Bitcoin fiyatı yazı hazırlandığı sırada 70.800 dolara geriledi ve bu düşüş riskinden birkaç saat önce bahsetmiştik. ETF verileri can sıkıcı seviyede kötü geldi ve altcoinlerde kayıplar başlayabilir. Elbette geleceği görmek mümkün değil ancak mevcut eğilim aşağı yönlü risklerin belirginleştiğini gösteriyor. Fakat bu yazıda konumuz farklı, dolandırıcılık tokenlerini ele alacağız.
Dolandırıcılık Altcoinleri
Kripto para çıkarmak/basmak (veya ihraç etmek) birkaç yıl önceden bu yana çok basit bir işe dönüştü. Kendi adınıza veya herhangi bir isimle kendi tokeninizi çok da kod bilgisine sahip olmadan basabiliyorsunuz. Bugünse bu yarım saatten daha az zaman alan bir işe dönüştü. Hatta hazır blockchainleri kendi ağı olarak başlatanlar bile görüyoruz. Bu da birkaç yıl öncesinin token çıkarma işlemi kadar basit bir şey.
Durum böyle olunca dolandırıcıların da sayısı arttı. Artık daha az zeki dolandırıcılar da kolayca yatırımcıları hedefleyen dolandırıcılık tokenleri ihraç edebiliyor. Siber güvenlik firması Blockaid tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma Solana ağındaki coşkudan yararlanan dolandırıcıların ne denli tehlikeli olduğunu hepimize gösteriyor.
Altcoinlerin Yarısı Dolandırma Amaçlı
Blockaid’in kurucu ortağı Ido Ben-Natan iki temel nedenden dolayı dolandırıcıların Solana ağında çok aktif biçimde yatırımcıları hedef aldığını söylüyor. Jupiter ve diğer Solana DeFi (DeFi faaliyeti ve tekil kullanıcılar geçen ay rekor kırmıştı) platformlarında yeni token avına çıkan yatırımcıların sayısı rekor seviyelere ulaşırken bunun ne denli riskli bir kumar olduğundan bahsetmiştik. Ido Ben-Natan şunları söyledi;
“İlk olarak, Şubat ve Mart aylarında meşru meme coin’lerin popülaritesiyle desteklenen ön satış çılgınlığı dolandırıcılar için verimli bir zemin sağladı”.
Dolandırıcıların FOMO’yu istismar ettiğini de söyleyen siber suç uzmanı meşru işlemleri taklit etmek ve aldatıcı web siteleri oluşturmak gibi sofistike taktiklerle yatırımcıların tuzağa daha kolay çekildiğini söylüyor. Birçok kez uyardığımız üzere yatırımcıların piyasaya yeni sürülen ve hiçbir amaca hizmet etmeyen tokenlere karşı çok daha şüpheyle yaklaşması ve yatırdıkları parayı kaybetme ihtimallerinin yüksek olduğunu bilmeleri gerekiyor.
Diğer taraftan Solana ağındaki çılgınlık insana saygı anlamında da berbat bir hal aldı. Ağdaki saldırgan ve ırkçı temalara sahip meme coinlerin ortaya çıkışı Camila Russo için dolandırıcılar kadar tehlikeli;
“Irkçı meme coin’lerden tutkuyla nefret ediyorum, ancak herkesin izinsiz blockchain’ler üzerinde istediği token’ı çıkarabileceği gerçeğini seviyorum. Merkezi platformların bu tokenları istedikleri gibi filtreleme, listeleme ve listeden çıkarma hakkına inanıyorum”.
Uniswap kurucusu Hayden Adams da DeFi platformlarının bu tarz tokenleri engelleme hakkı olduğunu ve bunu kullanmaları gerektiğini savundu.