Kripto paraların önemli bir kısmı hafta sonu direnç bölgelerini test etti ve birçoğu bu seviyelerin üzerinde mumlar kapattı. Ancak bugün rüzgar tam tersinden esiyor, Bitcoin (BTC) 48.000 doların altına düştü. Hindistan Merkez Bankası yeni açıklamasıyla CBDC konusuna değindi.
Hindistan Merkez Bankasından Yeni Açıklama!
Bugün yayınlanan bir raporda Hindistan Merkez Bankası, CBDC’nin faydalarını ve Hindistan’daki olası geleceğini ortaya koydu. Kripto paralarla alakalı yasal düzenlemeyi erteleyen Hindistan dünyanın geri kalanına ayak uyduruyor ve dijital itibari para biriminin avantajlarını araştırıyor.
Raporda blockchain tabanlı para birimi açıkça övülüyor:
“Temel biçiminde, bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC), fiziksel nakit paraya güvenli, sağlam ve kullanışlı bir alternatif sunar. Çeşitli tasarım seçeneklerine bağlı olarak, bir finansal aracın karmaşık biçimini de alabilir”.
Hindistan Merkez Bankası’nın da verimli sınır ötesi ödemeler için CBDC’lerin lehine tartıştığı yer burasıdır. Bu nedenle yakın gelecekte CBDC konusunda daha somut adımlar atıldığını görebiliriz.
Ayrıca, RBI‘nin 28 Aralık tarihli Eğilim ve İlerleme Raporu’nda önemli bir detay var.
“Makroekonomik politika yapımı üzerindeki dinamik etkisi göz önüne alındığında, temel modelleri başlangıçta benimsemek ve para politikası ve bankacılık sistemi üzerinde minimum etkiye sahip olmaları için kapsamlı bir şekilde test etmek gerekiyor. İhraç/dağıtımın büyüklüğünü ölçmek, bu tür operasyonları ele almak için en uygun olan uygun temel teknolojinin belirlenmesine de yardımcı olacaktır”.
Hindistan bireysel bankacılık müşterileri ve kurumsallar için iki ayrı CBDC çalışması yürütüyor. Bunlardan hangisinin pilot uygulamaları önce başlayacak bilinmiyor.
Hindistan ve Kripto Paralar
Hindistan Parlamentosu’nun yakın zamanda sonuçlanan Kış Oturumu, RBI’nin e-rupi planlarını gün ışığına çıkardı. Merkez bankasının Parlamentoya bir CBDC önerisi sunduğunu biliyoruz. Ve Merkez Bankası Dijital Para Birimi’ni Hintli kullanıcılara tanıtmak için “aşamalı bir uygulama stratejisi” üzerinde çalıştığı açıklanmıştı.
Raporlarda, bunun banknotların kapsamının finansal piyasada fazla kesintiye uğramadan genişletilmesine izin vermek için yapıldığı belirtildi. Ancak bu açıklamalar RBI’nin Bitcoin gibi özel kriptolara karşı sert duruşunun arkasından geliyor. Çin’in CBDC sürecine benzer şekilde dijital rupi’nin hayata geçirilmesiyle yeni bir yasak dalgasının başlaması şaşırtıcı olmaz. Çin’in izlediği strateji artık CBDC’leri kripto para endüstrisi için bir tehdit haline getirdi.