Bitcoin fiyatı haftaya yükselişle başladı ancak bunun oldukça fazla nedeni var ve işler hızla tersine dönebilir. 71.700 doların aşılması olumlu olsa da yazı hazırlandığı sırada 71.700 dolar altı kapanışların devam etmesi olası düşüş riskinin halen küçümsenmeyecek derecede olduğunu söylüyor. Nitekim birkaç dakika önce fiyat 70.800 bandına geriledi.
Kripto Paralar Neden Yükseldi?
Hafta sonu için tahminler zaten olumluydu ve Cumartesi, Pazar günlerinde 70.000 doların test edilebileceğinden bahsetmiştik. Cuma günkü verilere göre yapılan bu tahmin yerini buldu hatta daha fazlası da oldu. BTC 72.797 dolara tırmanırken bazı kripto paralar yüzde 20’yi aşan kazançlar gördü.
Bazıları aceleyle birincil faktör olarak spot Bitcoin ETF girişlerini ana gerekçe olarak görse de bu bakış açısı daha geniş çerçevede resmin bütününe bakmayı engelliyor. Örneğin yazı hazırlandığı sırada da düşüş beklentisinin sebebi 20 Mart tarihinden bu yana en büyük net çıkışı görmüş olma potansiyelimiz.
Yükselişin Sebepleri
Yükseliş için ortaya atılan birçok sebep var. Örneğin bunlardan biri CryptoQuant CEO’sunun “felakete yol açabilir” dediği USDCe teminatı. Ethena’nın stablecoini USDCe teminat olarak 500 milyon dolarlık Bitcoin satın aldı. Fakat 19 Mart’ta 600 milyon doların üzerinde BTC satın alan MicroStrategy böyle bir yükselişi tetikleyememişti. Spot hacim 10 milyar dolarken bu girişler o kadar da önemli değil.
Burada belki milyarlarca dolarlık alım potansiyelinden kaynaklı olarak yatırımcı duyarlılığının desteklendiğinden bahsedilebilir. Yükselişin cevabı makro ekonomide olabilir mi? Yahoo Finance’in haberine göre JPMorgan Chase’in CEO’su Jamie Dimon son hissedar mektubunda ABD ekonomisinin dayanıklılığının “piyasaların beklediğinden daha yüksek enflasyona ve daha yüksek faizlere yol açabileceğini” yazdı.
Sonrasında Altın ETF araçlarının Çin’de pozitif primle işlem görmeye başladığını gördük. Fakat Çin’de de işler tam anlamıyla yolunda değil. Bloomberg’de kıdemli ETF analisti olan Eric Balcunhas ülke vatandaşlarının kendi ekonomilerinden bağımsız hareket ettiği için altın ETF’lerinde yüzde 30’a varan primi tetiklediklerini söylüyor.
ABD hükümetinin bütçe açığı, 23 Mart’ta onaylanan 1,2 trilyon dolarlık harcama paketi ve öğrenci borçlarının affıyla daha da kötüleşiyor. Biden 23 milyon borçlunun 20 bin dolara kadar olan borcunu affetmeyi öneriyor. Üstelik öğrencilerin gelir durumuna bakılmadan gelen bu af endişeleri artıracak cinsten.
ABD ve Çin arasında tırmanan ticari gerilimler hem altına hem de Bitcoin’e ilgiyi artırırken ABD Hazinesi’nin 2 yıllık tahvil getirisinin %4,79 ile 4 aylık zirvesine neden oldu. Belki bugünden net biçimde ne olduğu anlaşılmıyor ancak küresel ekonomik görünüme ilişkin artan endişeler enteresan bir dönemin bize başladığını söylüyor. Belki de bu şartlarda biz enflasyon, faiz, tahvil gelirleri artarken Bitcoin ve altının daha da yükseldiği günlere hazırlanıyoruzdur?