Çin’in yasakları bu yıl (önceki yıllar gibi) piyasaları altüst etti. Kripto paraları topyekûn yasaklayacağını söyleyen Çin onları yasadışı ilan etti. Kripto para yatırımcılarının zamanla terörist ilan edilmesi bile kimseyi şaşırtmayacaktır. Çin yönetimi kalabalık nüfus üzerindeki kontrolünü sağlayabilmek için uyguladığı enteresan yasaklarına dünyayı alıştırdı. Fakat şaşırtıcı olan İngiliz bankalardan bazılarının bu tavrı destekliyor olmasıdır.
NatWest Yasakları Destekliyor
National Westminster Bank PLC (NatWest) İngiltere’nin en büyük ticari ve perakende bankalarından biridir. NatWest’ten Chair Davies son yaptığı açıklamada Çin yasaklarının desteklediğini söyledi. Hatta daha ileri giderek Birleşik Krallığın bu yasaklardan ilham almasını bile istedi. Ülkesinin de kripto paraları yasadışı ilan etmesini isteyen Davies, kripto para topluluğunun öfkesini kazandı.
Fiyatın 48.000 doları yeniden görmesiyle bugün gelen açıklama pek tesadüf gibi de görünmüyor. Hatırlarsanız geçtiğimiz hafta Bitcoin (BTC) kritik bir direnci aşmak üzereyken Çin Merkez Bankası sert bir açıklamayı servis etmişti. Ekim 15 tarihinde yapılan bir açıklamanın ileriki bir tarihte ve son derece kritik bir zamanda servis edilmesi akıllarda soru işareti bıraktı.
Çin Kripto Paraları Neden Yasaklıyor
Bunu anlamak için ülkenin genel yasal politikaları hakkında fikir sahibi olmanız gerekiyor. İnternet sitemizde Çin’deki enteresan yasaklar diye arattığınızda ne gibi akıl almaz kısıtlamaların olduğunu göreceksiniz. Çin, vatandaşlarına tüm popüler uygulama ve hizmetlerin yerli versiyonunu sunmak istiyor. Buna blockchain ve dijital paralar da dahildir. Bu yüzden ülkedeki dev teknoloji şirketleri yerli blockchain projeleri geliştiriyor. Merkez Bankası dijital yuan için aralıksız çalışıyor.
Peki ama İngiliz bankalar bu yasakları neden destekliyor? Sadece NatWest değil, HSBC gibi birçok kurum benzer açıklamalar yaptı. Hatta bazı bankalar kripto para borsalarına para transferini yasakladı. Üstelik bunu yatırımcıları korumak için yaptıklarını söylediler.
IMF’in bugün yaptığı açıklamayı da atlamamak gerekiyor. Ama JPMorgan gibi devlerin de kripto paralarla alakalı yatırım araçları geliştirdiğini görüyoruz, peki bu tezat neden? Elbette ortada bir tezat var bazı geleneksel finans devleri dönüşümden payını almak için çabalarken (JPMorgan gibi) bazıları onlara savaşmayı tercih ediyor. Çünkü kripto paralar geleneksel finans devleti için risk barındırıyor.
Şöyle düşünelim Bank of America’nın 2 hatta 3 katı dolara daha fazla APY veren bir kripto para borsasını neden tercih etmeyesiniz? Peki mevduat sahipleri yatırımlarını bu borsalara aktararak kazançlarını katlar aynı zamanda kripto para ekosisteminin işlemesini sağlarsa diğerlerine ne olur? Büyük ihtimalle sinek avlarlar, çünkü geleneksel finans sistemi büyük bir borç döngüsü içinde yaşıyor. Siz borç verirsiniz, o para başkasına kredi olarak satılır. Sonrasında 7-8 kat büyür. İşte bu döngünün kırılması hiç çökmeyeceği düşünülen geleneksel finans çarkının çatlaması ve durması anlamına gelir.
Gelecekte bizi ne bekliyor? Çin’in bile yasaklayamadığı kripto paralar oldukça güçlü bir düşman ve merkeziyetsizlik küresel ölçekte büyük bir kabul görüyor. Peki siz gelecekte kripto paraların yok edilebileceğini düşünüyor musunuz?