ABD’li vatandaşların uzun süredir beklediği Bitcoin ETF’si , sürekli reddediliyor. Son zamanlarda Kanada ve Brezilya gibi ülkeler BTC, ETH ETF’lerini resmi olarak onaylamasına karşın yine de SEC, Amerika Birleşik Devletleri’nde bunu yapmaktan kaçınmaya devam ediyor.
Ancak konuya ilişkin iyimserlik, SEC Başkanı Gary Gensler’in Aspen Güvenlik Forumu’ndaki yorumlarından sonra son birkaç hafta içinde önemli ölçüde arttı. Gensler kripto paraları ayrıntılı olarak ele aldı ve konuyla ilgili yorumlar yaptı:
“Bu önemli konular göz önüne alındığında, özellikle CME tarafından işlem gören Bitcoin vadeli işlemleriyle sınırlıysa, yetkililerin bu tür başvuruları incelemesini sabırsızlıkla bekliyorum.”
Peki Bitcoin ETF’i bu yıl içinde onaylanırsa neler olur?
ETF’ler Geçmişte Altını Nasıl Etkiledi?
Gerçekçi bir karşılaştırma yapabilmek adına, ETF lansmanından sonra Bitcoin için olası bir yolu ele almak için altının ilk ETF’sinin kabulü baz alınabilir. İlk Altın ETF 2003’te Avustralya’da onaylandı, ardından SEC 2004’te onayladı ve ticaret Kasım 2004’te başladı.
2001’deki yılın en düşük seviyesinden 2004’teki ETF onayının hemen öncesine kadar, Altın’ın değeri %76 arttı. Ancak ETF’den hemen sonra piyasa yatay hareket etmeye başladı ve bir ayda %9 düştü. Neredeyse bir yıl sonra ETF’nin etkisi grafiklerde hissedildi.
Önümüzdeki 5-6 yıl içinde Altın, parabolik bir yükseliş yaşadı ve 420$-440$’dan 1900$’a ulaştı. Altın, 2008 mali krizi sırasında kolayca erişilebilir hale getirildi ve varlık için yeni kurumsal ilgi ortaya çıktı. Altın zaten enflasyondan kaçış aracı olarak görülüyordu.
Bitcoin’in Nasıl Tepki Vermesi Bekleniyor?
Resmi bir Bitcoin ETF’si, dijital varlığın meşru bir yatırım aracı olarak güvenilirliğini açıkça artıracaktır. Altının geçmişteki durumunu taklit ederse, BTC önümüzdeki 5 yıl içinde 200.000 doların üzerinde değerlenebilir. Tabi ki bununla birlikte birkaç zorluk da ortaya çıkabilir. SEC tarafından düzenlenen bir Bitcoin ETF’si muhtemelen haftasonları işleme kapalı olacaktır. Şu anda hem BTCC hem de EBIT için işlemler Pazartesi’den Cuma’ya kadar yapılabiliyor. BTC‘nin spot piyasası 7 gün 24 saat işleme açık olduğundan bu bir sorun teşkil eder. Herhangi bir Bitcoin ETF’sinde, piyasa dışı saatlerde olağanüstü fiyat oynaklığı yaşandığında yatırımcılar mesai saatleri dışında olduklarından dolayı işlemlerini kapatamayacaklar. Böyle bir senaryonun yaşanmaması için, bir ABD ETF’sinin OTC borsalarında 24 saat işleme açık olması gerekir. Bu yatırımcıların önlerini görmesini sağlaycaktır.
Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.