Kripto para yatırımcıları ve meraklıları Bitcoin‘i (BTC) genellikle “dijital altın” olarak pazarlarken, Ethereum (ETH) hala benzer şekilde etkili ve basit bir pazarlama şekli arayışında. Buradaki zorluk baby boomer kuşağını spot Ethereum borsa yatırım fonlarına (ETF’ler) çekmekte yatıyor. Glassnode’un baş analisti James Check, 24 Mayıs’ta X’te paylaştığı bir yazıda yıllarca süren girişimlere rağmen Ethereum’un bu demografide yankı uyandıracak, “anlaşılması kolay” bir anlatı yakalamadığını belirtti.
Ethereum’daki Net Mesaj Eksikliği
Bloomberg’de ETF analisti olan Eric Balchunas, Ethereum‘un amacını yaşlı yatırımcıların kolayca kavrayabileceği bir şekilde özetlemenin zorluğunu vurguladı. Bitcoin’in “dijital altın” olarak basitliğini yineledi ve altcoin kralı için bir eşdeğerinin olmadığına dikkat çekti.
Balchunas, spot Ethereum ETF‘lerinin başarısının, yatırımın değerinin 60-80 yaş aralığındaki yatırımcılar için basit ve ilgi çekici bir mesaja ne kadar iyi damıtılabileceğine bağlı olacağının altını çizdi.
Ethereum’un Bitcoin’e kıyasla daha karmaşık bir doğaya sahip olması önemli bir engel. Bankless podcast’inin 24 Mayıs 2024 tarihli bölümünde Bitwise baş yatırım sorumlusu Matt Hougan, kripto para piyasasına yeni girenlerin Bitcoin ve Ethereum arasında ayrım yapmanın ne kadar kafa karıştırıcı olduğunu tartıştı. Bu ayrımı yazılımı farklı şekillerde kullanan Salesforce ve Microsoft gibi farklı yazılım şirketleri arasındaki ayrıma benzetti. Hougan hem Bitcoin hem de Ethereum’un hem varlık hem de Blockchain olarak hizmet verdiğini ve çeşitli amaçlara hizmet etmek için farklı şekilde optimize edildiklerini vurguladı.
Ethereum için Potansiyel İtici Konuşmalar
Karşı karşıya olunan çeşitli zorluklara rağmen Ethereum’un değerini özetlemeye çalışan bazı öneriler bulunuyor. Yaygın önerilerden biti Bitcoin’in değeri korumak ve bir güvenli liman olmasıyken, Ethereum’un merkeziyetsiz finans (DeFi) hizmetlerine erişim için daha uygun olduğu.
Risk sermayesi şirketi Cinneamhain Ventures’ın ortaklarından Adam Cochran tarafından önerilen bir başka benzetme ise “Ethereum dijital petrol gibidir. Merkeziyetsiz protokollerin çalışmasını sağlayan gazdır. Üretkendir ve getiri sağlar” şeklinde. Bu benzetme Ethereum’un çeşitli merkeziyetsiz uygulamalara (dApp’ler) ve protokollere güç sağlamadaki rolünü vurguluyor.
Bilindiği üzere ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) 23 Mayıs 2024 tarihinde sekiz spot Ethereum ETF’sinin onayladı ve bu onay kripto para piyasasında önemli bir ilgi ve iyimserliğin oluşmasına neden oldu. ETH‘nin fiyatı bu haberin ardından son 7 gündeki kazançlarını yüzde 19,56’ya çıkardı. Bu onay, SEC’in ETF onayı konusundaki daha önceki katı tutumundan potansiyel bir dönüşe karşılık gelirken, Ethereum ve ilgili finansal ürünleri için daha elverişli bir düzenleyici ortama işaret ediyor.