Geçtiğimiz günlerde kripto paralardaki dalgalanmalara hepimiz şahit olduk ve bir süre daha bu sürecin devam edeceğini düşünüyoruz. Kripto değerler yok olacak mı? ya da halihazırdaki yerini dahada mı sağlamlaştıracak şeklindeki tartışmalar süre dursun, 2018 yılında vergilendirme adına bir çok yasa tasarısı sırada bekliyor.
Daha önce de belirttiğimiz gibi kripto değerler halen yasal bir para birimi olarak tanınmıyor. Yasal varlıkların ve para birimlerinin gelir vergisi kanunlarına tabi tutulduğunu hepimiz biliyoruz. Ticaret platformunda Euro, USD ve benzeri para birimleri ile satış yapmak için bu satışın vergilendirilmesi gerekiyor. Bunlar, normal maddi olmayan duran varlıklar olarak değerlendiriliyor ve bu nedenle yine de gelir vergisi kanunlarına tabi tutuluyor. İşlemlerin özel nitelikte olup olmadığı veya operasyonel olarak ele alınması da bu konuda önemli bir faktör.
Kripto para sahiplerini kategorize edecek olursak;
Vergilendirme kategorisinin ilk örneği, artan veya azalan fiyat seçenekleri ile kripto ticaret platformlarında işlem yapan yatırımcılarla ilgilidir. Bu kişiler çoğu zaman kripto paralar üzerinde kaldıraç uygulamalarıyla sahip olmadıkları miktarda işlem yapabilirler. Bu durumda kazanç veya kayıpların belirtilmesi gerekecektir. Bu işlemler stopaj vergisine tabi olabilir.
Bir diğer yatırımcı şekli ise, bir yıllık dönemde kripto para birimlerine sahip olan özel yatırımcılardır. Bu yatırımcı kategorisinin nasıl vergilendirilmesi gerektiği konusu özellikle ilgi çekici. Bu kategoride, karlar veya kayıplar, ülkeden ilkeye değişmekle birlikte kripto paraların bir yıldan kısa bir süre önce satın alınması koşuluyla kişisel vergi oranına göre ayarlanabilir.
Almanya’yı örnek alacak olursak, 600 Euro’nun altındaki bir kazanç vergiden muaftır ; ancak bu vergi eşiği yalnızca kripto para birimleri için değil tüm özel satış işlemlerinde geçerlidir. Türkiye’de ise bu sınır çeşitli kalemlere göre farklılık göstermekle birlikte 1.66-1.800 TL arasında değişiyor.
Zararlar, son yıllarda özel satış işlemlerinden elde edilen kârlardan düşülebileceği gibi gelecekteki karlardan mahsup edilebilir.
Bir yıldan fazla kripto para birimi olan özel yatırımcılar
Bu durumda yatırımcılara kripto para birimlerine yatırım yapan ve hiçbir ticari amaçla yatırım yapmayan kişiler olarak tanımlanıyor. Yatırımcı, kripto değerleri bir yıldan fazla elinde tuttuğunda, kardan vergi alınmamalıdır. Çünkü bunlar spekülatif işlemler olarak adlandırılırlar.
Kripto tüccarları ve madenciler
Mesleki ticaretten veya kripto para birimlerinin madenciliğinden elde edilen ticari gelirler, başka bir şekilde vergilendirilmelidir. Eğer işlemler, örnek olarak Almanya’da gerçekleşirse, tüm kazanç ve kayıpların gösterilmesi gerekiyor. Gelir vergisi veya kurumlar vergisi dışında işletme vergisi de burada hesaba katılabilir.
FIFO yöntemi
Kripto para birimleri söz konusu olduğunda, genelde işlemleri sadeleştirmek gereklidir. FiFo yöntemi bu gibi durumlarda kullanılmalıdır, Uzmanlar bu nedenle genelde FiFo yöntemini önerirler. ” First in-First out!”,” İlk giren ilk çıkar!”. Sermaye kazancı, satış fiyatı ile satın alma fiyatı arasındaki farktır. Bu nedenle, Fifo yönteminde, ilk satın alınan birimler ilk satılan birimlerden mahsup edilir.
Bunlara ek olarak basit düşünmek gerekirse genel bir kural olarak, kripto para birimleriyle yapılan işlemler vergiye tabi tutulabilirse, bir vergi iadesi de gereklidir. Dediğim gibi, her şeyden önce, her satın alımın kendi satın alma değeri, satın alma zamanı ve böylece kendi vergi değerlendirmesi vardır. Kıssadan hisse kripto para birimlerinin hükümetlerden uzaklaşması veya yaklaşması nedeniyle vergi koşulları hızla değişebilir. Bu nedenle, kripto para birimleri için bir finansal işlem vergisi veya benzeri yasaların getirilmesi çok kısa süreçlerde olabilir. Şimdilik Kripto değerler hükümetlerin merkez konusu gibi görünmemekte.
Vergi konusunda daha detaylı bilgi için aşağıdaki yazılarımıza göz atabilirsiniz.
[ilgiliicerik icerik_id=”11463″]
[ilgiliicerik icerik_id=”11138″]
Kaynak: Finanzen