ABD’deki spot Bitcoin ETF‘leri üst üste ikinci gün de çıkış yaşayarak yatırımcıların en büyük kripto paraya ilgisinin azaldığını gösterdi. Grayscale‘in spot Bitcoin ETF’si GBTC, haftanın son işlem günü olan 10 Mayıs’ta net 100 milyon dolarlık çıkış gördü. 11 spot Bitcoin ETF’sinin tamamındaki toplam çıkış net 84 milyon doları aştı. Buna rağmen BlackRock‘ın spot Bitcoin ETF’si IBIT ve Fidelity‘nin spot Bitcoin ETF’si FBTC gibi geleneksel oyuncular sırasıyla net 12.43 milyon dolar ve 5.30 milyon dolarlık girişler gördü.
Kurumsal Yatırımcılar Spot Bitcoin ETF’lerine İlgi Gösteriyor
Kaydedilen son çıkışlara rağmen spot Bitcoin ETF’leri en iyi bankacılık kurumlarının ilgisini çekmeye devam ederek kurumsal yatırımcılar tarafından tercih edilen bir yatırım ürünü olmaya devam ettiklerini gösteriyor.
JPMorgan, kripto para sektörüne yönelik çeşitlendirilmiş bir yaklaşım sergileyerek çeşitli spot Bitcoin ETF’lerinde önemli varlıklara sahip olduğunu açıkladı. Bankanın yatırım portföyünde şu anda 47 bin 415 dolar değerinde 25 bin 21 adet Bitcoin Depot hissesi bulunuyor. Benzer şekilde Wells Fargo, 2 bin 245 adet GBTC hissesi tuttuğunu açıklayarak spot Bitcoin ETF’lerine ilgisinin sürdüğünü ortaya koydu.
Son dönemdeki fiyat dalgalanmalarına ve olumsuz yatırımcı duyarlılığına rağmen kurumsal yatırımcıların spot Bitcoin ETF’lerine olan ilgisi, kripto paraların uzun vadeli potansiyeline olan güvenin devam ettiğini ortaya koyuyor.
Piyasada Önemli Bir Güven Eksikliği Söz Konusu
Kurumsal yatırımcıların spot Bitcoin ETF’lerine olan ilgisinin aksine Bitcoin’in fiyatı son 24 saat içinde yüzde 3,5 düşerek 60 bin dolardaki önemli destek seviyesine yaklaştı. Spot Bitcoin ETF’lerinden sürekli çıkışlar, kripto para piyasasında alım ilgisinin azaldığını yansıtıyor. Santiment’ın verilerine göre yatırımcılar Bitcoin’in fiyatının düşmesi ve fiyatın 60 bin 200 kadar gerilemesiyle birlikte önemli bir yatırım stratejisi olan “düşüşü satın al” stratejisine sınırlı ilgi gösteriyor.
Yatırımcılardan gelen bu bastırılmış ilgi Bitcoin ve altcoin piyasasındaki güven eksikliğine işaret ediyor. Öte yandan genellikle böyle dönemlerin fiyatların dibe vurmaya yakın oldukları ya da dibe yaklaştıklarının işareti olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Analistler, piyasadaki Korku, Belirsizlik ve Şüphe‘nin (FUD) kalıcılığını ölçmek için sosyal ilginin izlenmesini öneriyor.