Bitcoin $98,087’in altında yatan ve Bitcoin sisteminin çalışmasını sağlayan teknoloji Blockchain’dir. Yani Blockchain, Bitcoin protokolünün bir nevi omurgası ve sistemi bir arada tutan yapıştırıcıdır.
Blockchain Nedir Kısaca
Basit şekilde açıklayacak olursak, şeffaf ve dağıtık, halka açık bir muhasebe defteridir. Blockchain sayesinde ağda yapılan her işlem takip edilebilir. İşlemlerin ve transferlerin tamamı madenciler tarafından onaylanır ve hepsinin işlem tarihi net bir şekilde bellidir.
Blockchain Nasıl Çalışır Ne İşe Yarar
Bu konu için özel olarak tasarlanan cihazlar (ASIC) ile çalışan madenciler matematiksel bulmacaları çözmek için yarışırlar. Her çözülen bulmaca karşılığında ise bir miktar Bitcoin ödülü kazanırlar. Aynı zamanda bu işlemle beraber Blockchain üzerine, görülebilir ve doğrulanabilir, tamamlanmış işlemlerden oluşan bir “blok” eklenmiş olur. Bir blok zincire eklendikten sonra döngü tekrarlanır ve bilgisayarlar bu zor problemleri çözmek için yarışmaya devam ederler.
Blockchain üzerindeki her işlem tamamen şeffaftır ve sistem günlüğüne anında kaydedilir. Herkes, istediği herhangi bir işlemin genel anahtarını görebilir. İsteyen herkes en başa kadar gidebilir ve oluşturulan ilk bloktaki ilk işlemi dahi görüntüleyebilir. Bu ilk blok ise “Genesis Block” olarak adlandırılır.
Blockchain Teknolojisi ile Neler Yapılabilir
İlk blockchain benzeri araştırmaların 1990’lı yıllarda başladığı söylenebilir. 2000’li yıllarda ise artık ortaya çıkmaya hazırdır. Blockchain çoğu zaman teknoloji olarak adlandırılır ama blockchain bir felsefedir. Merkezi olmayan sistemlerin bugünkü en iyi versiyonu olarak kabul edilmektedir ve neredeyse blockchain ile yapılacakların sınırı yoktur. Aşağıdaki başlıkta bu alanları görebilirsiniz.
Blockchain Kullanım Alanları
Blockchain kullanım alanları; Oy ve Seçim Sistemleri, Nesnelerin Interneti, Para Transferleri, Siber Güvenlik, Değerli Belgelerin Yaratılması ve Saklanması, E-Ticaret ve Dijital Ödemeler, Leasing ve Araç Satışları, Smart Contracts, Tahmin Uygulamaları, Online Müzik Sektörü, Hisse Senetleri ve Borsalar, Sağlık Hizmetleri, Kimlik Yönetim Sistemleri, Kişiden Kişiye Borçlanma ve Dağıtık Yapılı Kredi Sistemleri, Bağış Sistemleri ve Mikro Ödemeler ve Telif Hakları gibi uygulamalardadır. Detaylı bilgi için Blockchain Kullanım Alanları yazımıza göz atabilirsiniz.
Blockchain Güvenilir Mi?
Blockchain’in güvenilirliği kayıtların değiştirilemez olmasından geliyor. Yalnızca finansal alanda değil, tedarik zincirleri, sağlık kayıtları ve lisans kayıtları gibi birçok alanda bir bilgi Blockchain üzerine kaydedildikten sonra o bilgi değiştirilemez oluyor. Çünkü Blockchain’de kayıtlı bilgiler geleneksel sistemlerde olduğu tek bir yerde tutulmuyor. Söz konusu bilgi, belge ya da kayıt dünya üzerinde binlerce bilgisayarda aynı anda kaydediliyor ve herhangi bir saldırganın bu bilgiyi kesin olarak değiştirebilmesi için binlerce sistemdeki bilgiyi değiştirmesi gerekiyor.
Ayrıca Blockchain tek bir merkezden kontrol edilmediği ve bir sahibi olmadığı için de güvenilir olarak nitelendiriliyor. Bu noktada da Blockchain’in şeffaf olması devreye giriyor. Blockchain üzerine kaydedilen tüm işlemler herkes tarafından görüntülenebiliyor ve bu şeffalık da beraberinde güvenilirliği getiriyor. Daha fazla bilgi için Blockchain konusunda bugüne kadar yazılmış en detaylı ve kapsamlı Türkçe makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
Bitcoin’e Giriş
Bitcoin ve diğer kripto paralara giriş yapmak için Binance platformunu güvenle kullanabilirsiniz. Binance; Türkçe dil desteği, düşük komisyon ücreti ve dünyanın en yüksek işlem hacmiyle ön plana çıkmaktadır ve son dönemin en gözde kripto para platformudur.