Kripto para yatırımcıları için yıllardır ABD merkezli düzenleyici baskı inovasyonu büyük ölçüde baltaladı. Bu durum Trump’ın göreve gelmesiyle değişmeye başlasa da kimsenin elinde olmayan sihirli değnek regülasyonların zamanla, kademeli olarak oluşacağı gerçeğini yüzümüze vuruyor. Bu açıdan GENIUS oldukça önemli.
ABD ve Web3
ABD teknoloji alanında birçok yeniliğin doğduğu yer oldu ve gücünü büyük ölçüde buna bağlı. İnovasyonun merkezi oluşu onun internetin 2.0 çağındaki mevcut gücüne ulaşmasını sağladı. Dünyanın en büyük telefon markası orada, sosyal medya devleri orada ve altyapı sağlayıcılar orada.
Ancak konu Web3 yani internetin devam eden dönüşümü olduğunda ABD büyük ölçüde geride kaldı. 2023 yılında Avrupa Birliği kapsamlı bir kripto para birimi düzenlemesini kabul etti. Kapsamlı biçimde birçok konuda regülasyonlar devreye girdi. Çin yıllardır ABD dolarına karşı kendi dijital yerel para birimini güçlendirmek için çabalıyor. BAE büyük teşviklerle dünyanın WEB3 merkezi olma yolunda ilerliyor. ABD ise Biden döneminde tüm bunları sadece izliyordu. Buna rağmen Ripple $2.40, Solana gibi birçok devi doğuran ABD inovasyonu şimdi bunların hızla büyüdüğü dönem için gerekli ortamı oluşturmak zorunda.
ABD Kripto Para Yasası
Senatörler Bill Hagerty, Cynthia Lummis ve Tim Scott iki partinin desteğini almasını umdukları, stablecoinleri de ilgilendiren Ulusal İnovasyonu Yönlendirme ve İnşa Etme (GENIUS) Yasası’nı duyurdu. Stabilcoin ihraç edenleri sıkı rezerv gerekliliklerine tabi tutarak tüketicileri korumayı amaçlayan bu yasa Web3’ün en önemli yapıtaşlarından olan itibari para birimine bağlı tokenleri yasal zemine oturtuyor.
ABD’nin kripto para alanında inovasyonu desteklemek için atması gereken ilk ve en önemli adımlardan biri stablecoinlerin yasal çerçeveye alınması. Bu aynı zamanda doların küresel rolünü de sağlamlaştıracağından oldukça önemli. Tasarı son derece riskli olan ve LUNA-UST olayında tecrübe ettiğimiz algoritmik stablecoinlerin ihracını yasaklıyor.
Yasa dışı amaçlarla kullanımlarını ele almak için, onaylanmış stabilcoin ihraççılarının ABD kara para aklamayı önleme ve yaptırım kurallarına uymalarını zorunlu hale getiriyor. Bu aynı zamanda stablecoinler etrafında dönen FUD’ları da ortadan kaldıracak önemli bir dönüm noktası.
Son olarak, tasarı, bir stablecoin ihraççısının iflas etmesi durumunda yatırımcılar için koruyucu mekanizma ve prosedürleri de ortaya koyuyor. Genel çerçevede iki partinin desteğini alması muhtemel tasarı sınırlı vakit varken erken aşamada stablecoinlerle ilgili belirsizlikleri ortadan kaldıracak.