Kurduğu iki ayrı kripto odaklı ponzi ile insanları dolandırdı ve nihayet yargılaması tamamlandı. Stefan Qin sözde projelerle insanlardan 90 milyon dolar topladı. Kurduğu ponzi sistemlerle insanları dolandıran Stefan, yedi yıl boyunca federal hapishanede cezasını çekecek. Arbitraj ile insanlara kazanç vaat eden dolandırıcının 55 milyon dolarına da el konuldu.
Kripto Ponziler Revaçta
Öncelikle bu konu bir yönüyle Türk yatırımcıları da ilgilendiriyor. Kısa süre önce Dogecoin madenciliği kılıfı altında insanlardan 1 milyar TL toplandığını görmüştük. Yine daha basit yöntemlerle ülkenin dört bir yanında vatandaşlar dolandırıldı. Bu ponzi modelinin yakın gelecekte ülkemizde de uygulanmaya çalışılması muhtemel görünüyor. Eğer sistemin detaylarını öğrenirseniz potansiyel dolandırılma olaylarından da zarar görmezsiniz.
Ponziler yıllardır ülkemizde vatandaşların tüm birikimlerini yuttu. Medyaya düşen veya düşmeyen sayısız dolandırıcı buldukları sistemsel açıklar sebebiyle halen özgürce dolaşabiliyor. Bir ve kısa sürede iki al söylemlerini duyduğunuz her sistemden kaçmanız menfaatinizedir.
İnsanları Nasıl Dolandırdı?
Stefan Qin henüz 20’li yaşlarda Avustralyalı ve hapse girmeden önce oldukça şatafatlı bir hayatı vardı. Bizim Çiftlikbank dolandırıcısı Mehmet Aydın’ın nispeten zayıf versiyonudur diyebiliriz. Virgil Sigma ve VQR isimli iki şirket ile insanlara arbitraj kazancı vaat ediyordu.
Peki arbitraj nedir? Borsalarda kripto paralar için fiyat farklılıkları oluşur. Örneğin Dogecoin (DOGE) bir borsada 0,20 dolar iken diğer borsa da 0,19 dolardan satıcı bekliyor olabilir. Size 1 cent gibi düşük görünen fark aslında %5’e yakın kazanç demektir. Ucuz olan borsadan Dogecoin alarak pahalı olan borsaya transfer eder ve satarsınız. Bu işlemi borsalar arasındaki fiyat farkı devam ettiği sürece yaparak her işlemden yaklaşık %5 kazanç elde edebilirsiniz. Elbette arbitraj yapacağınız kripto varlığın transfer ücretinin de makul seviyelerde olması gerekir. İlk işlemde 1000 dolar değerinde DOGE gönderir yaklaşık 1050 dolardan satarsınız. İkinci işlemde 1102, üçüncü işlemde 1157 derken 12. işlemde tam 1710 dolarınız olur. Yani sadece 10 transfer yaparak 1000 dolarınızı 1710 dolar yaparsınız. Elbette bu rakama borsa komisyonları ve transfer ücretleri dahil değil tüm masraflar çıkarıldığında kazançta düşecektir.
Stefan Qin insanlara bu modelle para kazandığını ve daha çok para kazanmak için yatırıma ihtiyacı olduğunu duyurdu. İnsanlara yılda %500 kazanç vaat ediyordu. Böylece 90 milyon dolara yakın para topladı ama para sürekli olarak Stefan’ın lüks yaşantısına harcandı, yani yatırım için kullanılmıyordu.
Nihayet insanlar ödemelerini alamadığı için şikayetçi oldu ve Stefan Qin bugün 7 yıl hapis cezası aldı. Üstelik henüz harcayamadığı 55 milyon dolara da el konuldu. Benzer bir modelle dolandırıcıların ülkemizde şansını deneme ihtimali çok yüksek bu yüzden Stefan Qin tarafından mağdur edilen insanlardan ders alın ve kulağa hoş gelen bu ponzi modeline para kaybetmeyin.