Kripto para sektörünün volatilitesi, özellikle son 48 saat içerisinde korkutucu boyutlara ulaştı. Sektörün böylesine hızlı bir şekilde hareket etmesi ise bu ekosistemde yeni olan yatırımcıları korkutmuş olabilir. Peki son dönemde servis edilen olumsuz onca haber sonrasında gerçekten de boğa sezonunun bittiği söylenebilir mi?
Boğa Sezonu Nasıl Başladı?
Aslında bu gidişatın daha net anlaşılabilmesi için sürecin tamamı incelenmeli. Mart 2020’ye dönüldüğünde 3.700 dolara inen BTC ve 80 dolara kadar kadar gerileyen ETH fiyatları, birçok yatırımcının “kripto para ekosisteminin” sonuna gelindiğini düşünmesine neden olduğu biliniyor. O tarihten bu yana inanılmaz bir yükseliş elde eden kripto paralar, şimdi kurumsal yatırımcılar ve dünyanın en büyük bankalarının bile radarında.
Koronavirüs pandemisi ile normalde çok daha uzun süre sonra gerçekleşecek olan ana akım kabul, artık resmen gerçekleşmiş veya gerçekleşmek üzere gibi gözüküyor. Ana akım kabul konusunda atılan en büyük adım ise birçok yatırımcının hatırlayacağı gibi PayPal‘ın kripto para kabulü olmuştu. Milyonlarca kullanıcının direkt olarak PayPal üzerinden kripto para alıp satabilmesi, boğa sezonunu başlattı.
Bitcoin İçin Blok Ödülü Yarılanması Etkisi
Tabii ki 2012 ve 2016 yıllarında da etkisini gösteren Bitcoin’in blok ödülü yarılanmasının etkisi de PayPal ile beraber çok daha üst seviyelere ulaştı. Bitcoin’in daha önceki blok ödülü yarılanmalarındaki hareketine bakıldığında, aslında her yarılanma sonrası ciddi bir yükseliş yaşandığı görülüyor.
Her bloktan elde edilen BTC miktarının yarı yarıya azalması, BTC’ye olan talep de arttıkça fiyatı olumlu etkilemekte. 2012 yılında yaşanan ve etkisini 2014 başlarında gösteren yarılanma, daha sonra 2016 yılında yaşandı ve etkisini 2017 yılında gösterdi. Bu yıl ise 2020’de yaşanan yarılanma 2021 yılında beklendiği gibi ralliyi başlattı.
Daha önceki rallilerde ana akım kabule bu kadar fazla ulaşmamış olan BTC, bu sefer ise normal bir boğa ve ayı döngüsünden çok daha farklı hareket etti. 2017 yılında 20.000 dolara olan yükselişte en az 9 kere %30 ve üzeri düşüş yaşayan BTC, 2021 yılının başından beri ise bu kadar fazla düşüş yaşamaması ile güven kazandı.
Kurumsal Yatırımcı ve Manipülasyonun Artması
Tabii ki bu kadar fazla düşüşün yaşanmamasında MicroStrategy’nin Bitcoin alımı da etkili oldu. ABD borsalarında listeli bir şirketin rezerv varlık olarak Bitcoin alması, tarihe geçti. PayPal ile bireysel yatırımcıya, MicroStrategy’nin başlattığı akım ile ise kurumsal yatırımcıya ulaşan Bitcoin, yıl bitmeden 20.000 dolara ulaştı ve rekor kırdı.
Ancak işler tam olarak burada karışıyor ve kurumsal yatırımcının dahil olması, aslında bireysel yatırımcı için tehlikeyi arttırıyor. ABD’nin devleri ve “Wall Street’in Kurtları” tarafından ilgi gösterilen kripto para sektörü, çoktan değişmeye başlamıştı. FED’in trilyonlarca dolar basması ve merkez bankalarının da onu takip etmesi, Bitcoin ile altının inanılmaz değerlenmesini sağladı. Dijital altın olarak görülen BTC, gerçekten de koronavirüs salgını ile beraber rüşdünü ispat etmişti.
Kurumsal Yatırımcı Sektöre Girdi, Mertlik Bozuldu
Kurumsal yatırımcılar ise rezervlerini korumanın yanı sıra bu sektörden daha fazla para kazanmanın yollarını aramaya başladı. Hiçbir sektörde her zaman yükseliş olmayacağı gerçeği, bir süre hiç bitmeyecekmiş gibi devam eden yükselişler nedeniyle unutuldu ve birçok yatırımcı karşılayabileceğinden çok daha fazla açıldı. Bunun çok önemli bir detay olduğu aslında fonlama oranı ve fiyat hareketi arasındaki bağdan anlaşılabilmekte.
Aşağıdaki grafikte 11 Kasım 2020 tarihinden bu tarihe kadar olan her gün için ulaşılan fonlama oranı görülüyor. Fonlama oranı, kaldıraçlı işlem piyasalarında alım satım yapan yatırımcıların birbirlerine ödedikleri prim olarak ifade edilebilir. Eğer o gün long yani yükseliş odaklı pozisyonlar çok ise long pozisyon açanlar, short yani düşüş odaklı pozisyon açanlara fonlama bedeli öder.
Fonlama oranlarının şiştiği her an sonrasında ise sert bir düşüş olduğu görülebilmekte. Aşağıdaki grafikte 20 Şubat 2021 tarihine denk gelen ve fonlama oranlarının rekor kırdığı anlara bakıldığında, devamında çok sert bir düşüş geldiği görülebilmekte.
Fonlama oranının 20 Şubat tarihinde şişmesinden sonra BTC’nin fiyat hareketine bakıldığında 57.000 dolardan 44.000 dolara kadar sert bir düşüş yaşandığı görülüyor. Bu ise genellikle piyasadaki yükselişi dizginleme ve aslında kaldıraçlı işlemleri temizleme hareketi olarak biliniyor. Yine aynı grafiklere bakıldığında fonlama oranlarının şiştiği 16 Mart tarihinden itibaren 62.000 dolardan 50.000 dolara sert bir düşüş yaşandığı görülebilmekte.
Elon Musk ve Manipülasyonun Başladığı Nokta
Ancak kripto para sektörünün 2 trilyon doların üzerinde bir piyasa haline gelmesi, daha önce de yapılan bu manipülatif hareketlerin çok daha ötesine geçilmesini sağladı. Artık Elon Musk, Twitter CEO’su Jack Dorsey ve hatta BlackRock gibi trilyonlarca doları yöneten şirketlerin CEO’ları da sektöre aktif olarak katılım sağlamış ve yerlerini belli etmişti.
Buradan sonra ise büyük bir manipülasyon savaşı başladı. Elon Musk’ın tamamen şaka amaçlı üretilen bir kripto parayı devamlı olarak gündeme getirerek en büyük 4. kripto para birimi olana kadar desteklemesi, bunun en büyük kanıtı olarak ortaya konabilir. Bunun yanı sıra Elon Musk’ın DOGE tweetleri ile ilgili ABD’nin finansal düzenleyicisinin soruşturma başlattığı iddiası da aslında nelerin döndüğünü net bir şekilde ortaya koyuyor.
Tesla’nın Bitcoin Açıklamasının Perde Arkası
İlk başlarda Bitcoin’in 38.000 dolardan dönmesini sağlayan ve Tesla’nın Bitcoin alımını duyurarak “kahraman” ilan edilen Elon Musk, 13 Mayıs tarihinde ise hain ilan edildi. Yatırımcıların burada kaçırdığı nokta ise Elon Musk’ın başından beri sektörün “duygusal” yanıyla ilgilendiği oldu. Henüz tam olarak düzenlenmemiş kripto para piyasasında tek bir tweet ile 366 milyar dolara kadar düşüş yaratabilen Elon Musk, düşüş veya yükseliş fark etmeden bu piyasada para kazanabilecek güce sahip. Bireysel yatırımcılar ise Musk gibi isimlerin kurbanı olup para kaptıran kısımda yer alıyor.
Elon Musk’ın Bitcoin düşerken olumlu haberler paylaşması ancak 2 hafta önce Bitcoin’in enerji konusunda verimli olduğunu vurguladıktan sonra bugün BTC’yi temiz enerji kaynaklı olmadığı için kabul etmeyeceklerini belirtmesi, başka türlü açıklanamaz gibi gözükmekte. Ancak Musk’ın bunu ESG sürdürülebilirlik kuralları kapsamında yaptığı da iddia edilmekte. Larry Cermak, Musk’ın özellikle Tesla’nın Çevresel, Sosyal ve Kurumsa Yönetişim (environmental, social and corporate governance) olarak bilinen modele uyum sağlamak zorunda olduğu için Bitcoin ödemelerini durdurmuş olabileceğini belirtti. Tabii ki bu halka açık bir şekilde listelenen Tesla için oldukça olası bir iddia.
Tabii ki Tesla’nın duyurusu öncesinde Vitalik Buterin’in kendi adresine gönderilen milyarlarca dolar değerinde SHIB, DOGELON ve buna benzer birçok kripto parayı satması olayı da sektörde etkili oldu. Buterin’in bunu yapma sebebi ise kendisini bir bakıma “projenin zayıf noktası sadece Buterin” gibi gösterip reklamlarında kullanan kripto para projelerine gözdağı vermekti. Olayların üst üste gelmesi etkilerini arttırdı.
Boğa Bitti mi?
Peki Elon Musk ve Vitalik Buterin haberleri ile gelen bu düşüş sanıldığı kadar korkutucu ve boğa sezonunu bitirebilecek türde mi? Aslında kurumsal yatırımcının sektöre olan akını son dönemde artsa da spot piyasadaki hacme bakıldığında egemenliğin hala kayıtsız şartsız bireysel yatırımcıda olduğu görülmekte. DOGE, SHIB, AKITA gibi kripto paraların bir anda milyarlarca dolarlık hacimlere ulaşması da bunun kanıtı.
Bu bilgilere ek olarak Elon Musk ve Vitalik Buterin haberlerinin gündeme düştüğü anlardaki borsa verilerine bakıldığında ise birilerinin satılan bütün BTC’leri neredeyse tek tek satın aldığı görülüyor. Byzantine General tarafından aktarılan verilere bakıldığında sadece bugün Coinbase borsasından 10.000 BTC çıktığı görülüyor. Coinbase’den çıkan yüklü BTC’lerin ise daha önce hep kurumsal yatırımcının alımı olduğu görülmüştü. Yani şu an için yayılan FUD (korku, belirsizlik ve şüphe) aslında kurumsal ile bireysel yatırımcılar tarafından ” satın alınıyor”.
Bugün servis edilen ve Binance’in ABD’de soruşturma altında olduğunu vurgulayan haber de asında tam olarak FUD tanımına uymakta. Binance CEO’su konu hakkında yaptığı açıklamada bunun borsaya yönelik soruşturma olmadığını ve sadece bilgi ilişkisinden ibaret olduğunu vurgulasa da BTC yeniden 48.000 dolar altına gerilemişti.
Bitcoin’in üst üste gelen 3 kötü habere rağmen son 24 saat içerisinde sadece %9 gerilemesi ise 2017 yılındaki rallide görülen %30’luk düşüşlerin hala çok daha altında olunduğunu göstermekte. Bunun sebebi de sektörün artık çok daha farklı insanlara ulaşmış ve ana akım kabul görmüş olması şeklinde ifade edilebilir. Ünlü kripto para analisti Alex Krüger, sektörün artık eskisi gibi bir ayı sezonu yaşamayacağını ancak bu tarz ufak düşüşler göreceğini belirtti.
Kripto Para Sektörüne Dördüncü Darbe Bugün mü Gelecek?
Tabii ki bu tarz düşüşler yaşanması için ise ara ara korku saçan haberler servis edilecek. Popüler analist Cobain, bunun aslında klasik bir ayı piyasası döngüsü olduğunu belirterek 4. adımın bir borsanın hacklenme haberi olacağını vurguladı. Şu an için Cobain’in belirttiği her olumsuz haber ise tam olarak ifade edildiği gibi ilerlemekte. Bugün ABD saati ile öğleden sonra ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase ile ilgili ise önemli bir veri açıklaması yapılacak. Borsa hacklenmesi olmasa bile ABD’de listelenen bir borsanın ilk çeyrek verilerinin beklenenin altında olması, sektöre dördüncü darbeyi vurabilir.
Ünlü analist Josh Rager da Coinbase’in elde ettiği gelirin beklenenden kötü çıkması durumunda yine düşüş gelebileceğinden hiç şüphe etmediğini belirtti.
Şu an için ana akım medyanın neredeyse bütün kurşunlarını kullandığı ve BTC’nin hala direndiği görülüyor. Bu, sert bir düşüş yaşanmayacağı ve düşüşün devam etmeyeceği anlamına gelmese de uzmanların çoğunluğu boğanın henüz bitmediğini düşünmekte.
2013 ve 2017 yıllarındaki boğa sezonunun bitişini günü gününe işaretleyen Pi İndikatörü ise Bitcoin fiyatının 60.000 dolar üzerine çıktığı 13 Nisan tarihinde zirve sinyali vermişti. Bu sinyalden sonra daha önceki rallilerde sert düşüşler görülse de bu sefer yaşanan ana akım kabul, durumun benzer olmasını engelleyebilir. Bununla beraber BTC fiyatı için önemli olan diğer on-chain indikatörleri ise boğanın hala bitmekten çok uzak olduğunu işaret etmekte.