Uluslararası Para Fonu (IMF) geçtiğimiz günlerde küresel borç verilerini açıkladı. IMF’ye göre toplam küresel borç son değerlendirmelerde 184 trilyon dolar olarak tespit edildi. Bu değere göre kişi başına düşen borç miktarı, küresel bazda kişi başına düşen ortalama gelirin iki katından fazla: 86.000 dolar. Küresel borç tırmanışa geçerken kripto paraların değişen şartlardaki rolü neler olabilir?
IMF tarafından açıklanan veriler küresel finansal sisteme dair ilgi çekici verileri ortaya koyuyor. Bu verilerin daha ilgi çekici yanıysa ABD’nin toplam küresel borçtaki payı. IMF’ye göre Birleşik Devletler’in borcu küresel borcun %11,4’üne karşılık geliyor.
Şirketlerin borçları, mortgage (gayrimenkul) kredileri, kredi kartları ve öğrenci kredi borçları tarihteki en yüksek seviyelere dayandı. Bazı piyasa analistleri büyük bir balonun oluştuğunu ve bu durumun önümüzdeki yıllarda etkilerini ciddi şekilde gösterebileceğini iddia ediyor. Çoğu uzmana göre yakın gelecekte büyük bir küresel finansal krizin çıkması muhtemel. Böylesi bir krizde yatırımcıların kripto paraları tercih etme ihtimalleri kripto severleri heyecanlandırıyor.
Borçlar nasıl bu kadar hızlı artabildi?
ABD menkul kıymet piyasası 2017 yılı boyunca tarihindeki en iyi ivmelerden birisini yakaladı. Dow Jones 19.762 puandan 25.000’e kadar yükseldi. Bu değerler borsanın %26 oranında yükseldiğini gösteriyor.
Uzmanlara göre ABD piyasaları büyüdükçe hem şirketler hem de bireysel kullanıcılar daha fazla harcamaya ve her türden krediyi çekmeye başladı. Boğa piyasalarında tüketicilerin beklentilerinin artması normal karşılanabilir. Ancak bu durum ABD’deki kredi kartı borçlarının tarihte ilk defa 1 trilyon dolar seviyesini aşmasına neden oldu.