakla suçlandığını belirtti. Dubnikov ve plana dahil olan diğer kişilerin, fonların kaynağını gizlemek amacıyla çeşitli ulusal ve uluslararası işlemler gerçekleştirerek saldırılardan toplanan fonları akladıkları iddia ediliyor.
İlk olarak 2018’de ortaya çıkan fidye yazılımı, özel ağlara sızmak ve birden fazla sisteme yönetici düzeyinde erişim sağlamak için tasarlandı. Ryuk, herhangi bir sisteme sızmasının ardından hizmetlerin olması gerektiği şekilde çalışması için kripto paralarda (genellikle Bitcoin) fidye talep etmeden önce birden fazla bilgisayarı kilitlemek için yerel dosyaları şifreliyor.
Dubnikov’un olaya karıştığı iddiasıyla en fazla 20 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacağı beş günlük jüri davasına 4 Ekim’de başlanması bekleniyor.
Kripto Paralar ve Siber Saldırılar
Ryuk, diğer yüksek profilli fidye yazılımı tehditleriyle birlikte devlet kurumlarından, sağlık hizmetlerinden, hastanelerden ve birçok sektördeki şirketten ödeme almak için kullanıldı. Geçen yılın Mayıs ayında, Houston’dan New York Limanı’na günlük 100 milyondan fazla galon benzin ve diğer yakıtları taşıyan Colonial Pipeline boru hattı bir siber saldırının hedefi oldu. Boru hattının hizmetlerine devam etmesi için 4 milyon dolardan fazla Bitcoin ödemesi yapması gerekti. Bu saldırıdan haftalar sonra, toplam satışlarına göre dünyanın en büyük et üreticisi olan JBS Holding, işini ve tedarik zincirlerini hedef alan fidye yazılımlarından kurtulmak için 11 milyon dolar değerinde BTC ödemesi yaptı.
Fidye yazılımı Ryuk, birçok hack saldırısında öne çıkan Kuzey Koreli hacker grubu Lazarus Group, Doğu Avrupa’dan Darkside grubu ve diğer hacker gruplarının desteğiyle bu yılın başında Axie Infinity bağlantılı Ronin Network köprüsünün hack’lenmesi ve 625 milyon dolar değerinde fonun çalınmasıyla da ilişkilendiriliyor.
Kolluk kuvvetlerine göre, kripto paralar anonim işlemlerin gerçekleştirilmesini kolaylaştırmak ve hacker’larının saldırılarına yardımcı olmalarından dolayı defalarca hedef oldu. Bununla birlikte, Blockchain’lerdeki işlemlerin şeffaf bir şekilde takip edilebiliyor olması kolluk kuvvetlerinin çalınan fonları izlemesine ve geri almasına da yardımcı oldu.
Öte yandan Lazarus ve diğer hacker gruplarının saldırılarda ele geçirdikleri fonları aklamak ve gizlemek amacıyla kripto para karıştırıcı hizmeti Tornado Cash’i kullandığı söyleniyor. ABD Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), 8 Ağustos’ta Tornado Cash‘i yaptırım listesine aldığını, bazı ABD vatandaşlarına ve 45 Ethereum adresine engel getirildiğini duyurdu. Bununla birlikte, kripto para gizlilik aracından geçen fonların yaklaşık dörtte üçünün suç veya yaptırımları aşmayla bağlantılı olmadığı iddia ediliyor. Zincir üstü (on-chain) analitik şirketi Chainalysis’e göre Tornado Cash’e aktarılan fonların yalnızca yüzde 10,5’i çalınan fonlardan ibaret.