Milyoner hayırsever Bill Pulte, kripto para biriminin kitlesel olarak benimsenmesini teşvik etmek amacıyla bu yıl 150.000 dolara yakın bağış yaptı. Ancak bazı isimler Pulte’nin bu hareketinin kötü niyetli kişilerin hamlelerini kolaylaştırdığını ve meşru hale getirdiğini düşünüyor. Bazı isimler ise bunun kamu profili oluşturma açısından bir “self-service” olduğuna inanıyor.
Kripto Alınması İçin Bağış
Pulte’nin Twitter hesabındaki 9 Temmuz tarihli bir gönderiye göre milyoner, paylaşımlarını retweet’leyen veya yorum yapan kullanıcılara CashApp aracılığıyla para bağışlayacağını belirtti. Ertesi gün ise altı takipçisine Bitcoin (BTC) satın almaları için 625 dolar gönderdi. Pulte’ye göre, bağışlar kripto para birimini satın almak için kullanılmalı, çünkü kriptoların gelecekte fiyatları yükselecek.
Toplamda Pulte, bu ay şimdiye kadar 5.625 dolar ve geçen ay 18.000 dolardan fazla para bağışı yaptı. Pulte’nin son birkaç ay içinde verdiği hediyelerin çoğu nakitti ve bazıları da otomobildi. Ancak Pulte’ye göre kripto para topluluğu büyük bir anı kaçırıyor ve eğer kripto paraların benimsenmesini istiyorlarsa Twitter ya da farklı sosyal medya platformları aracılığı ile benzer şekilde bağış ya da hediye kampanyaları düzenlenmesi gerekiyor. Milyoner konuyla ilgili açıklamalarında, “Kripto paralar dünyanın en fakirlerine, özellikle de bankasız olanlara yardım edebilir. Bir hayırsever olarak, benimsenmeyi teşvik etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.
Peki Ya Dolandırıcılar?
Bill Pulte‘nin bağışları gerçek görünüyor. Çünkü doğrulanmış bir Twitter hesabı var, röportajları kabul etmekten çekinmiyor ve Donald Trump ve yüksek profilli YouTuber’ların da onayına sahip.
Ancak bununla birlikte muhtemelen kripto paralarla ilgilenen herkes özellikle Twitter gibi sosyal medya platformları kullanılarak gerçekleştirilen dolandırıcılık girişimlerine defalarca tanık olmuştur. “Hediye” yada “bağış” kampanyalarında genellikle kötü niyetli kişiler öncelikle kendilerine bir miktar kripto para gönderilmesini talep ediyor ve foyaları ortaya çıktıktan sonra da kayıplara karışıyorlar. Örneğin son olarak Cardano’nun adının böyle bir dolandırıcılık girişimine karıştığını duymuştuk.
Dolayısıyla Pulte’nin bu hamlesi dolandırıcılara yol göstermek, onların girişimlerini de meşru kılmak ya da işlerini kolaylaştırmak olarak nitelendiriliyor. Bu sebeple de takdir edenler kadar eleştirenler de bulunuyor.