Çin Halk Bankası (PBoC), kripto piyasasına yönelik düzenlemeler oluşturmak için dünya çapında bir çaba çağrısında bulunduğu son finansal istikrar raporunda kripto para varlık düzenlemesi ve merkezi olmayan finans (DeFi) ile ilgili konuları ele aldı. Çin Merkez Bankası yeni finansal istikrar raporunda kripto para varlıklarına ayrı bir bölüm ayırarak sektörün farklı ülkeler tarafından ortak çabalarla düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
Çin’den Dikkat Çeken Rapor
22 Aralık’ta yayınlanan raporda kripto para piyasasının küresel finans sisteminin %1’ini oluşturduğu ve geleneksel finans sektörü ile bağlantısının sınırlı olduğu belirtildi. Blockchain gazetecisi Colin Wu‘ya göre PBoC’nin en son finansal istikrar raporu ilk kez kripto varlıklarına ayrı bir bölüm ayırdı. Raporda merkez bankası, düzenleyici arbitrajdan kaçınmak için dünya çapındaki hükümetleri aynı iş, aynı riskler, aynı denetim yaklaşımını uygulamaya çağırdı.
Rapor, kripto para birimi düzenleme arbitrajından kaynaklanan bir dizi potansiyel riske atıfta bulunarak hacker saldırılarına karşı güvenlik açıklarına, piyasa manipülasyonuna ve DeFi hükümet mekanizmalarıyla ilgili endişelere atıfta bulundu.
PBoC özellikle Terra ekosisteminde yaşanan çöküş süreci ve 2022’de FTX borsasının iflasından bahsederek, yasal düzenleyici parçalanmayı yönetme ve denetim arbitrajını ortadan kaldırma ihtiyacını vurguladı. Çin’in küresel toplumu kripto para sektörünü ortaklaşa düzenlemeye teşvik etme hamlesi, Çin hükümetinin kripto sektörüne yönelik büyük bir yasak getirmesinden birkaç yıl sonra geldi.
Çin’den Kripto Piyasasına Yönelik Adım Gelebilir
2021 yılında PBoC, Çin’de kripto varlık kullanımına karşı mücadele tedbirlerini resmen açıklamış ve ülkedeki kripto faaliyetlerini engellemek için daha güçlü departmanlar arası koordinasyon için bastırmıştı. Neredeyse tüm kripto işlemlerini ve kripto para madenciliğini kapsayan yasağa rağmen, Çin, büyük bir kripto madenciliği merkezi olmaya devam etti.
Animoca kurucu ortağı Yat Siu gibi bazı sektör yöneticilerine göre Hong Kong’un kripto piyasasını hızlı benimsemesi, Çin’de kripto piyasasına yönelik düzenlemesinde ileriye dönük bazı büyük hamleler anlamına gelebilir. Öte yandan diğer yerel yöneticiler Çin’in kripto duruşunun Hong Kong’daki kripto dostu hamlelerle hiçbir ilgisi olmadığına inanıyor.