Kripto para piyasası son dönemde kayda değer bir gerileme yaşadı ve toplam piyasa değeri 14 Ağustos ile 23 Ağustos arasında %10 düşerek 1,04 trilyon dolarla iki aydan uzun bir sürenin en düşük noktasına ulaştı. Bu hareket, Kasım 2022’deki FTX çöküşünden bu yana en fazla vadeli işlemlerde önemli likidasyonları tetikledi. Bu dönemde ABD dolarının güçlenmesi ise küresel ekonomideki belirsizliklere rağmen yatırımcıların güvenli liman olarak doları tercih etmelerine neden oluyor.
Yüksek Faiz Kripto Piyasasına Zarar Veriyor
Bu düşüşe çeşitli ekonomik faktörler katkıda bulundu. Faiz oranlarının %5 sınırını aşması ve enflasyonun %2 hedefinin üzerinde seyretmesi nedeniyle hem bireyler hem de işletmeler için borçlanma maliyetleri artmış, bu da tüketici harcamaları ve ekonomik genişleme üzerinde baskı oluşturdu. Bu durum tasarruf için daha az para kalması anlamına geliyor ki bu da insanları aylık faturalarını ödeyebilmek için yatırımlarından vazgeçmeye zorlayabilir.
Enflasyon beklentilerinin 2024 yılı için %3,6 olması ve ortalama saatlik kazançların 2020’den bu yana en yüksek seviye olan yıllık %5,5 oranında artması nedeniyle, Federal Rezerv‘in önümüzdeki aylarda faiz oranlarını koruması ve hatta artırması muhtemel. Sonuç olarak, yüksek faiz oranı senaryosu sabit gelirli yatırımları destekliyor ve bu da kripto para piyasasına zarar veriyor.
Enflasyon %9’luk zirvesinden %3’e gerilerken, S&P 500 Endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesinin yalnızca %9 altında. Bu, Federal Rezerv tarafından düzenlenen “yumuşak iniş” anlamına gelebilir ve uzun ve derin bir durgunluk olasılığının azaldığını düşündürerek Bitcoin‘in bir hedge görevi görmesini geçici olarak zayıflatabilir.
Kripto Para Sektöründen Kaynaklanan Faktörler
Yatırımcıların beklentileri; özellikle BlackRock ve Fidelity’nin spot Bitcoin borsa yatırım fonunun (ETF) onaylanması yönünde ihtimaller artıyor. Ancak, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) manipülasyona karşı yetersiz koruma önlemleri konusundaki endişelerini gerekçe göstererek kararını ertelemeye devam etmesiyle bu umutlar suya düşmeye başladı.
Digital Currency Group (DCG) içindeki mali zorluklar da piyasada olumsuz bir etki yarattı. DCG’nin bir yan kuruluşu Gemini borsasına olan 1,2 milyar doları aşan borcuyla boğuşuyor. Ayrıca Genesis Global Trading, Terra ve FTX’in çöküşlerinden kaynaklanan kayıplar nedeniyle kısa süre önce iflasını ilan etti. Bu tehlikeli durum DCG’nin yükümlülüklerini yerine getirememesi halinde Grayscale Bitcoin Trust’taki pozisyonların zorla satılmasına yol açabilir.
Piyasanın sıkıntılarını daha da arttıran bir diğer unsur da yasal düzenlemelerin sıkılaştırılmasıdır. SEC, Binance ve CEO’su Changpeng Zhao’ya karşı yanıltıcı uygulamalar ve kayıtsız bir borsanın işletilmesi iddiasıyla bir dizi suçlamada bulundu. Benzer şekilde Coinbase, ABD menkul kıymetler politikasındaki belirsizliği vurgulayarak belirli kripto para birimlerinin menkul kıymet olarak sınıflandırılmasına odaklanan bir dava ve düzenleyici incelemeyle karşı karşıya.
ABD Doları Güçlenmeye Devam Ediyor
Çin’deki düşük büyümeden kaynaklanan soru işaretleri de ortaya çıktı. Ekonomistler ülke için büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ederken, hem ithalat hem de ihracatta son aylarda düşüşler yaşandı. Çin’e yapılan yabancı yatırımlar ikinci çeyrekte bir önceki yıla kıyasla %80’in üzerinde düşüş gösterdi. Endişe verici bir şekilde Çinli özel müteahhitlerin ödenmemiş faturaları 390 milyar dolar gibi şaşırtıcı bir rakama ulaşarak ekonomi için önemli bir tehdit oluşturuyor.
Düşük arz ve sabit para politikası nedeniyle Bitcoin’in cazibesini potansiyel olarak artırabilecek kötüleşen bir küresel ekonomi olasılığına rağmen yatırımcılar ABD dolarına akın etme eğilimi gösteriyor. Bu durum, 17 Temmuz’daki 99,5 seviyesinden 103,8 seviyesine yükselerek iki aydan uzun bir sürenin en yüksek noktasına ulaşan ABD Dolar Endeksi’nin (DXY) hareketinde açıkça görülüyor.