Kripto para piyasaları, Ağustos ayı enflasyon verilerinin beklentileri aşmasının ardından ABD hisse senetleriyle birlikte sert düştü. Güncel verilere göre, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH), son 24 saat içerisinde kaydettikleri düşüşle birlikte 250 milyon doların üzerinde tasfiyeye neden oldu.
Bitcoin ve Ethereum’da Büyük Hareketlilik
Bitcoin‘in fiyatını takip eden vadeli işlemler 130 milyon dolara kadar kayıp görürken, Ethereum‘un fiyatını takip eden vadeli işlemlerde 125 milyon doların üzerinde kayıp yaşandı. İlginç bir şekilde Ethereum Classic (ETC) vadeli işlemleri, artan yatırımcı ilgisinin ortasında altcoin için aşılmadık bir rakam olan 10 milyon doların üzerinde kayıp gördü.
Güncel verilere göre, BTC son 24 saatte yaklaşık yüzde 9 düşerken, en büyük altcoin ETH ise bin 560 dolara kadar düşmesinin ardından bir miktar toparlansa da son 24 saatte yüzde 7’ye yakın düşüşle bin 602 dolardan işlem görüyor. Kripto para piyasalarındaki sert düşüş, 13 Eylül’de açıklanan ve beklentileri aşan ABD’de Ağustos ayına ilişkin enflasyon verileri ile tetiklendi. Bitcoin ve Ethereum’un dışında son 24 saatte XRP yüzde 8, Solana’nın SOL‘u yüzde 7, Cardano’nun ADA‘sı yüzde 7,5 düştü. Öte yandan Cosmos’un ATOM‘u yüzde 11, ApeCoin’in APE‘i yüzde 12 ve Luna Classic’in LUNC‘si ise yüzde 18,39 değer kaybetti.
Veriler, Ethereum vadeli işlemlerindeki volatilitenin bir kısmının, analiz şirketi Coinalyze’nin belirttiği gibi fonlama oranlarının yıllık bazda yaklaşık yüzde 0,15’lik en yüksek seviyelere çıkmasıyla doğrudan bağlantılı olduğunu işaret ediyor. Fonlama oranları, vadeli işlemler ve spot piyasalardaki fiyatlar arasındaki farka dayalı olarak trader’lar tarafından yapılan periyodik ödemelerdir. Trader’lar açık pozisyonlarının büyüklüğüne bağlı olarak ya ödeme yapar ya da ödeme alırlar. Ödemeler, ticaretin her iki tarafında da her zaman katılımın olmasını sağlamak için yapılmaktadır. Katılımcılar, volatiliteye katkıda bulunan piyasa dinamikleri yaratan fiyat hareketlerinden kaynaklanan zararlarını korurken fonlama oranlarından kazanç sağlamak için karmaşık stratejiler kullanırlar.
Enflasyondan Korunma Aracı Olarak Bitcoin
Bazı piyasa uzmanlarına göre Bitcoin, yatırımcılar arasında dolaşan potansiyel “enflasyondan korunma aracı” anlatısını kaybetmiş durumda. FX trader’ı ve yatırımcısı Daniel Kostecki, “Yılın başından bu yana ABD doları Japon yeni karşısında yüzde 20’den fazla değer kazandı. Japonya gibi para birimindeki değer kaybının en fazla olduğu ülkelerde Bitcoin’in değerinin yüzde 35’ini kaybettiği görülüyor.” değerlendirmesinde bulunarak bu duruma dikkat çekerken şu eklemeyi yaptı:
ABD doları, Güney Kore wonuna karşı yılın başından beri yüzde 15 değer kazanırken, BTC/KRW kuru aynı dönemde yüzde 40’tan fazla düştü. Altın bile mevcut enflasyonist eğilimlere karşı bunu yapmadı.