Başarılı yatırım stratejileri her piyasa için bellidir. Ancak kripto para piyasaları çok daha volatil olduğu için burada birçok taktik işe yaramıyor. Piyasalarda 2 yıldan uzun süredir alım satım yapıyorsanız ve %500’ün üzerinde hiç kazanç görmediyseniz mutlaka yanlış yaptığınız bir şeyler vardır. Geçtiğimiz yılın Ocak ayından Aralık ayına kadar sayısız altcoin %1000’in üzerinde kazanç getirdi.
Kripto Paralarda Hep Zarar Edenler
Bir yılda %300 büyüyen bir ekosistemden bahsediyoruz. Bazı kripto paralar sadece birkaç hafta içinde %800’ün üzerinde fiyatlamalar yapıyor. Ancak dikkat ederseniz büyük bir grup yatırımcı sürekli olarak sosyal medya üzerinden isyan bayrağı açıyor. Bitcon 68.000 dolar olsa da zarar ediyor, 28.000 dolara düşse de zarar ediyor. Peki bu grubun yanlış yaptığı şey nedir?
-
Cin Olmadan Marijn’e Girmek
Altcoinler bazı günler saatlik %20 düşüşler yaşanabiliyor. Örneğin altın bu denli sert iniş çıkışlar yapmaz. Peki aniden %20 düşebilecek veya çıkabilecek bir kripto varlık için x10,20 hatta 125 ile kaldıraçlı işlem açmak ne denli mantıklıdır? Fiyat %10 düşerse x10 ile açtığınız marjin işlem tüm paranızı yutacak. Böyle bir şey ancak bilgisizlik cesaretiyle yapılabilir. Eğer geleceği görmüyorsanız ve teknik analiz konusunda eğitim verecek seviyeye yükselmediyseniz spot ticaretten şaşmayın.
-
10 Dolara Milyoner Olma Fırsatı
Kripto para piyasaları uçsa da dibi de görse zarar eden ikinci bir grup daha vardır. Bunlar 10 dolar yatırıp milyoner olacakları 10 sıfırlı altcoine tüm parasını vererek milyarder olmaya çalışanlardır. Bir projenin amacına, ekibine, GitHub verilerine asla bakmaz. Eğer bir fenomen bunu paylaştıysa ve fiyatın 10’dan fazla sıfırı varsa tüm parasını yatırıp milyarder olmalıdır. Bu grup genellikle ya tüm parasını sıfırlar ve kripto para yatırımlarına karşı bir fobisi başlar. Ya da neyi yanlış yaptığını anlayarak doğru yatırım stratejileri ile yoluna devam eder.
Kripto Yatırım Stratejileri: Kademeli Alım
Üçüncü bir grup vardır ki bu bizim ana konumuz olacak. Bunlar 3 dolar kazandığında satıp fiyat daha yukarı gittiğinde 300 dolar ek maliyetle alım yapan ve sonrasında fiyat %2 düştüğünde elindekini satıp 20 dolar zarar görenlerdir. Eğer böyle bir strateji izler sürekli FOMO ile FUD arasında kendinizi duvardan duvara vurursanız 50.000 liralık yatırımınızı 2-3 hafta içinde 4.000 TL seviyelerine başarıyla düşürebilirsiniz.
Kademeli alım ise uzun vadeli ve genellikle yatırımcısını kazançlı çıkaran bir modeldir. Ancak bunun birkaç şartı var.
- Aylık veya haftalık periyotta alım stratejine sadık kalmanız gerekir.
- Yatırım yapacağınız parayı kredi, borç vs ile temin etmemeniz gerekir.
- Saatte bir fiyat takibi yapıyorsanız bu iş size göre değil, fiyatın ne olduğunu bir sonraki alım döneminde görmeniz gerekir.
Eğer borç para ile yatırım yapıyorsanız o iş kumardır, kumarda genellikle kaybedilir. Sürekli fiyatı izliyorsanız bu stres sizi erken yaşlandırır kazandığınız parayla sağlığınızı geri getiremezsiniz. Kademeli alım stratejisinde periyotlara uymazsanız para kazanmanız güçleşir.
Aylık periyotta alım yapan bir yatırımcı ayın belli bir gününü seçer. O gün gelir ve yatırımını yapar, borsa hesabından bir sonraki aya kadar girmeyecek şekilde çıkış yapar. Bir sonraki ay tekrar aynı şeyi tekrar eder. Elbette her alım yaptığında kademeli bir satış emri girmesi de gerekir. Örneğin Ocak başında 47.000 dolardan 1000 dolar değerinde Bitcoin $101,762.8 aldıysa, bu 1000 dolarlık Bitcoin’e bir hedef girmelidir. Bu 50.000’de olabilir 200.000’de rakamlar, hedefler bizim konumuz değil.
Peki bu yatırım stratejisi ne kadar başarılı oluyor? Şimdi aşağıdaki görselle inceleyelim.
Yukarıda gördüğünüz hesaplama her ayın 1’inde 100 dolarlık Bitcoin aldığımız varsayımına göre oluşturuldu.
Aylık bazda kademeli yatırım gördüğünüz gibi size genellikle kazanç sağlıyor. Eğer Bitcoin yeniden ATH bölgesine gelirse 1900 doların üzerine çıkılabilir ve bu da size 700 dolarlık kazanç getirir. Benzer bir hesaplamayı Cardano $0.974359 (ADA) içinde yapalım.
Yıllık bazda kazançlar ve toplam alım miktarını aşağıdaki görselde görüyorsunuz. Her ayın 1’inde 100 dolarlık alım yaptığımızda aynı şekilde.
Dolar bazlı kazanç durumu, bu hesaplamada kademeli satış yapılmadığı için kazançların düştüğünü görüyorsunuz. Kademeli satış bölgelerinizi, miktarı siz belirlersiniz.
Peki sizce de kademeli alış iyi bir yatırım yöntemi mi?