Görüntü hakları yönetimi platformu KODAKOne platformunun deneme sürümünde kısa sürede fotoğraf hakları için 1 milyon dolarlık lisans alındığını duyurdu.
Kodak şirketi 2012’de teknolojinin hızla değişmesinden dolayı iflas etmişti. Ancak şirket Blockchain sektöründe yeniden hayat buldu ve dijital görüntü hakları alanında adım atmaya başladı. Yeni kurduğu platform sayesinde profesyonel ve amatör fotoğrafçıların haklarını korumayı hedefledi.
Yaklaşık bir yıl önce Kodak CEO’su Jeff Clarke Fortune’a yaptığı açıklamada teknoloji firmaları için Blockchain ve kripto paraların önemli yeri olduğunu ifade etti. Fotoğraf haklarını korumaya çalışan fotoğrafçıların sorunları için Blockchain’in çok uygun olduğunu sözlerine ekledi. Kodak Blockchain sektörüne girdiğini açıkladığında hisseleri bir anda %70 değer kazandı. Kodak hakkında ICO heyecanından faydalandığı yönünde eleştiriler yapıldı. Bazıları bu hamlenin çaresizce olduğunu bile savunmuştu. Geçtiğimiz ay Kodak ve yüklenici firma arasında ödemelerle alakalı bir sorun ortaya çıktı ancak firma bu sorunları aşmış görünüyor.
Kodak’ın kripto para çılgınlığının yaşandığı 2018 başlarında bu alana girdiği doğru, öte yandan firma 2018 boyunca yaşanan düşüşün de içinde yer aldı. Ancak KODAKOne halen Blockchain sektöründe somut gelişimlere devam eden az sayıdaki firma içerisinde yer alıyor. Bugüne bakıldığında Kodak bunu bir başarı hikayesine dönüştürmeye odaklanmış durumda. Platform Ethereum ve Stellar’ın özelliklerini kullanan karma bir protokol ile geliştiriliyor. Yine de kripto para dünyasında küçük zaferlerin bir anlamı olmadığını hepimiz biliyoruz. Uzun zamandır bazı yatırımcıların gözlem listesinde bulundurduğu KODAKOne’ın başarısına devam edebilmesi için ilgi çekmesi ve kullanılması gerekiyor.
2018’in tek dikkat çeken olayı tabi ki sadece ayılar değildi. Birçok startup ilerleyişlerini sürdürdü ve organizasyonlarına, altyapılarına yeniden değer kazandırdı. Böylece Blockchain sektörü spekülasyonları bir kenara bırakıp gelişebileceğini kanıtladı.