Bitcoin’in yaratıcısı olan Satoshi Nakamoto, 2009 yılında yayınladığı ve Bitcoin’in çerçevesini anlattığı makalesinde, Bitcoin’i “Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi” olarak tanımlamıştır. Bitcoin’in bugüne kadar yapılan en doğru ve basit tanımının bu olduğu söylenebilir.
Bitcoin, tamamen yeni bir ödeme sistemi olan bir uzlaşma, konsensüs ağıdır. Merkezsiz, eşten eşe ödeme sistemi olan bu dijital ödeme ağında, merkezi otorite ya da aracı kuruluş bulunmaz. Aynı zamanda Bitcoin’in altında yatan teknoloji olan Blockchain, bugüne kadar ortaya çıkmış en önemli ve güvenilir kayıt sistemidir.
Bitcoin’i dijital nakit, kripto para, uluslararası ödeme ağı veya internetin parası gibi birçok şekilde tanımlayabiliriz. Ne şekilde tanımlarsak tanımlayalım, Bitcoin herkesin paraya bakış açısını ve paranın kullanım şeklini değiştiren bir devrimdir. Daha fazla bilgi için Bitcoin konusunda bugüne kadar yazılmış en detaylı ve kapsamlı Türkçe makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
Eşten Eşe Sistem (P2P)
Bitcoin’in güzelliği, işlemleri gerçekleştirmek için hiçbir merkezi sunucuya ya da üçüncü kişilere ihtiyaç duyulmamasıdır. İşlemlerin nihayete ermesinin haftalar veya aylar sürebildiği geleneksel uluslararası para transfer sisteminin aksine, tüm Bitcoin işlemleri eşten eşe (P2P/Peer to peer) ve çok kısa bir zaman içerisinde gerçekleşir.
Blockchain Nedir?
Tüm Bitcoin işlemleri (transferler) “Blockchain” olarak adlandırılan, dağıtık kayıt defteri üzerine kalıcı olarak kaydedilir. Bu dijital defter tüm Bitcoin madencileri ve node’lar (düğümler) arasında paylaşılır ve herkese açıktır. Madenciler ve node’lar transfer işlemlerini doğrular ve ağın güvenliğini sağlar. Madenciler yaklaşık her 10 dakikada bir, içerisinde Bitcoin transfer kayıtlarının olduğu bloklar oluştururlar ve işlemci güçleriyle çalışarak blokları tamamlayıp Blockhain’de kalıcı hale getirirler. Bu süreci gerçekleştirmek için madencilik cihazları elektrik enerjisi harcar. Madenciler bu emek karşılığında Bitcoin (BTC) $91,170 ödülü kazanırlar. Bu ödül şu an için 3.125 BTC’dir.
Kaç Adet Bitcoin Var?
Nakamoto’nun hazırladığı protokole göre Bitcoin sayısı 21 milyon ile sınırlıdır. Yani sonsuza dek çıkarılabilecek Bitcoin miktarı yoktur. Bu da merkez bankalarının, bireylerin ya da hükumetlerin istedikleri zaman Bitcoin “basamayacakları” anlamına gelir. Bu durum Bitcoin ve kripto para felsefesinin en önemli özelliğidir. Bu açıdan bakıldığında Bitcoin, deflasyonel bir para birimidir ve tek başına bir varlık olarak değer kazanması muhtemeldir.
Bitcoin Nasıl Alınır?
Bitcoin ve diğer kripto paralara giriş yapmak için global kripto para borsası Binance platformunu kullanabilirsiniz.
Bitcoin Neden Önemlidir?
Tüm bunların yanında Bitcoin, ekonomide ve teknolojide hala bir deney olarak görülüyor. 1995’te internet’te olduğu gibi Bitcoin’in de potansiyeli ve uygulamaları henüz tam anlamıyla keşfedilmiş değil. Bitcoin yalnızca bir elektronik para mı? Akıllı sözleşmeler ve elektronik paylaşımlar için bir temel mi? Yer altı dünyasının işine yarayacak bir olgu mu, ya da hükumetlerin gücüne meydan mı okuyor? Yoksa ana akım finans düzenine entegre olacak ve fark edilmeden kayıplara mı karışacak? Eğer bu sorulardan en az birinin cevabını ya da nasıl faydalanacağınızı biliyorsanız kripto para alanında büyük kazançlar da elde edebilirsiniz.
Bitcoin Yorum
Bitcoin hakkında yapılan yorumların çoğunluğunun fiyat üzerine olduğunu görüyoruz. Ancak tabii ki Bitcoin’in çözeceği sorunlar ya da getireceği yenilikler üzerine de çok fazla yorum yapılıyor. Bunların yanı sıra Bitcoin’in devrimsel potansiyeli sebebiyle lider kripto para birimini destekleyenler kadar desteklemeyenler de var. Örneğin; tüm piyasada altın destekçisi olarak bilinen Peter Schiff’in Bitcoin ile ilgili birçok olumsuz yorumu bulunuyor.
Öte yandan hem Bitcoin fiyatı hem de Bitcoin’in ne olduğu ile ilgili yorumları göz önünde bulundurmadan önce bireysel araştırmanın yapılması büyük önem taşıyor. Bitcoin ile ilgili yazılan kitaplar ve uzmanların açıklamaları bu konuda yardımcı olabilir.
Bitcoin’in Özellikleri
- Kripto para birimidir. Altın veya gümüş gibi maddesel/fiziki bir karşılığı yoktur.
- Bitcoin bir ağ etkileşimidir. Bir merkezi yoktur. A’dan B’ye para transferi çeşitli algoritma ve protokollerle dijital olarak yapılır.
- İnternet olan herhangi bir noktadan, internet olan herhangi bir noktaya transfer yapılabilir.
- Aracısı, komisyoncusu yoktur. Masraflar aracı olmadığı için çok düşüktür. Sadece transfer işlemini onaylayan madencilere çok cüzzi miktarlarda ödeme yapılır.
- Bitcoin, açık kaynak kodla yazılmıştır ve herkese açıktır. Sistemin sahibi onu kullanan herkestir.
- Tüm ülkelerde kullanılabilir. Gerekli kişisel güvenlik önlemleri (şifre ve bilgisayarı koruma gibi) alındığında, bilgisayarlarda bulunan kripto para cüzdanlarına kimse müdahale edemez.
- Kullanım koşulu, ön sınırlama sözleşmeleri veya şartları gibi sınırlayıcılar veya sözleşmeler yoktur.
- Bitcoin, madencilik denilen bir süreç sonucunda üretilir.
- Üretilecek Bitcoin’lerin bir sınırı vardır. Toplamda 21 milyon adet üretilecektir.
- Üretim hızını ve enflasyonunu kontrol edebilmek için “madencilik zorluk seviyesi” belirli zaman aralıklarında otomatik olarak yapılan hesaplamalar çerçevesinde güncellenir. Bu güncellemeler ağdaki üretim yoğunluğuna göre belirlenir.
- Her kullanıcının dijital bir kripto para cüzdanı vardır. Bitcoin ve kripto paralar bu cüzdanlarda tutulur.
- Bitcoin transferleriniz adreslere özgü bir şekilde dijital bir imza ile imzalanır ve sırayla madenciler tarafından doğruluğu kontrol edilerek onaylanır. Böylece aynı Bitcoin ikinci kez kullanılamaz.
- Bitcoin; TL, USD, EURO gibi birçok para birimine dönüştürülebilir.
- Qr kodu ile mobil ödemeler yapabilirsiniz.
- Bitcoin borsaları hafta sonu ya da tatil günleri durmaz, 7/24 365 gün daima çalışır.
Bitcoin Ne Kadar
Bitcoin henüz çok yeni bir para birimi olduğu için volatilitesi yüksek bir varlık olarak karşımıza çıkıyor. Yani BTC’de fiyat hareketlilikleri hem sık hem de rakamsal olarak büyük olabilir. Dolayısıyla Bitcoin’in ne kadar olduğunu güncel olarak Bitcoin Fiyatı sayfamızdan takip edebilirsiniz.
Bunlara ek olarak Bitcoin, piyasa hacmi bakımından ilk sırada yer alan kripto para birimidir ve dünyada kullanılmaya başlayan ilk coin’dir. Bu sebeple de kendisinden sonra gelen kripto paralar üzerinde bir piyasa hakimiyeti bulunuyor ve çoğu kripto para biriminin Bitcoin fiyatı ile birlikte hareket ettiği düşünülüyor.
Bitcoin Grafiği
Bitcoin grafikleri incelendiğinde fiyat volatilitesi hakkında daha net bir bilgiye sahip olabiliyoruz. Bununla birlikte grafiklerden yola çıkılarak yapılan teknik ve temel analizler de Bitcoin’in fiyat beklentileri hakkında ipucu veriyor. Yatırımcılar ise analistlerin yaptıkları bu yorumlar ve incelemeler sayesinde riskleri an aza indirerek işlemlerini gerçekleştirebiliyor.
Dolayısıyla Bitcoin grafiklerinin incelenmesi ve analizlerinin yapılması özellikle yatırımcılar için faydalı oluyor. Yine de Bitcoin ile ilgili yapılacak her yatırım hareketinde yatırımcının detaylı araştırma yapmasının ve mümkünse Bitcoin grafiklerini incelemesinin büyük önemi bulunuyor.
Bitcoin 2024 Yıl Sonu ve 2025 Yılı Tahminleri
2024 ve 2025 yılları için Bitcoin fiyat tahminleri genellikle oldukça iyimser. Çeşitli analistler ve finansal kuruluşlar tarafından yapılan tahminlere göre, Bitcoin’in değerinde önemli artışlar bekleniyor.
Bitcoin’in 2024 yıl sonu için tahminleri $60,783 ile $95,685 arasında değişiyor. Daha iyimser bir senaryoda ise Bitcoin’in $100,000 seviyesine ulaşabileceği öngörülüyor.
2025 yılı için Bitcoin fiyatı, çeşitli tahminlere göre, $99,975.55 ile $177,384 arasında değişebilir. Bu artış, Bitcoin’in döngüsel doğası ve arz baskısını azaltan Halving olayları gibi faktörlerle destekleniyor.