ilk yayın tarihi: 03 Mayıs 2014
Tek bir cümle ile açıklamak gerekirse, Ethereum $3,411 Projesi, ana güç kaynağı ETH (kripto para) olan bir Kripto Para İşletim Sistemidir. Kripto para ekosisteminin getirdiği yenilikler içerisinde belki de en ilgi çeken, en çok merak edilen ve birçok insan için en karmaşık olan Ethereum’u (ETH) sizler için bu yazıda inceliyoruz. Bu yazıyı CoinTürk olarak ilk kez 03 Mayıs 2014 tarihinde yayınladığımızı, ve belirli aralıklarla güncellediğimizi, ayrıca Ethereum ile ilgili ilk yazılardan biri olduğunu vurgulayalım.
Ethereum Nedir?
İlk defa Kuzey Amerika Bitcoin $93,416 Konferansında kurucusu Vitalik Buterin tarafından tanıtımı yapılan ve kendilerinin bile beklemediği büyük bir ilgi ile karşılaşan Ethereum dışarıdan bakıldığında bir “altcoin” gibi görünse de aslında diğer altcoinlere nazaran çok daha fazla yenilik içerin bir sistem. Bitcoin’in Blockchain mantığından yola çıkılarak oluşturulan Ethereum platformu, kendisine ait özel bir yazım dili kullanarak bu işletim sistemi üzerinde “merkezi olmayan” yazılım protokolleri geliştirilmesine olanak sağlamaktadır. Bu protokoller sayesinde aynı ana işletim sistemi içerisinde ve tek bir Blockchain üzerinden kabul edilmiş akıllı kontratlar kullanarak binlerce altcoin veya token yaratmak mümkün. Günümüzde binlerce farklı şirket ve girişim Ethereum üzerinden kendi kripto paralarını yarattı ve token olarak kullanıma sundu. Çoğu insan ise artık Ethereum’u şu şekilde tanımlıyor: “Bitcoin Vol 2”
Ethereum Nedir Ne İşe Yarar?
Eko sistemde uzun süre tartışılan ve dönem dönem tepkilere sebep olan bir konu da Ethereum‘un Bitcoin’e alternatif, hatta O’nu tahtından edecek bir kripto para sistemi olup olmadığı sorusuydu. Ancak Ethereum ekibi tarafından yapılan açıklama bu soruyu net bir şekilde açıklığa kavuşturdu. Buterin tarafından yapılan çeşitli açıklamaların özeti şöyle;
“Eğer kripto paralar ile dünyada bulunan değerli kaynakları karşılaştırıyorsak ve Bitcoin’i ALTIN, Litecoin $95‘i GÜMÜŞ olarak kabul ediyorsak, Ethereum PETROL’dür. Çünkü Ethereum’un altında yatan teknoloji dünyanın internet sistemindeki enerji kaynağı olacaktır. Dünyada petrol nasıl bir çok sektör ve teknolojide kullanılıyorsa Ethereum teknolojisi için de aynı şey geçerlidir. Bu nedenle biz Ether’i ‘kripto yakıt’ olarak adlandırıyoruz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji Ether (ETH) ile sağlanacak. “
Buradan da net bir şekilde anlaşıldığı gibi, Ethereum’un Bitcoin’in tahtında gözü yok. Zaten Ethereum ekibini incelediğimizde tamamının Bitcoin’in ilk evresinden bu yana Bitcoin topluluğu içerisinde yer alan geliştirici beyinler olduğunu görüyoruz.
Ethereum Hangi Ülkenin?
Ethereum’un bir kurucusu olsa da, herhangi bir yerin parası değildir ve bir ülkeye bağlı değildir. Ethereum’un kurucularından Vitalik Buterin, aynı zamanda hepimizin yakından takip ettiği Bitcoin Magazine sitesinin kurucularından biri. Çok iyi bir programcı olan Buterin, 2011 yılında tanıştığı Bitcoin dünyası nedeniyle üniversiteyi bırakıp tüm dünyada bitcoin topluluklarının buluşmalarına katılarak bu işin kemik kadrosunda yer almaya başlamış bir idealist.
Vitalik Buterin Kimdir?
Vitalik Buterin Ethereum’un kurucusudur. Bitcoin’in ilk yıllarından çekirdek ekipte yer almış ve Bitcoin Magazin platformunu kurmuştur. Halen Ethereum ekibine liderlik etmektedir. Ethereum’u ilk konuşulmaya başladığı günlerden bu yana takip edenlerin hatırlayacağı gibi proje sadece 4 kişi ile başlamıştı: Vitalik Buterin, Charles Hoskinson, Anthony DiIorio, Gavin Wood.
Ethereum Tahmini
Ethereum’da madencilik sisteminin değişmesi bir çok farklı senaryoyu gündemimize almamızı sağlıyor. Çünkü yıllardır işlemci gücüyle üretilen ETH, artık cüzdanlarında ETH tutanlar tarafından üretilecek. Bu da cüzdanınızda ne kadar ETH tutarsanız o kadar çok pay alacağınız anlamına geliyor.
Bu sistemi ilk uygulayan tabi ki Ethereum değil. Geçmişteki proof of stake konseptiyle çalışan diğer kripto paralara bakıldığında bu kripto paraların performans olarak iyi bir sınav verdiği söylenebilir. Bu nedenle son zamanlarda ethereum dolar fiyatında gözle görülür istikrarlı bir yükseliş var.
Ethereum İlk Çıktığında Ne Kadardı?
Ethereum’un ilk piyasaya sürüldüğü an 2000 ETH 1 BTC karşılığında satışa çıkmıştı, 2014 yıllında gerçekleşen Ethereum’un ICO’sunda BTC o dönemler 600 dolar civarlarındaydı. Yani özetle Ethereum ilk çıktığında; 1 ETH 0.30 dolardan satıldı.
Ethereum Dolar
Yazının güncellendiği tarih itibariyle 1 Ethereum yani 1 ETH 2.686 dolardan işlem görüyor. 323,3 milyar dolarlık piyasa değeriyle Ethereum Bitcoin’den sonra ikinci en değerli para konumunda yer alıyor. Aşağıdaki Ethereum fiyat grafiği incelendiğinde 16 Kasım 2021 tarihinde 4.891 dolarlık bir fiyatla ETH rekor kırmıştı.
Ethereum TL
Ethereum TL fiyat grafiğine bakıldığında 91.935 TL’lik bir fiyat görmekteyiz. Başka bir ifadeyle 1 ETH yaklaşık 91.935 TL’dir. Ethereum 2024 yılına yaptığı güncellemelerle çok hızlı bir başlangıç yapmıştı.
Ethereum Adresi Nedir?
Ethereum adresi 0x ile başlayan alfanümerik bir dizidir. Genellikle 40 civarı karakter barındırır. Cüzdanınıza ETH yatırmak veya çekmek için ETH adresleri kullanılır, örnek vermek gerekirse bir banka hesabınıza ait IBAN numarası kullanmaya benzemektedir. Örnek bir Ethereum adresi: 0x8de3a31e2a90663fea4e8697f1070882dbeff
Ethereum Satın Al
Ethereum satın almak için işlem hacmi bakımından en büyük kripto para borsası Binance’i kullanabilirsiniz. Binance platformuna bu linki kullanarak hızlıca üye olabilir ve Türk lirası dahil olmak için çeşitli kripto para ve geleneksel para birimlerinde işlemlere kolaya başlayabilirsiniz.
ETH Gelecek Fiyat Beklentileri
Ethereum’un geleceği, kripto para piyasasındaki genel eğilimlere ve Ethereum’un kendine has teknik gelişmelerine bağlı olarak oldukça iyimser tahminlerle değerlendiriliyor. 2025 yılı için, Ethereum’un fiyatı 6,553.82 dolara kadar çıkabileceği öngörülüyor. 2030 yılına gelindiğinde ise, bazı analizler Ethereum’un fiyatının 30,000 ile 50,000 dolar arasında olabileceğini tahmin ediyor. Bu tahminler, Ethereum’un DeFi, NFT ve Web3 gelişmelerindeki merkezi rolünün artmasıyla destekleniyor.
Ancak bazı analizler daha temkinli yaklaşıyor ve 2030 yılı için Ethereum fiyatının 3,552.83 dolar civarında olabileceğini belirtiyor. Bu, piyasa doygunluğu veya alternatif blockchain platformlarından artan rekabet gibi faktörlerle ilişkilendiriliyor.
Elinize sağlık gayet güzel bir makale olmuş. Ben de bu siteden öğrenmiştim fakat sizin yazdığınız makale daha açıklayıcı olmuş. Bu arada yatırım yapmak için nasıl bir yol izlemeliyiz şuan? Onunla ilgili makalelerinizi bekliyorum 🙂