Türk vatandaşlarının kripto para birimlerine büyük bir ilgi gösterdiğini ve farklı sebeplerle olsa da ülkemizde geniş bir kripto para yatırımcısının bulunduğunu rahatlıkla ifade edebilirim. Bazı yatırımcılar Bitcoin’in ve kripto para birimlerinin gerçekten geleceğin ekonomisini oluşturacağını düşündükleri için ekosisteme dahil olurken, bazı yatırımcılar kripto para birimlerini enflasyondan korunma aracı olarak görüyor. Bilindiği gibi hem artan enflasyon hem Türk Lirasının günden güne değer kaybetmesi vatandaşları daha riskli de olsa diğer varlıklara yönlendiriyor.
Buna ek olarak bazı yatırımcıların da sadece hızlı yoldan zengin olma hayalleri ile kripto para ekosistemine adım attığı görülüyor. Ben buna çevremde de, gelen mesajlar ve yorumlarda da sıklıkla rastlıyorum. Aslında bu durum, yapılan bir araştırma tarafından da gözler önüne seriliyor.
Türklerin Shiba Inu Hayranlığı
Coindesk’te elde edilen verilere göre Türk vatandaşları, Bitcoin’i bir değer deposu olarak değerlendirmek yerine, Shiba Inu (SHIB) ya da Tether’e (USDT) yatırım yapmayı tercih ediyor. Aslında USDT yatırımının dolar yatırımından pek bir farkı olmasa da yatırımcının kripto para kullanıyor olması önemli bir durum.
Buna ek olarak yatırımcıların Bitcoin yerine Shiba Inu’yu tercih etmesi dikkat edilmesi gereken bir durum olarak nitelendirilebilir. Kripto borsası Binance’deki BTC/TRY işlem çiftindeki hacim Kasım ayında 918 milyon dolara ulaşırken, SHIB/TRY paritesindeki hacim 5,26 milyar dolara ulaştı. Dolayısıyla Türklerin SHIB ile Bitcoin’den 5 kat daha fazla işlem gerçekleştirdikleri görülüyor. Bunun yanında USDT/TRY çiftinin hacmi de 5,58 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.
Tüm bu veriler göz önüne alındığında, piyasadaki son düşüşün ardından kripto para piyasasındaki Türk yatırımcıların Bitcoin konusunda ya çekimser kaldıkları ya da HODL mantığını benimsedikleri ifade edilebilir.
Buna ek olarak Shiba Inu’ya olan bu büyük ilgi Türk yatırımcının risk iştahının yüksek seviyelerde olduğunu gösteriyor da olabilir. Ancak bu noktada unutulmaması gereken bir durum var: Şaka coin’lerin hala hype’ı çok yüksek ve yükselişleri gibi düşüşleri de gerçekten etkileyici olabiliyor. Dolayısıyla eğer bir şaka coin yatırımı yapacaksanız naçizane bir tavsiyem olacak: Kaybettiğinizde üzülmeyeceğiniz miktarlarla yatırım yapın. Aslında bu durum her varlık yatırımı için geçerli. Çünkü yatırım; kişinin ihtiyacı olmadığı para ile attığı bir adımdır. Yeni ev kirası ile, kredi ile, araba satarak ya da ev satarak yatırım yapılmaz.
Neden Tether Tercih Ediliyor?
Toronto merkezli kripto platformu FRNT Financial’ın veri ve analitik başkanı Strahinja Savic konuyla ilgili yaptığı açıklamalara göre Türk yatırımcılar, dolar yatırımı yapmak için USDT’yi tercih ediyor olabilir.
Öte yandan Hollanda’da yaşayan ve bir kripto para yatırımcısı olan Ercan Bozoğlu’da konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, hem USDT gönderiminin ucuz ve hızlı olduğu hem de spot ve vadeli işlem piyasalarında kullanabildiği için Tether bulundurduğunu ifade ediyor. Buna ek olarak yatırımcı, Türk yatırımcıların daha fazla kar aldıkları için değeri düşük değerli altcoin’lere yatırım yaptıklarına da değiniyor.
Türk Kripto Para Yatırımcısının Profili
Aslında Türk vatandaşları içinde bulunduğumuz şartlar sebebiyle gerçekten gelir edebilecekleri her alanda yer almaya çalışıyor. Bu noktada kripto para birimlerinin ön plana çıkıyor olması ise beni hiç şaşırtmıyor. Örneğin; bu yılın ilk on ayında herhangi bir dönemde kripto para yatırımı yapan kişi, eğer yatırımlarını yabancı borsalar üzerinden ve dolar işlem çiftlerinde yaptıysa, kripto para birimlerinde yaşanan düşüşe rağmen muhtemelen zararda değildir. Hatta TL bazında karda bile olabilir.
Buna ek olarak ben Türk kripto para yatırımcısında farklı profillerin oluştuğunu görüyorum:
- “Kripto para bir gecede zengin ediyormuş” düşüncesi ile deyim yerindeyse ne var ne yok bodoslama yatırım yapanlar. Çoğunlukla bu kesim kripto para yatırımını, “kripto oynadım” şeklinde nitelendiriyor.
- Kripto para yatırımını sadece arkadaşlarının ve fenomenlerin tavsiyesine göre şekillendirenler. Bu kesim de genellikle herhangi bir kayıpta direk tavsiye aldığı kişiyi ya da fenomeni suçluyor.
- Kripto para yatırımı yapmadan önce piyasada araştırma yapan, bilen kişilere danışan ve yatırımını nispeten kendi yöneten kişiler.
- Kripto para yatırımı yapmadan önce detaylı araştırmalar yapan, analiz öğrenen, projeleri araştıran ve yatırımlarını tamamen kendi şekillendirenler ve dolayısıyla tüm sorumluluğu alma cesareti olan yatırımcılar. Ben bu kesimi bilinçli yatırımcı olarak değerlendiriyorum.
- Daha önce farklı piyasalarda yatırım yapmış olan, deyim yerindeyse artık işinin piri olan ve hepimizin çok şey öğreneceği profesyonel yatırımcılar.
Ancak içinde bulunduğumuz ekonomide hiçbir profili suçlayamıyorum. Her zaman yazılarımda tavsiyelerde bulunuyorum, mutlaka araştırmanızı yapın diyorum, kulaktan dolma bilgiler ile tüm paranızı tek kripto paraya yatırmayın diyorum… Ama artık insanların gelir elde edebilecekleri her alanda şanslarını denediklerinin de farkındayım…