Metaverse, Facebook’un Meta olarak isim değişikliğine odaklanmasının ardından son haftalarda küresel bir ilgi gördü. Ancak kriptoda bunların hiçbiri yeni değil. Decentraland, Axie, Enjin, The Sandbox ve daha pek çok projeyle bu bir süredir devam ediyor. Bu makalede, göz önünde bulundurulması gereken ilk 5 Metaverse kripto para birimi hakkında bilgi vereceğiz. Öncelikle Metavserse‘ün ne olduğuna bakalım.
Metaverse nedir?
Metaverse, tamamen sanal olarak var olan bir evrendir. Genellikle tamamen sanal bir ortamda yaşamanıza, çalışmanıza ve kazanmanıza olanak tanıyan açık alanlardır. Metaverse ortamları, teknolojinin izin verdiği ölçüde gerçeğe yaklaşmaya çalışır.
Makalemize öncü bir Crypto VC olan Rarestone Capital’in kurucusu Charles Read’ın şu sözleri ile devam edelim;
“Bazen bir şekilde gerçekliği taklit eden paylaşılan web tabanlı ortamlar ve insanlar kendilerini ifade edebilir, keşfedebilir ve çoğu zaman çevrelerindeki dünyayı inşa edebilir.”
Ayrıca metaverse hakkında daha detaylı bilgi almak için “Sanal Değil, Gerçek Değil, Her Şeyin ve Evrenin Ötesi: Nedir Bu Metaverse?” makalemize de göz atabilirsiniz.
Metaverse kavramı hayatımıza yeni yeni gireye başladı ve giderek popülerleşiyor. Peki bu metaverse’ün kripto para birimleri ile nasıl bir bağlantısı var? Şimdi size bu sorunun cevabını vermeye çalışacağım.
Metaverse Kripto Paralar Nedir?
Bunlar, gelecekte planlanmış veya şu anda metaverse’e sahip olan kripto ile ilgili paralardır. Bu paralar tipik olarak metaverse ekonomilerinde değişim aracı olarak kullanılır ve parçası oldukları projeden yönetişim ve ekonomik teşvikler sunar.
Aşağıda belirttiğim 5 projenin çoğu oldukça büyük ve derin likiditeye sahip, bu da saygın borsalarda kolayca alım satım yapmak için çok erişilebilir oldukları anlamına geliyor.
İşte göz önünde bulundurulması gereken en iyi 5 Metaverse kripto para birimleri;
- Decentraland (MANA)
- Enjin Coin (ENJ)
- Axie Infinity (AXS)
- The Sandbox (SAND)
- Star Atlas (ATLAS)
Decentraland (MANA)
2017 yılında kurulan Decentaland, kripto para piyasasındaki ilk yerleşik metaverse tabanlı projelerden biridir. Decentraland, oyun ve etkinliklerle oynayabileceğiniz, keşfedebileceğiniz ve etkileşime girebileceğiniz Ethereum $3,124 sanal dünyası kullanılarak oluşturulmuş ve kullanıcıya ait bir oyundur.
Roblox ve Minecraft gibi oyunlara aşina iseniz, Decentraland bunlardan çok da farklı değil. Decentraland ile bu oyunlar arasındaki en büyük fark, Decentraland’in kullanıcıları tarafından bir DAO aracılığıyla yönetilmesi ve bir zincir üzerine inşa edilmiş olmasıdır.
Platformla ilişkili üç token bulunuyor: MANA, LAND ve ESTATE. Hepsi, Decentraland ekonomisinin farklı alanları için bir arada çalışır. Öte yandan platform, kullanıcıları tarafından merkezi olmayan özerk bir kuruluş olan Decentraland DAO aracılığıyla yönetilmektedir.
Enjin (ENJ)
Enjin, Ethereum Ağı üzerine kurulu, dijital koleksiyon öğeleri tasarlayan / yaratan bir blok zinciri oyun platformudur. Kripto para birimi Enjin (ENJ), Ethereum blok zincirinde geliştirildi ve 2017 yılının sonlarında 18,9 milyon dolar toplayan bir ICO aracılığıyla piyasaya sürüldü.
Platform, ERC-1155 token’ları olarak bilinen dijital varlıklar oluşturmak için yöntemler sunar. Bunlar, ERC20 ve ERC721 token’larının üstün sürümleridir.
Oyunlar arası öğeler, “çoklu evren” genelinde kullanılabilen bir dizi dijital varlıktan oluşut. Bu, tek bir platformla sınırlı olmayan çok sayıda platformda sahiplik sağlar. Bu öğelerle, Enjin Cüzdan aracılığıyla alım satım platformlarında veya p2p’deki diğer kullanıcılarla da ticaret yapabilirsiniz.
Ek olarak Enjin, kullanıcıların Ethereum üzerinde dijital varlıklar oluşturmasına ve bunları oyunlara ve uygulamalara entegre etmesine olanak tanıyan yazılım geliştirme kitlerini (SDK’lar) yayınladı.
Axie Infinity (AXS)
Axie, 2018’de oyunu başlatan Sky Mavis tarafından kurulan, oyuncuların Axies adlı sevimli NFT evcil hayvanlarını yetiştirdiği, savaştığı ve takas ettiği Pokémon tarzı bir oyuna benzerlik gösteren bir kripto oyunudur. Ağustos 2021’de oyunun yaklaşık 1 milyon günlük oyuncusu vardı.
AxieWorld verilerine göre, oyun Temmuz ayındaki 196 milyon dolardan Ağustos ayında 364 milyon dolarlık protokol geliri aldı. Bu gelir, Axie’ın yalnızca en üst sırada yer alan Ethereum’un arkasındaki en büyük 2. gelir getiren proje olmasını sağladı.
Axie Infinity, oyunu daha uygun fiyatlı hale getirmek için bir Ethereum yan zinciri olan Ronin Sidechain üzerine inşa edilmiştir.
Ayrıca oyun iki yerel kripto para birimine sahiptir:
Bunlardan ilki borsalarda alınıp satılabilen AXS iken diğeri oyunda vakit geçiren oyunculara verilen Smooth Love Potion’dur (SLP).
En büyük satış noktası, kullanıcıların oyun içindeki kazançlarını fiilen kullanmalarını ve daha sonra oyun dışındaki varlıkları değiştirerek bundan bir gelir elde etmelerini sağlayan, oyun içi kazanç modelidir.
The Sandbox (SAND)
Son zamanlarda dünyanın en büyük teknoloji yatırımcılarından biri olan SoftBank tarafından yatırım yapılan The Sandbox, dünyanın en büyük yenilikçi girişim şirketlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Sandbox, oyun ekosistemindeki Ethereum metaverse‘de bir projedir. Proje, varlıkları ve oyunları oluşturabilmenize, paylaşabilmenize ve bunlardan para kazanabilmenize olanak sağlıyor. Decentraland‘a benzer, ancak bu proje daha çok genç bir kitleye hitap ediyor.
Sandbox metaverse, oyun pazarının dinamiklerini değiştirmeye ve yaratıcıları kullanıcı tarafından oluşturulan içerik aracılığıyla ürettikleri değer için ödüllendirmeye çalışan birkaç blok zinciri tabanlı sanal dünyadan biridir.
Ayrıca SAND, tüm ekosisteme güç sağlayan bir ERC20 token’ıdır.
Star Atlas (ATLAS)
Star Atlas, Solana Blockchain kullanılarak oluşturulmuş blockchain tabanlı bir oyun metaverse’idir. Merkezi olmayan oyun, gerçek zamanlı grafikler, meydan okuma ve çok oyunculu oyunlarla güçlendirilerek hiper-gerçekçi ve etkileşimli oynanışa olanak tanır.
Solana protokolünün yürürlüğe girmesinden bu yana blockchain, Star Atlas’ın kullanmaya çalıştığı muazzam sunucusuz ve güvenilir bir oyun ortamı oluşturmayı başardı. Solana’nın benzersiz protokolü, aktif olarak kaydedilecek varlıklar arasındaki oynanış bağlantısını kolaylaştırıyor ve esasen Star Atlas gibi çevrimiçi çok oyunculu oyunlar için sağlam bir geleneksel sunucuya olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.
Güçlü bir oyun içi ekonomi oluşturmayı hedefleyen Yıldız Atlası içinde NFT‘ler ve kripto ticareti mümkün olacak.