Artık son aşamaya gelindi, kripto para yatırımcılarını da ilgilendiren altyapı tasarısı Temsilciler Meclisinden geçti. Biden imza attığında artık tasarı yasallaşmış olacak. Kripto para yatırımcıları ve ülkedeki girişimler, tasarıda bulunan belirsiz ifadelerden dolayı rahatsızlıklarını sürekli olarak ifade ettiler. Fakat kripto para yatırımcılarının istediği değişiklikler yapılmadan tasarı onaylandı.
Kripto Paralar ve 1 Trilyonluk Altyapı Tasarısı
Coinbase CEO’su Brian Armstrong, endişesini dile getiren ilk kişilerden biriydi. Altyapı tasarısındaki 6050I hükmüne değinen Armstrong bunu bir felaket olarak görüyor. Bu maddeye göre DeFi gibi birçok kripto odaklı model ceza kapsamına alınabilir. Merkezi olmayan finans platformları (DeFi) gizliliğine önem veren ve kriptonun yasak olduğu bölgelerde yaşayan insanlar tarafından yoğun olarak kullanılıyor.
Ekibinin konunu araştırmaya devam ettiğini söyleyen Coinbase CEO’su Brian Armstrong, bu tasarıdaki karmaşadan da şikayeti bulunuyor.
Kripto İnovasyon Konseyi İtiraz Ediyor
Bu arada, Kripto İnovasyon Konseyi, memnuniyetsizliğini dile getirmek için bir mektup yayınladı. Aslında, CCİ ilk olarak madenciler ve geliştiriciler gibi diğer tarafların katı bir şekilde “komisyoncu” olmasalar bile düzenlemelere tabi olabileceğine dikkat çekti. Ardından, gereksinimler nedeniyle ortaya çıkabilecek “gereksiz finansal gözetimi” kınadı. Son olarak CCI, Kongre’den daha fazla netlik talep etti.
Peki panik yapmaya gerçekten gerek var mı? Tasarıdaki ana sorun ABD Vergi Kanununun bir parçası olan 6050I’dir. Bu bölümde yapılacak olası bir değişiklik, “kripto paraları” alan kişileri, gönderenin kişisel bilgilerini toplamaktan, saklamaktan ve belirli bir zaman çerçevesi içinde hükümete bildirmekten sorumlu hale getirebilir.
Tasarı kanunlaşırsa, kurallar 2023’ten itibaren yürürlüğe girecek. Bağımsız Avukat Abraham Sutherland 6050I hakkındaki şunları söyledi:
“6050I Bölümünde önerilen değişiklik, geniş bir senaryo yelpazesinde, 10.000 doların üzerinde dijital varlık (kripto para) alan “herhangi bir kişinin”, gönderenin Sosyal Güvenlik numarası da dahil olmak üzere kişisel bilgilerini doğrulaması ve hükümete bir rapor sunması gerektiğini belirtir. Eğer 15 gün içinde bu bildirilmezse para cezası veya hapis yaptırımları söz konusu olacaktır”.
KYC gerekliliklerinin DeFi‘nin standart ilkelerini ihlal ettiğini söylemeye gerek yok. Kripto alıcıları uymak isteseler bile, gerekli bilgileri doğrulamanın ve hatta toplamanın uygun bir yolu bulunmuyor. Bu, kripto endüstrisindeki kişilerin hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilecekleri anlamına geliyor.
Peter McCormack ise tasarıdaki gereksinimleri “gizliliğin hiçe sayılması” olarak yorumluyor. Bu denli önemli tasarının yeterince tartışılmadan eksik ve yanlış biçimde yasalaşması pek çok sorunu doğuracak.