Bütün gözler bitcoin ve ethereum gibi ünlü kripto paraların ve geliştirmelerinin üzerindeyken IOTA gibi gelişime açık değerleri gözden kaçırmak mümkün olabiliyor.
IOTA 5 milyar dolarlık piyasa değeriyle şu anda 11. en değerli kripto para. IOTA’nın işlem ücreti olmadan çalışabilen kendine özgü blockchain teknolojisi Tangle, IOTA’nın en büyük güç kaynağı.
Yakın zamanda IOTA özellikleriyle Alman menşeli büyük firmaların dikkatini çekti. Örneğin Volkswagen’nın dijital işler sorumlusu Johann Jungwirth, IOTA kuruluşunun yönetici üyelerinden bir tanesi. Bosch’un da bu kuruluşa yatırım yaptığı ve birlikte çalıştığı biliniyor.
IOTA kuruluşu için çalışan geliştiriciler ve matematikçiler maaşlarını IOTA olarak alıyor. Ayrıca kuruluş IOTA kurucuları tarafından 300 bin doların üzerinde bağış toplamış durumda.
IOTA kurucu üyelerinden Dominik Schiener Bloomberg’e verdiği röportajda IOTA’nın giderek büyüyeceğine inandığını söyledi. Schiener büyük firmalarla çalışmanın büyümeyi hızlandıracağını sözlerine ekledi. Diğer yandan IOTA’nın smart contract benzeri bir özelliği geliştirdiğine dair söylentiler bulunuyor. Kanada, Japonya, Norveç ve Güney Kore’de IOTA ofisleri açılması planlanıyor.
Schiener 2013 yılında henüz 17 yaşındayken kendi kripto para borsasını kurmak istemiş ve 500 bin euro yatırım yapmıştı. Ancak projesi tamamen başarısız oldu ve bütün parasını kaybetti. Shiener başarısızlığını o zamanlar kripto paraların yasa dışı işlerle bağdaştırılmasına bağladı. Shiener sözlerine şöyle devam etti:
‘’Kimse kripto para fikrine sıcak bakmıyordu ve yasa dışı kullanımından endişe ediliyordu. Hiçbir banka şirketim için hesap açmak istememişti.’’
IOTA 2015 yılında Shiener, David Sønstebø, Sergey Ivancheglo ve Serguei Popov tarafından Berlin’de kuruldu. O zamandan bu zamana kripto paralara güven giderek arttı. IOTA da her yıl çıkışını sürdürdü ve en değerli kripto paralar arasında yerini aldı.