Twitter’da “DriftwoodPalace” adlı anonim bir analistin paylaştığı veriler, Bitcoin’in (BTC) 2020 yılı performansını diğer geleneksel para birimleri karşılaştırdı. Veriler, BTC’nin dünyanın başlıca para birimleri karşısında %50 ile %128 arasında bir artış gösterdiğini ortaya koyuyor.
Bitcoin ve Geleneksel Para Birimleri
Bitcoin, genellikle yüksek enflasyon oranlarıyla, devalüe olan para birimlerine karşı önemli ölçüde daha iyi performans gösterdi. Örneğin, Arjantin pesosu 2019’da %53,9 enflasyon oranı ile 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yazının sonunda da görülebileceği gibi Bitcoin’de Arjantin pesosu karşısında 2020 yılında %103’ün üzerinde değer kazandı.
Bunların yanı sıra Brezilya lirası karşısında %128,4 artış yakalayan Bitcoin, ABD dolarına karşı %56 artış elde ederken ve euro karşısında da %69 değer kazanmış oldu.
Bununla birlikte ülkemizin yerel para birimi TL karşısında da Bitcoin’in 2020 yılında %106.5 değer kazandığını görüyoruz. Zaten Bitcoin henüz kendi rekorunu kırmamışken TL karşısında bu yıl 92.000 doları görerek bir rekora imza attı.
Öte yandan Venezuela bolivarı da kontrolsüz enflasyon oranlarının ortasında Bitcoin’e karşı değer kaybeden geleneksel para birimlerinden biri oldu. Latin Amerika’daki birçok ekonominin istikrarsız doğası nedeniyle Bitcoin Latin Amerika ülkelerinde git gide popüler hale geldi ve değer kaybeden ülkelerin para birimlerine karşı değer kazanmış oldu.
Bitcoin ve Enflasyon
2020’nin başından bu yana, milyarder Paul Tudor-Jones gibi önde gelen Wall Street yatırımcıları Bitcoin’i enflasyona karşı potansiyel bir koruma yatırımı olarak değerlendirdiklerini açıkladılar ve BTC yatırımı yapmaya başladıklarını dile getirdiler. Ayrıca ABD’de milyar dolarlık halka açık bir şirket olan MicroStrategy de yakın zamanda birincil hazine varlığı olarak 250 milyon dolar değerinde Bitcoin satın aldı.
Bunların yanında Bitcoin’in yıllardır tüm küresel para birimlerine karşı gösterdiği güçlü performans, BTC‘nin bir değer deposu olarak değerlendirilmesine yol açıyor. Örneğin Mart ayında yaşanan ve bütün piyasalarda görülen çöküşün ardından Bitcoin 3.800 dolardan 12.400 dolara kadar yükselerek hızlı bir toparlanma sergiledi. Analistlerin açıklamalarına göre ise o dönemde düşüş gösteren çoğu varlık kayıplarını tam anlamıyla geri alamadı, ancak Bitcoin Mart çöküşünden hemen önceki fiyatların bile üstüne çıkmayı başardı.
Bitcoin ve Ekonomik Belirsizlik
BTC’nin pozitif fiyat trendine ve rezerv para birimlerine karşı güçlü performansına dayanarak stratejistler, Bitcoin’in mevcut ekonomik belirsizlik ortamında gelişmeye devam edebileceğine inanıyor. Örneğin; CoinShares Strateji Başkanı Meltem Demirörs konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, “Peki, Bitcoin ekonomik döngüde nerede oturuyor? Ekonomik belirsizlik ve doların zayıf olduğu dönemlerde, Bitcoin’in altınla aynı şekilde fayda sağlaması muhtemeldir.” ifadelerini kullanmıştı.
Aslında basit bir şekilde düşünürsek; günümüzde Türkiye’nin para birimi TL de olmak üzere birçok para biriminin değer kaybettiğini görüyoruz. Bunun karşısında en büyük düşüşler de dahi kendini toparlayan bir varlık bulunuyor. Dolayısıyla bir tarafta değer kaybeden para birimleri bir tarafta da değeri artan bir varlık bulunurken Bitcoin’in geleneksel para birimlerine karşı değer kazanıyor olması çok da şaşırtıcı değil.