Rekor seviyesi olan 1.7 milyar dolarlık ICO yatırımları Mart 2018’den itibaren azalmaya başladı ve Ekim 2018’de sadece $200 milyon olarak gerçekleşti. Ancak diğer taraftan kripto para borsalarına ilgi artmaya devam ediyor. Bu değişim hakkında son yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Bunun en temel nedeni kripto-değerler tarafından sunulan yüksek getiri ihtimalidir. Diğer önemli bir faktör de bir çok borsa tarafından sunulan rekabetçi hizmetler olabilir. Bu durum büyük potansiyel taşıdıklarının göstergesi.
Geçtiğimiz haftalarda kripto-değer projeleri hakkında BDCenter tarafından kripto-değerlerin trendleri hakkında geniş bir analiz yapıldı. BDCenter’ın 4 kripto-borsası ile işbirliği olduğu gibi, şirket bir çok ICO’nun başarıyla başlatılmasında yer almıştır. Kripto-değerler hakkında yapılan detaylı analiz BDCenter internet sayfasında yayınlandı. Burada sizin için bu raporu özetleyeceğiz. Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
BDCenter kripto-borsaların yerlerini, üye olma süreçlerini ve faaliyetlerini düzenleyen dökümanları analiz ederek işe başlıyor. Analize göre bir çok borsa şirketinin birden çok ülkede ofisinin olduğu gözlenmiştir. Çin’de bulunan borsaların haricinde, diğer ülkede bulunan ofislerin bulunduğu ülkenin kanunlarına tabi olduğu belirlenmiştir.
Rapor ayrıca kripto-değerlerin dolaşımını da incelemiş. Bu incelemede 13 borsanın kendi kripto-değerlerinin olduğu gözlenmiştir. Bu kripto-değerlerin çoğunluğu 2017 veya 2018 yıllarında oluşturulmuştur. Buna ek olarak araştırma, borsaların sunduğu özel hizmetleri de incelemiştir. Karlılık ve gelir açısından bakıldığında en karlı borsaların Huobi, Coinbase Pro, Bitfinex, EXX ve Binance olduğu gözlenmiştir.
Analize göre neredeyse tüm borsaların İngilizce versiyonu olduğu tespit edilmiştir. Buna ek olarak, bir çok borsa Asya ülkelerine göre düzenlemeler yapmıştır. Ayrıca dokuzu Rusça dilini eklemiştir.
Dolar ve Avro gibi döviz kabulu açısından 30 borsa içerisinde 13’ünün böyle bir imkan sunduğu tespit edilmiş olup, bir kısının para yatırma ve çekmede %0 komisyon sunduğu gözlenmiştir. En çeşitli doviz sepeti kabulunu Simex ve Kraken borsaları sunmaktadır.
Sosyal medya uygulamaları da ayrıca raporda değerlendirilmiştir. Rapora göre kripto-değer borsalarının temel sosyal ağı Twitter’dır. Ortalama kullanım %52 olup, ortalama gönderi sıklığı günde 2.2 tweet olarak gözlenmiştir. Bir çok borsanın diğer sosyal ağlarda hesabı olmasına rağmen pek aktif olmadıkları belirlenmiştir. İlginç olarak borsaların CEO’ları toplumsal fenomen olarak tanımlanmaktadır. Bir çok detay ankette bulunmaktadır. Anket sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Analiz ayrıca seçilen borsaların referans programlarını da inceliyor. Yayınladıkları istatistiklere göre, referans programı sayfaları ikinci en sık ziyaret edilen sayfalarıdır.
Kullanıcılar tarafından kullanılan alım-satım programları da incelenmiş olup, tam liste raporda yer almaktadır. Coğrafi olarak incelendiğinde alım-satım yapanların büyük çoğunluğunun Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Rusya, Vietnam ve Türkiye’den olduğu gözlenmiştir. Kullanıcıların genellikle erkek ve 20-30 yaşları arasında olduğu gözlenmiştir. Borsadan bağımsız olarak kripto para kullanıcılarının büyük çoğunluğu ise 25 ila 34 yaşları arasında olduğu bildiriliyor.