Şaşalı tanıtımlar yapmadan, büyük reklam kampanyaları düzenlemeden sessiz sakin, deyim yerindeyse kulaktan kulağa büyüyen bir proje: Ethereum $3,677.8 Towers… Bu projeden 2 ay önce bu yazımızda sizlere detaylı bir şekilde bahsetmiştik.
Ethereum Towers’ı kısaca 1 topluluk, 101 katlı 2 kule ve 4.388 apartman dairesinden oluşan dijital gayrimenkul projesi olarak tanımlayabiliriz. Ancak bu projede önemli olan NFT’nin ve metaverse’ün iç içe geçmiş olması… Projede her biri 101 kattan oluşan 2 gökdelen bulunacak ve kat malikleri proje ile ilgili tüm kararlarda söz sahibi olacak. Buna ek olarak proje çoktan kendi topluluğunu oluşturmaya başladı. Hatta oluşturdu ve gerçekten hedeflendiği gibi kaliteli bir topluluk bir araya geliyor.
Geçtiğimiz günlerde projenin en nadir dairelerinden olan “Penthouse Daire”lerden bir tanesi 25 ETH (100 Bin USD) karşılığında alıcı buldu. Sadece bu durum bile, projeye güvenin hangi ölçüde olduğunun ispatı gibi. Yapılan açıklamaya göre 1. Kuledeki Penthouse daireler sabit bir fiyatla 25 ETH e satılacak. Ayrıca bu dairelerin topluluk nezdinde ayrıcalıkları olacak. Projenin en değerli NFT si olan bu dairelerden her kulede sadece 16 adet yer alıyor.
Web sitesi dahi çok kısa süre önce açılan bu projenin Lightpaper’ı geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Lightpaper’ın önemli noktalarını sizin için derledik.
Ethereum Towers’ın Çözüm Getirmek İstediği Konular
Lightpaper’da yapılan açıklamalara göre Ethereum Towers, yakın zamanda kullanıcılar ile buluşacak olan Ethereum Worlds Metaverse‘de yer alacak. Bu metaverse’de kullanıcılara ait 4.388 daire ve çeşitli ortak alanlar bulunacak.
Ethereum Towers’da heyecanlandırıcı olan şeylerden biri de kullanıcıların NFT’ler şeklinde sahip olacakları dairelerini istedikleri gibi dizayn edebilecek olmaları. Bu NFT’ler Ethereum ağı üzerinde olacak ve ERC-721 token’ı şeklinde sunulacak. Ayrıca yapılan açıklamalara göre kullanıcılar sürekli yenilenen mobilya ve aksesuar marketine de erişim hakkına sahip olacaklar. Tüm bu mobilya ve aksesuarlar da yine NFT’ler şeklinde sunulacak ve böylece kullanıcılar aldıkları eşyaların tam sahipliğini elde etmiş olacak.
Bunlara ek olarak Lightpaper’da yapılan açıklamalara göre Ethereum Towers ekibi, kullanıcılara gerçek bir online sosyal deneyim sunmayı hedefliyor. Kullanıcılar, Ethereum Towers’daki dairelerinde ve ortak alanlarda diğer kullanıcılar ile etkileşime girebilecekler. Bu etkileşimler sayesinde kullanıcıların aidiyet duygusu edinmesi, sosyalleşmesi ve belki de gerçek hayatta hiç karşılaşamayacakları kişiler ile dostluklar kurmaları bekleniyor. Yani Ethereum Towers’da komşularınızı evinize davet edebilir ya da ortak alanlarda yeni arkadaşlıklar kurabilirsiniz.
Öte yandan Ethereum Towers ekibi, bugüne kadar elde ettikleri başarılar dolayısıyla da heyecanlı olduklarını ve 2022 yılında piyasaya sürülecek metaverse ile birlikte, bu yeni gelişen alanda devrim yaratmayı dört gözle beklediklerini ifade ediyor.
Son zamanlarda yaşanan küresel gelişmeler ile birlikte insanlar bir toplulukla iletişime geçmek, sosyalleşmeyi sağlamak ve yeni insanlarla tanışmak konusunda çıkmaza girdiler. Her ne kadar Web3, NFT’ler, sosyal medya ve metaverse bu çıkmazı çözmeye çalışsa da Ethereum Towers ekibine göre bu noktada hala kopukluklar ve izole edilmiş gruplar var. Bu durumun da bazı toplulukları yabancılaştırabileceği ve mevcut sorunları çözmek yerine yeni sorunlar yaratabileceği düşünülüyor.
Bu noktada Ethereum Towers ekibi, tüm bu toplulukları tek bir metaverse evreninde toplamayı hedefliyor. Yapılan açıklamalara göre platform, çok çeşitli topluluklara ve özellikle NFT topluluklarına merkezi olmayan bir “topluluk merkezi” sunacak.
Ethereum Towers, daire sahiplerinin, sanki gerçek bir dünyadaymış gibi etkileşime gireceği bir ortam tasarlıyor. Ethereum Towers ekibi, ortak yaşam alanının işlevsel yönlerini arttırırken ortak yaşamın bir modeline öncülük ederek dijital metaverse fikrini değiştirmeyi amaçlıyor. Bununla birlikte, sürekli genişleyen bu dijital ekosistemde tek bir ürüne entegre edilebilecek dört temel fırsat belirlenmiş.
- Temel fırsat: Özel bir metaverse ekosisteminde gerçek dijital mülkiyetin oluşmasını sağlamak.
- Fayda fırsatı: Yardımcı kaynaklara diğer metaverse’lerden daha yakın bir ekosistem oluşturmak.
- Sosyallik fırsatı: Farklı toplulukları oluşturan görünmez sınırların ortadan kaldırılması.
- İftihar fırsatı: Başkalarıyla tanışmak, etkileşim kurmak ve elinizdeki NFT bazlı dijital öğe sahipliğini görüntülemek için merkezi olmayan bir yer tasarlamak.
Ethereum Towers Tasarımı
Ethereum Towers aslında gerçek hayattaki tanıdık alanlara benzer bir konumda bulunacak ama yapılan açıklamalara göre bu konumun mükemmel olması hedefleniyor. Ayrıca Ethereum Towers ekosistemindeki özellikler ile gerçek dünya arasında birçok paralellik kurulacak. Örneğin; Ethereum Towers metaverse’ünde, gerçek hayattaki gibi yapılar, doğal bir çevre ve apartmanlar olacak.
Bununla birlikte Lightpaper’da yapılan açıklamalara göre Ethereum Towers’ın tasarımı, onu gerçek dünyadan ayıran ince fütüristik unsurları da yansıtıyor. Ortam ise sürükleyici, ilham verici, lüks ve tatil havasında olacak.
Bahsi geçen kuleler, sürekli büyüyen ve sonsuz bir manzaranın merkezinde yer alacak ve Ethereum Towers; Ethereum Worlds, LLC’nin ilk büyük hamlesi olacak. Ancak gelecekte tüm kullanıcılar için heyecan verici olması ve sosyal dinamik bir deneyim sağlamak için geliştirmeler de olacak.
Bunlara ek olarak Ethereum Towers yukarıda da belirttiğimiz gibi pek çok farklı alandan insanı bir araya getirmeyi hedefliyor. Örneğin; sanatçılar, koleksiyonerler, eğitmenler, yatırımcılar ve öğrenciler bu ekosistemde yer alacak.
Kat Planları ve Apartmanlar
Lightpaper’da yapılan açıklamalara göre Ethereum Towers’da üç farklı daire yapısı bulunacak ve bunlar iki kat planında da yer alacak:
- 1. ve 99. katlar arasındaki daireler: Her katta 20 standart daire ve 2 lüks daire bulunuyor.
- Penthouse katları (100. ve 101. katlar): Her katta 8 adet penthouse bulunuyor.
Daire Tipleri:
- Standart daire: Bu daireler kulelerin %90,24’ünü oluşturuyor. Her bir kulede 1980 adet bulunan bu daireler 1. ile 99. katlar arasında yer alıyor.
- Lüks daire: Bu daireler, standart dairelerden yaklaşık olarak 2,5 kat daha büyük ve 1. ile 99. katlar arasında bulunuyor. Kulelerin %9,02’sini oluşturan daireler, her bir kulede 198 adet bulunuyor.
- Penthouse daire: Bu daireler lüks bir daireden 2 kat daha büyük ve her bir kulede 16 adet bulunuyor. 100. ve 101. katlarda bulunan bu daireler kulelerin %0,73’ünü oluşturuyor.
Ortak alanlar ise 3 kısımdan oluşacak:
- Kullanıcıların blok zincir, NFT’ler vb. ile ilgili çeşitli konularda bilgi edinebilecekleri bir blok zinciri öğrenme merkezi
- Kullanıcıların yeni sanatçılar ve fotoğrafçıları keşfedebileceği bir sanat galerisi
- Kullanıcıların çeşitli gerçek dünya markalarını ve dijital markaları keşfedip satın alabilecekleri bir alışveriş merkezi
Ethereum Towers Ekibi ve Yol Haritaları
Ethereum Towers’ın arkasında da güçlü bir ekip olduğunu görüyoruz. Projenin CEO koltuğunda oturan Jason aynı zamanda Ethereum Towers LLC’nin de kurucusu ve yirmi yılı aşkın bir yazılım deneyimi bulunuyor. 2021 yılında NFT’ler ile ilgilenmeye başlayan Jason, Eylül ayında da Ethereum Towers projesini başlattı.
Projenin COO koltuğunda ise Shane var. İşbirlikleri, ortaklıklar ve topluluk gelişiminden sorumlu olan Shane, son 11 yıldır profesyonel olarak yazılım alanında bulunuyor. Shane, NFT’ler ve metaverse alanında sonsuz bir tutkuya sahip olduğunu ifade ediyor.
Bunlara ek olarak Brandon CPO (Baş ürün sorumlusu) olarak görev yaparken Emma da Kültür ve Etkinlik Direktörü olarak projede yer alıyor.
Tüm ekip üyeleri ile ilgili daha detaylı bilgiye discord kanalları üzerinden ulaşabilirsiniz.
Brandon aynı zamanda ürün geliştirme ve teslimat, yaratıcı operasyonlar ve pazarlama konularında geniş deneyime sahip olan 7-figures’ün de kurucusu ve CEO’su olarak görev yapıyor. Emma ise yenilikçi davranışsal destek ve sağlık çözümleri sunmak için çocuklar, sporcular, aileler, okullar, işletmeler ve büyük kar amacı gütmeyen kuruluşlarla çalışan bir psikolog olarak 14 yılı aşkın deneyime sahip.
Ethereum Towers’ın yol haritasına gelince; 2021’in dördüncü çeyreğinde, yani içinde bulunduğumuz dönemde projenin temellerinin atıldığını, topluluk ilişkilerinin oluşturulduğunu, mimari varlıkların ortaya çıktığını, metaverse araştırmalarının yapıldığını, lansman öncesi finansman üzerinde çalışıldığını ve teknolojik gelişim çalışmalarının yürütüldüğünü görüyoruz.
Ethereum Towers 2022 yılının ilk çeyreğinde resmi lansmanını yapmayı planlıyor. Buna ek olarak ilk çeyrek planları arasında, metaverse tasarımının yapılması, token ekonomisinin üretimi ve token lansmanı, ticari ortaklık stratejilerinin geliştirilmesi ve oyun içi varlıkların üretilmesi bulunuyor.
2022 yılının üçüncü ve dördüncü çeyreğinde atılması planlanan adımları ise şu şekilde sıralıyorlar:
- Metaverse MVP lansmanı
- Oyun içi varlık lansmanı
- Entegre market yeri MVP’si
- Metaverse MVP geri bildirim döngüsünün oluşturulması
- Metaverse etkinlikleri lansmanın yapılması
- Ethereum Worlds büyüme aşamalarının araştırılması
- Metaverse MVP+ lansmanı
- Entegre maketalace MVP+ lansmanı
- Ethereum Worlds büyümesinin adımlarının atılması
Tüm bunlara bakıldığında Ethereum Towers’ın gerek ekibi, gerek attığı adımlar gerekse de gelecek planları ile sağlam bir şekilde ilerlediği ifade edilebilir.
Ethereum Towers ekibi 1. Kulenin yarısını erken dönem üyelerine ve işbirliği içine girdiği diğer NFT topluluklarına ücretsiz olarak dağıtma stratejisini belirlemiş. Bu ilk etapta kulağa garip gelebilir, ancak bu strateji topluluğun organik olarak gelişmesine ve projeye olan inancın gün geçtikçe güçlenmesine sebep olmuş durumda. NFT dünyasında önemli bir değerlendirme kıstası olan FP’ı (Floor Price) 0.3 ETH civarında gezen projenin topluluk tarafından benimsendiği buradan anlaşılıyor. Zira ücretsiz olarak alınan bir NFT yi 0.3 ETH altına satmayan bir topluluk güçlü bir benimsemeye sahip demektir.
Son olarak size ufak bir detaydan bahsetmek istiyorum. Ethereum Towers projesinde yer alan daireler, ilerleyen dönemlerde topluluk içi bir token ekonomisine dâhil olacak. Daireler bulundukları kata göre belli bir çarpanda düzenli token geliri elde edecekler. Proje ekibi tarafından vurgulanan bu detaya göre alt katlarda yer alan daireler üst kattakilerden daha yüksek oranda gelir elde edecekler. Bu nedenle elde tutulan NFT ne kadar alt katta yer alıyorsa o kadar değerli olacak. Aslında gerçek hayattakinin tersi bir durum işlenmiş burada. Metaverse evrenlerinin gerçek hayata bir alternatif oluşturma hayali olan bu dönemde bu karar çok da sorgulanmamalı. Zaten proje sahipleri de üst katlarda izlenecek bir manzara olmadığı için böyle bir karar aldıklarını şakayla karışık dile getirmişler.
Proje ile ilgili Resmi Linkler:
Twitter – Discord – OpenSea – Facebook – Websitesi